Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αυστραλία: Επιστήμονες έφτασαν ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία τεχνητών αιμοφόρων αγγείων

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης στην Αυστραλία ανέπτυξαν μια γρήγορη, φθηνή και επεκτάσιμη μέθοδο για την κατασκευή αιμοφόρων αγγείων από φυσικό ιστό. Συνδυάζοντας διάφορα υλικά και τεχνολογίες, οι ερευνητές ανέπτυξαν μια μέθοδο για τη δημιουργία αιμοφόρων αγγείων με πολύπλοκη γεωμετρία, όπως τα εγγενή αιμοφόρα αγγεία.

Τα αιμοφόρα αγγεία εξυπηρετούν μια σημαντική λειτουργία για τη διατήρηση της ζωής, μεταφέροντας αίμα πλούσιο σε οξυγόνο και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά σε όλα τα μέρη του σώματος, ενώ παράλληλα απομακρύνουν τα τοξικά προϊόντα. Η ασθένεια και η δυσλειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, από την άλλη πλευρά, μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικές για τη ζωή παθήσεις, όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και ανεύρυσμα, καθιστώντας τις καρδιαγγειακές παθήσεις τον υπ’ αριθμόν ένα δολοφόνο παγκοσμίως.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Ντάνιελ Χιθ δήλωσε ότι οι ερευνητές σε όλο τον κόσμο προσπαθούν εδώ και πολλά χρόνια να τελειοποιήσουν την ιστική μηχανική των αιμοφόρων αγγείων.

«Οι τρέχουσες μέθοδοι είναι αργές, απαιτούν εξειδικευμένο και ακριβό εξοπλισμό, όπως βιοαντιδραστήρες, και είναι χαμηλής απόδοσης – πράγμα που σημαίνει ότι είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη προμήθεια τεχνητών αγγείων», δήλωσε ο Χιθ.

«Συνδυάζοντας πολλαπλά υλικά και τεχνολογίες κατασκευής, η μέθοδός μας, μας φέρνει πιο κοντά σε ένα μέλλον όπου τα τεχνητά αιμοφόρα αγγεία θα αποτελέσουν μια μετασχηματιστική λύση για τις καρδιαγγειακές παθήσεις, ιδίως όταν δεν υπάρχουν κατάλληλα αγγεία από δότες», πρόσθεσε.

Αν και η χειρουργική επέμβαση bypass έχει αποδειχθεί μια εναλλακτική λύση για την αντικατάσταση σοβαρά κατεστραμμένων αιμοφόρων αγγείων, δεν ενδείκνυται για αιμοφόρα κανάλια μικρότερης διαμέτρου, όπως η στεφανιαία αρτηρία. Τα συνθετικά μοσχεύματα μπορεί να προκαλέσουν πήξη του αίματος και απόφραξη, καθιστώντας τα ακατάλληλα σε ορισμένες περιπτώσεις. Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς που έχουν περιορισμένες επιλογές λόγω προηγούμενης χειρουργικής επέμβασης ή συννοσηρότητας όπως ο διαβήτης, αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα.

Για να ξεπεραστούν αυτοί οι περιορισμοί, οι ερευνητές διερεύνησαν την ανάπτυξη αιμοφόρων αγγείων από ανθρώπινα κύτταρα και ιστούς. Αυτά τα αγγεία έχουν τη δυνατότητα να θεραπεύσουν καρδιαγγειακές ασθένειες, καθώς και να κατασκευάσουν ενσωματωμένη παροχή αίματος για μεγαλύτερες δημιουργίες ιστών.

Η καθηγήτρια Άντρια Ο’ Κόνορ επίσης από το Τμήμα Βιοϊατρικής Μηχανικής του πανεπιστημίου δήλωσε ότι η μελέτη αποτελεί ένα συναρπαστικό βήμα στην ικανότητα των επιστημόνων να κατασκευάζουν ανθρώπινα αιμοφόρα αγγεία.

«Είμαστε πλέον σε θέση να δημιουργήσουμε γρήγορα και φθηνά αιμοφόρα αγγεία χρησιμοποιώντας ζωντανό ιστό που έχει τις κατάλληλες μηχανικές ιδιότητες και μιμείται τον κυτταρικό προσανατολισμό του εσωτερικού στρώματος των αιμοφόρων αγγείων», εξήγησε.

«Αν και τα συγκεκριμένα αιμοφόρα αγγεία δεν είναι ακόμη έτοιμα για χρήση σε χειρουργική επέμβαση, τα ευρήματα σηματοδοτούν μια σημαντική πρόοδο στον τομέα της μηχανικής ιστών», σημείωσε η ερευνήτρια.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «ACS Applied Materials and Interfaces».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η επιβολή αυτή των επιπρόσθετων δασμών στη φορολογία εισαγωγής από την Κίνα ηλεκτρικών οχημάτων, έρχεται ως προϊόν ζύμωσης μετά τη σχετική πρόταση από την...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άνοιξαν στις 07:00 οι 950 κάλπες σε ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό για τις εκλογές ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. Οι κάλπες είναι προγραμματισμένο να...

ΕΛΛΑΔΑ

Η νέα εβδομάδα θα χαρακτηρίζεται από τον γενικά ηλιόλουστο καιρό και την άνοδο της θερμοκρασίας από την Τετάρτη σύμφωνα με το μετεωρολόγο της ΕΡΤ...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ο τεράστιος αστεροειδής που χτύπησε τη Γη και εξαφάνισε τους δεινόσαυρους πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια δεν ήταν μόνος, επιβεβαίωσαν οι επιστήμονες. Ένας δεύτερος,...

Advertisement