Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

«Ό,τι δεν βλέπει το μάτι»: Μια τρισδιάστατη αρχαιολογική πρόταση που είναι «σχεδόν εκτροπή»

Η έκθεση «Όσα δεν βλέπει το μάτι» παρουσιάζεται ως μια τρισδιάστατη αρχαιολογική πρόταση για να μπορέσουμε να παρατηρήσουμε ό,τι συνήθως υπάρχει στις προθήκες αλλά που είναι τόσο μικρά που πολλές φορές δεν γίνονται αντιληπτά. «Είναι σχεδόν μια παρέκκλιση» να το παρουσιάζουμε σε τρισδιάστατες αναπαραγωγές μεγάλου μεγέθους, σύμφωνα με τα λόγια του τεχνικού συμβούλου του Αρχαιολογικού Μουσείου της Κόρδοβα, José Escudero.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι μια μικρή έκθεση, ούτε ότι είναι ασήμαντη», είπε ο Escudero στην EFE για την έκθεση. Η οποία κλείνει στις 30 Σεπτεμβρίου και παρουσιάζει μια επιλογή από δεκαπέντε αρχαιολογικά κομμάτια. Και αυτό καλύπτει από την προϊστορία μέχρι την εποχή της Ανδαλουσίας και ότι «συμμερίζονται το γεγονός ότι είναι μικροί σε μέγεθος και γεμάτοι λεπτομέρειες. «Αυτά είναι σχεδόν αόρατα με γυμνό μάτι», σύμφωνα με το διαφημιστικό φυλλάδιο της έκθεσης.

«Αυτό που θέλαμε να δείξουμε ήταν όλα εκείνα τα πράγματα, όλες εκείνες οι λεπτομέρειες πολύ μικρών κομματιών που συνήθως βάζουμε στις προθήκες. Και πολλές φορές δεν γνωρίζουμε ότι ο κόσμος απλά δεν τα βλέπει», είπε ο ειδικός.

Πρωτότυπα κομμάτια και οι αναπαραγωγές τους – Δείτε και αγγίξτε

Η έκθεση παρουσιάζεται στην αίθουσα προσωρινών εκθέσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Cordoban. Τα τρισδιάστατα κομμάτια όχι μόνο φαίνονται, αλλά και αγγίζονται. Βρίσκονται στον κεντρικό χώρο της αιθουσας. Τα αυθεντικά αρχαιολογικά ευρήματα, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τα καλύτερα της πολιτιστικής εγκατάστασης, προστατεύονται σε προθήκες γύρω από την αίθουσα. Στους τοίχους, πάνελ που εξηγούν κάθε ένα από τα κοσμήματα της αρχαιολογίας.

Οι λεπτομέρειες των κομματιών «είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθούν είτε επειδή είναι πολύ μικρές είτε επειδή οι λεπτομέρειες είναι μικροσκοπικές και δεν φαίνονται με γυμνό μάτι», τόνισε ο José Escudero.
Επομένως, «αυτό που προσπαθήσαμε είναι, απλώς, να πάρουμε μια επιλογή κομματιών από όλες τις περιόδους και να την αναπαράγουμε σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα».

Για να το πετύχουμε αυτό, «χρησιμοποιήσαμε ένα σύστημα φωτογραμμετρίας και ένα σύστημα υπολογιστή για να κάνουμε αναπαραγωγές ρητίνης με σαρωτή 3D», δήλωσε.

Φωτογραμμετρία, σύστημα χαρτογραφίας

Η φωτογραμμετρία είναι το σύστημα που χρησιμοποιείται για τη χαρτογράφηση και τη λήψη γεωγραφικών πληροφοριών γενικά, καθώς βασίζεται στη μελέτη και τον ακριβή προσδιορισμό του σχήματος, των διαστάσεων και της θέσης ενός αντικειμένου στο χώρο, χρησιμοποιώντας ουσιαστικά μετρήσεις που έγιναν σε μία ή περισσότερες φωτογραφίες αυτού του αντικειμένου. Έτσι το όρισε ο Henri Bonneval σε μια πραγματεία το 1972.

Για να γίνει η επιλογή των δεκαπέντε κοσμημάτων της αρχαιολογίας, «χρησιμοποιήθηκαν οι συλλογές του μουσείου, οι οποίες είναι απολύτως εξαιρετικές και υπάρχουν απολύτως τα πάντα», κατά τη γνώμη του José Escudero, και «εκτείνονται από την Κάτω Παλαιολιθική και, χωρίς παύση της συνέχειας, μέχρι τον Ύστερο Μεσαίωνα».

