Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Χαβάη-πυρκαγιές: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία

Οι κάτοικοι του Μάουι που επιστρέφουν στα ερείπια που σιγοκαίνε από τις φονικότερες πυρκαγιές στη χώρα, αντιμετωπίζουν πολλαπλούς κινδύνους, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Όταν οι πυρκαγιές εξαπλώνονται, καίνε επεξεργασμένο ξύλο, πλαστικό, χρώματα και επικίνδυνα οικιακά απόβλητα. Μπορεί να κάψουν οχήματα και να λιώσουν πλαστικούς σωλήνες νερού. Όλα αυτά τα αντικείμενα απελευθερώνουν τοξικά αέρια και σωματίδια.

Πολλοί ατμοσφαιρικοί ρύποι καταλήγουν στο έδαφος και όταν τα συντρίμμια ή η σκόνη αναδεύονται, τα επικίνδυνα σωματίδια μπορεί να εισέλθουν στον αέρα, όπου οι άνθρωποι μπορούν να τα εισπνεύσουν. Οι χημικές ουσίες μπορεί επίσης να μολύνουν τα αποθέματα νερού. Στις 11 Αυγούστου 2023, η κομητεία του Μάουι εξέδωσε ειδοποίηση για «μη ασφαλές πόσιμο νερό» για τις περιοχές της Λαχάινα και της Άνω Κούλα που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, προειδοποιώντας τους κατοίκους να χρησιμοποιούν μόνο εμφιαλωμένο νερό για πόση και μαγείρεμα και να μην βράζουν το νερό της βρύσης λόγω του κινδύνου επιβλαβών χημικών ουσιών.

Χημικοί κίνδυνοι

Οι κάτοικοι που επιστρέφουν στις καμένες γειτονιές τους αντιμετωπίζουν πολλαπλούς κινδύνους. Ορισμένοι είναι προφανείς, όπως σπασμένα γυαλιά, καρφιά και κατεστραμμένες εγκαταστάσεις φυσικού αερίου. Λιγότερο προφανείς είναι οι χημικοί κίνδυνοι που μπορεί να φτάσουν πολύ πέρα από τη ζώνη της πυρκαγιάς. Ο μαύρος καπνός από μια πυρκαγιά είναι σημάδι ατελούς καύσης που μπορεί να παράγει χιλιάδες χημικές ουσίες.

Χημικές ουσίες όπως το βενζόλιο, ο μόλυβδος, ο αμίαντος και οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, ή ΠΑΥ, έχουν εντοπιστεί στις στάχτες, στις απορροές και μερικές φορές στα υδάτινα συστήματα, μετά από πυρκαγιές. Η έκθεση σε υψηλά επίπεδα χημικών ουσιών μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει ναυτία, εμετό, ζάλη, εξανθήματα και αναπνευστικά προβλήματα. Οι αξιωματούχοι υγείας της Χαβάης συστήνουν στους κατοίκους να φορούν κλειστά παπούτσια, μάσκες N95, γάντια ανθεκτικά στα χημικά και άλλο προστατευτικό εξοπλισμό κατά την έρευνα στα συντρίμμια.

Ακόμη και τα κτίρια που θεωρούνται δομικά ασφαλή μπορεί να έχουν ρύπους που τα καθιστούν μη ασφαλή για τη δημόσια υγεία. Σωματίδια και ατμοί μπορούν να εισέλθουν στα κτίρια από ρωγμές, πόρτες, παράθυρα και άλλες εισόδους. Ορισμένοι από αυτούς τους ρύπους παραμένουν στις επιφάνειες, ενώ άλλοι διαπερνούν τα υφάσματα, κολλάνε στους τοίχους και εισέρχονται στους αεραγωγούς. Τα κτίρια πρέπει να καθαρίζονται ή να απολυμαίνονται επαγγελματικά. Ο καθαρισμός των επιφανειών και των αεραγωγών, η αντικατάσταση των φίλτρων αέρα και η εγκατάσταση φίλτρων HEPA μπορούν επίσης να βοηθήσουν.

