Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τεχνητή νοημοσύνη: Το μικροσκόπιο ARM της Google ανιχνεύει καρκινικά κύτταρα σε δευτερόλεπτα

Η Google και το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ συνεργάστηκαν χρόνια για να κατασκευάσουν ένα μικροσκόπιο που υποστηρίζεται από τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση του καρκίνου.

Σύμφωνα με έκθεση του CNBC, το Μικροσκόπιο Επαυξημένης Πραγματικότητας (ARM) κόστισε 90.000 -100.000 δολάρια και είναι ένα ελπιδοφόρο εργαλείο για μικρά νοσοκομεία και εγκαταστάσεις για έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία του καρκίνου. Η Google έχει επίσης αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το εργαλείο.

Ο καρκίνος είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, με σχεδόν 10 εκατομμύρια θανάτους το 2020. Οι πιο συχνές μορφές καρκίνου αφορούν το μαστό, τον πνεύμονα, το κόλον, τον προστάτη, το δέρμα και το στομάχι. Κάθε χρόνο, περίπου 400.000 παιδιά εμφανίζουν καρκίνο.

Το ARM της Google μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο σε δευτερόλεπτα. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί αυτό το μικροσκόπιο είναι ότι ενισχύει τον «χάρτη θερμότητας» στο οπτικό πεδίο όταν ο πιθανός καρκινικός ιστός τοποθετείται στο χώρο του δείγματος για παρατήρηση. Ο χάρτης θερμότητας βοηθά τον γιατρό να χαρακτηρίσει το δείγμα καθώς κατευθύνει την προσοχή του σε περιοχές ενδιαφέροντος που είναι ιδιαίτερα πιθανό να είναι καρκινικές. Επιπλέον, εάν ο παθολόγος θέλει να κάνει μεγέθυνση στην περιοχή του θερμικού χάρτη, μια νέα εικόνα θα καταγραφεί σε πραγματικό χρόνο και ένας νέος χάρτης θερμότητας θα προστεθεί στο οπτικό πεδίο. Αυτό θα βοηθούσε τον γιατρό να διερευνήσει περαιτέρω το δείγμα.

Η τεχνητή νοημοσύνη αρχίζει να εμπλέκεται όταν οι ψηφιακές εικόνες που καταγράφονται από την κάμερα του μικροσκοπίου παρέχονται σε μια υπολογιστική μονάδα. Η υπολογιστική μονάδα περιλαμβάνει έναν αναγνωριστικό προτύπων μηχανικής μάθησης εκπαιδευμένο σε μεγάλα σύνολα δεδομένων – σε αυτήν την περίπτωση, εικόνες μικροσκοπίου καρκινικών δειγμάτων. Ο αναγνωριστής προτύπων εκπαιδεύεται να αναγνωρίζει περιοχές ενδιαφέροντος σε μια εικόνα, όπως καρκινικά κύτταρα ή ιστοί, ιοί ή βακτήρια κ.λπ.

Η αναφορά του CNBC αναφέρει ότι το ARM δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως και είναι ακόμα σε νηπιακό στάδιο. Όμως, η αρχική έρευνα είναι πολλά υποσχόμενη και θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύτιμο εργαλείο για παθολόγους σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε μια δεύτερη γνώμη.

Ένα θεμελιώδες πρόβλημα με τον καρκίνο είναι ότι συχνά διαγιγνώσκεται αργά. Ακόμη και σε ανεπτυγμένες χώρες με συστήματα υγείας και μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, ο καρκίνος συχνά ανιχνεύεται στο τελευταίο στάδιο. Αυτό κάνει πολύ πιο δύσκολη τη δουλειά του γιατρού καθώς ο καρκίνος αντιμετωπίζεται πιο εύκολα όταν ανιχνεύεται έγκαιρα. Υπάρχουν 13 ARMs στον κόσμο, ένα από τα οποία σε μια εγκατάσταση της Mitre λίγο έξω από την Ουάσιγκτον. Η Mitre είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που συνεργάζεται με κυβερνητικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση μεγάλων προβλημάτων που αφορούν την τεχνολογία, ανέφερε η έκθεση του CNBC.

«Δεν είναι μόνο η δουλειά σου να λες “Αυτός είναι καρκίνος, είναι αυτό το είδος καρκίνου”. Μέρος της δουλειάς είναι να λες “Αποκλείεται να είναι καρκίνος” που μπορεί να σας τρομάζει κάποιον που δουλεύει μόνος. Θα μου άρεσε πολύ να έχω ένα μικροσκόπιο επαυξημένης πραγματικότητας στο Γκουάμ, μόνο και μόνο για να υπάρχει κάποιος άλλος που βοηθάει», δήλωσε ο Δρ. Niels Olson, επικεφαλής ιατρός της Μονάδας Αμυντικής Καινοτομίας του Υπουργείου Άμυνας, που δημιουργήθηκε το 2015 για να βοηθήσει τον στρατό να ενσωματώσει και να φέρει στο κοινό την σύγχρονη εμπορική τεχνολογία αιχμής.

Πηγή: Interesting Engineering

Μετάφραση-επιμέλεια: Εμμανουέλα Μαθιουδάκη

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας στρατιωτικός οδηγός κατέγραψε αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων  του Iron Dome και έστειλε τις φωτογραφίες στο ψεύτικο  προφίλ μιας...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

Advertisement