Έχει γίνει μια προσπάθεια να εκτεθεί «μια πολύ σημαντική αναπαράσταση αυτών των συλλογών, όλα μικροσκοπικά κομμάτια». Σε κάθε περίπτωση, «όλα τα απολύτως εξαιρετικά κομμάτια, όλα ολοκληρωμένα, αλλά όλα αυτά έχουν κάποια λεπτομέρεια ή κάποια σημασία που χάνεται σε μια κανονική έκθεση».

Τα κομμάτια που εκτίθενται κυμαίνονται από μια αιχμή βέλους από το Ντολμέν του Casas de Don Pedro, στο Μπελμέζ, που χρονολογείται από τη Χαλκολιθική, 3ο π.Χ., έως μια χάντρα περιδέραιου από τον Θησαυρό του Κάστρου Lucena, που χρονολογείται στον 12ο αιώνα. Αποτελείται επίσης από πολλές δεκάδες λείες σφαιρικές χάντρες, διαχωριστικά φίλιγραν και κοκκοποιημένα και σημαντικό αριθμό μικρών ασημένιων νομισμάτων ή καρατίων.

Ανάμεσα στα κοσμήματα που μπορεί κανείς να δει στις προθήκες και να αγγίξει και να δει τις λεπτομέρειες στις τρισδιάστατες αναπαραγωγές της αρχαιολογίας είναι ένα διπρόσωπο σημείο (σαν ένα τσεκούρι χεριού). Άγνωστης προέλευσης, πιθανόν χρησιμοποιήθηκε και ως αιχμή βέλους, από πυριτόλιθο και χρονολογείται στην 3η χιλιετία π.Χ.
Ένα από τα αξιοπερίεργα αυτής της τρισδιάστατης αρχαιολογίας είναι ο σκαραβαίος από τη συλλογή Blanco Caro. Ένα αιγυπτιακό φυλαχτό, υπό φύλαξη της Βασιλικής Ακαδημίας της Κόρδοβα, από το Μέσο Βασίλειο, μεταξύ 1783 και 1650 π.Χ.

Είναι η δεύτερη φορά που εκτίθεται, αφού τα κομμάτια από την αποθήκη παρουσιάστηκαν για πρώτη και, προς το παρόν, μοναδική φορά. Μεταξύ 1 Ιουλίου 2022 και 22 Ιανουαρίου 2023, από τότε που η συλλογή κατατέθηκε στο μουσείο.
Εμφανίζεται επίσης ένα δαχτυλίδι από σύρματα, από τον θησαυρό Almadenes, που βρέθηκε στο Alcaracejos και με «μια ξεκάθαρη κελτική γεύση. Χρονολογείται στον 2ο αιώνα π.Χ. και ένα κορινθιακό «capitelito» από ελεφαντόδοντο που βρέθηκε στην Κόρδοβα. Το οποίο ήταν μια διακοσμητική απλικέ σε ένα έπιπλο που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα μ.Χ.

Δύο άλλα κομμάτια είναι μια χαλίφικη γκραβούρα που ανακτήθηκε σε μια από τις δυτικές νεκροπόλεις της Κόρδοβα από το τέλος του Χαλιφάτου, 10ος αιώνας μ.Χ., δηλαδή μια σφραγίδα που αποσπάστηκε από ένα δαχτυλίδι που δεν βρέθηκε και μια χτένα από ελεφαντόδοντο από την εποχή του Χαλιφάτου, 10ος αιώνα μ.Χ. Βρίσκεται στην τοποθεσία Cercadilla της Κόρδοβας, η οποία έχει χάσει όλες τις αιχμές της. Και του οποίου η μοναδικότητα βρίσκεται στη διακόσμησή του, που αναπαριστά ένα ελάφι από τη μια πλευρά και ένα λιοντάρι από την άλλη που περιβάλλεται από βλάστηση.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Με αφορμή τον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18/5) με θέμα «Μουσεία, Εκπαίδευση και Έρευνα», το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει διαδραστικό...

ΧΙΟΣ

Με στόχο να τιμήσει την Ημέρα της Μητέρας, ο Σύλλογος Τριτέκνων Χίου διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 19 Μαΐου 2024 και ώρα 18:30 στην πλατεία...

ΧΙΟΣ

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου ανακοινώνει τα στατιστικά στοιχεία διακίνησης επιβατών και οχημάτων προς το λιμένα Χίου, κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας του έτους...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο τρίτος γύρος του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Αναβάσεων και Ιστορικών Αυτοκίνητων, επιστρέφει και πάλι στη γνωστή διαδρομή από το Λιμάνι μέχρι την πόλη της Κύμης,...

Advertisement