(Patrick T. Fallon / AFP)

Κίνδυνοι για το πόσιμο νερό

Οι πυρκαγιές μπορούν να καταστήσουν τα υδραυλικά δίκτυα έξω ή μέσα στο ίδιο το κτίριο μη ασφαλή με διάφορους τρόπους. Η απώλεια της πίεσης του νερού μπορεί να επιτρέψει την είσοδο ρύπων στους σωλήνες. Όταν οι πλαστικοί σωλήνες θερμαίνονται, υπάρχει ο κίνδυνος να αποσυντεθούν και στη συνέχεια να απελευθερώσουν χημικές ουσίες στο νερό. Οι επιστήμονες έχουν καταγράψει επίπεδα βενζολίου που υπερέβαιναν τα επικίνδυνα όρια για το πόσιμο νερό μετά από αρκετές προηγούμενες πυρκαγιές. Μπορούν επίσης να υπάρχουν ΠΑΥ, όπως έχει δείξει η έρευνά τους.

Αυτές και άλλες χημικές ουσίες αποτελούν άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Οι σωστές επιθεωρήσεις και δοκιμές σε κτίρια, πηγάδια και μεγαλύτερα συστήματα νερού, είναι σημαντικές.

Σε εξωτερικούς χώρους, το έδαφος μπορεί επίσης να μολυνθεί σε περίπτωση πυρκαγιάς. Μόλις απομακρυνθούν τα συντρίμμια, είναι απαραίτητο να γίνουν δοκιμές για να διασφαλιστεί ότι το έδαφος δεν έχει απορροφήσει επικίνδυνες χημικές ουσίες και ότι είναι ασφαλές για τους ανθρώπους και τα κατοικίδια ζώα.

Προστασία των υδάτινων οδών και της υδρόβιας ζωής

Κατά τη διάρκεια της πυρόσβεσης και του καθαρισμού, οι ρύποι μπορεί να εισέλθουν στις υδάτινες οδούς και να καταλήξουν στη θάλασσα. Η Λαχάινα εκτείνεται κατά μήκος της δυτικής ακτής του Μάουι και είναι εδώ και καιρό δημοφιλής τόπος για την παρατήρηση θαλάσσιων χελωνών και άλλης θαλάσσιας ζωής. Αυτή η θαλάσσια ζωή μπορεί τώρα να κινδυνεύει από τους ρύπους που προέρχονται από τα καμένα παράκτια κτίρια και τις απορροές. Η πυρκαγιά έφτασε μέχρι την ακτογραμμή, καταστρέφοντας βάρκες, αποβάθρες και οχήματα, ορισμένα από τα οποία βυθίστηκαν. Τα συντρίμμια και οι βυθισμένες βάρκες θα πρέπει να απομακρυνθούν από τα παράκτια ύδατα για την προστασία των κοραλλιών.

(JUSTIN SULLIVAN / Getty Images via AFP)

Τι θα συμβεί με τα συντρίμμια;

Το πώς θα καθαριστούν με ασφάλεια όλα τα συντρίμμια είναι ένα άλλο ερώτημα. Μετά την πυρκαγιά Μάρσαλ του 2021 στο Κολοράντο, όπου καταστράφηκαν περίπου 1.200 κτίρια, ο καθαρισμός δημιούργησε 300.000 τόνους αποβλήτων. Στο Μάουι, τα συντρίμμια μπορεί να χρειαστεί να μεταφερθούν εκτός του νησιού.

Ωστόσο, ο καθαρισμός και η ανάκαμψη από μια καταστροφή αυτού του μεγέθους απαιτεί χρόνια.

ΠΗΓΗ: The Conversation

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άνοιξαν στις 07:00 οι 950 κάλπες σε ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό για τις εκλογές ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. Οι κάλπες είναι προγραμματισμένο να...

ΕΛΛΑΔΑ

Η νέα εβδομάδα θα χαρακτηρίζεται από τον γενικά ηλιόλουστο καιρό και την άνοδο της θερμοκρασίας από την Τετάρτη σύμφωνα με το μετεωρολόγο της ΕΡΤ...

ΧΙΟΣ

Του Κωνσταντίνου Αναγνώστου  Ο Μεσαιωνικός Πύργος του Πιτυούς βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό της βόρειας Χίου. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αμυντικό Πύργο της νησιωτικής Ελλάδας που...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ο τεράστιος αστεροειδής που χτύπησε τη Γη και εξαφάνισε τους δεινόσαυρους πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια δεν ήταν μόνος, επιβεβαίωσαν οι επιστήμονες. Ένας δεύτερος,...

Advertisement