Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η Ρωσία θα εκτοξεύσει διαστημικό σκάφος στη Σελήνη

Η Ρωσία θα εκτοξεύσει την Παρασκευή (11/8) το πρώτο της διαστημικό σκάφος στη Σελήνη μετά από 47 χρόνια, όπως ανακοίνωσε η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos.

Η εκτόξευση από το κοσμοδρόμιο του Βοστότσνι, 5.550 χλμ. ανατολικά της Μόσχας, θα πραγματοποιηθεί τέσσερις εβδομάδες μετά την ινδική αποστολή Chandrayaan-3, η οποία αναμένεται να προσεληνωθεί στον νότιο πόλο στις 23 Αυγούστου.

Το ανώμαλο έδαφος καθιστά δύσκολη την προσεδάφιση εκεί, αλλά ο νότιος πόλος είναι ένας σημαντικός προορισμός επειδή οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να περιέχει σημαντικές ποσότητες πάγου που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την εξαγωγή καυσίμων και οξυγόνου, καθώς και για πόσιμο νερό.

Σύμφωνα με την Roscosmos, το διαστημόπλοιο Luna-25 θα χρειαστεί πέντε ημέρες για να φτάσει στο φεγγάρι και στη συνέχεια θα περάσει πέντε έως επτά ημέρες σε σεληνιακή τροχιά πριν προσεληνωθεί σε μία από τις τρεις πιθανές θέσεις κοντά στον πόλο.

Το Luna-25, το οποίο ζυγίζει 1,8 τόνους και μεταφέρει 31 κιλά επιστημονικού εξοπλισμού, θα συλλέξει δείγματα βράχων από βάθος έως και 15 εκατοστών για να εξετάσει την παρουσία παγωμένου νερού που θα μπορούσε να υποστηρίξει την ανθρώπινη ζωή.

«Το φεγγάρι είναι η έβδομη ήπειρος της Γης, οπότε είμαστε απλά ‘καταδικασμένοι’, όπως λέμε, να το δαμάσουμε», δήλωσε ο Λεβ Ζελένι, διαστημικός ερευνητής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

Η εκτόξευση, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 2021, έχει καθυστερήσει σχεδόν δύο χρόνια. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος σχεδίαζε να δοκιμάσει την κάμερα πλοήγησης Pilot-D, τοποθετώντας την στο Luna-25, αλλά διέκοψε τους δεσμούς του με το πρόγραμμα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.

Στις 11 Αυγούστου, πριν από την εκτόξευση, η Ρωσία θα εκκενώσει ένα χωριό στα ανατολικά της Ρωσίας. όπως δήλωσε τοπικός αξιωματούχος. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Business FM, οι 26 κάτοικοι του Σαχτίνσκι θα μεταφερθούν σε ένα μέρος όπου θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν την εκτόξευση και να φάνε πρωινό δωρεάν. Μετά την εκτόξευση, οι κάτοικοι του χωριού θα επιστρέψουν στα σπίτια τους. Οι τοπικές αρχές έχουν επίσης ενημερώσει τους ψαράδες και τους κυνηγούς της περιοχής.

ΠΗΓΗ: Reuters

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, ιεροπρέπεια και σύμφωνα με την μακραίωνη εκκλησιαστική παράδοση και τάξη εορτάσθηκε στο Κέντρο της Ορθοδοξίας η Λαμπροφόρος Ανάσταση του Κυρίου. Η...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

«Η Εκκλησία μάς μαθαίνει πώς να νικούμε τον θάνατο», υπογραμμίζει ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, στο εγκύκλιο μήνυμά του για το Άγιο Πάσχα...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν με την Άννα Παναγιωτοπούλου ή θεωρούν ότι συναντήθηκαν κάπου στο ανάμεσα σκηνής-οθόνης και πανιού, ένοιωσαν την ανάγκη να μοιραστούν κάποιες...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Άννα Παναγιωτοπούλου, γράφοντας κείμενα με τον Σταμάτη Φασουλή και τον Λάκη Λαζόπουλο, χάρισε στην ΕΡΤ και το «θέατρο της Δευτέρας», ίσως τη μοναδική...

Advertisement