Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ωκεανοί: Οι υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί στην ιστορία

Οι ωκεανοί σημείωσαν την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ, καθώς απορροφούν τη θερμότητα από την κλιματική αλλαγή, γεγονός που σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι κακό νέο για την υγεία του πλανήτη μας.

Οι ωκεανοί είναι εξαιρετικά σημαντικοί για τον έλεγχο της θερμοκρασίας της γης, διότι απορροφούν τη θερμότητα, παράγουν το μισό οξυγόνο της γης και καθορίζουν τα καιρικά φαινόμενα.

Για την ακρίβεια, αυτήν την εβδομάδα, η μέση ημερήσια παγκόσμια θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας έφτασε τους 20,96C. Πολύ πάνω από τον μέσο όρο για αυτή την εποχή του έτους. Να σημειωθεί ότι η υψηλή θερμοκρασία των ωκεανών έσπασε ένα ρεκόρ που είχε σημειωθεί το 2016.

Επιπλέον, τα θερμότερα νερά έχουν μικρότερη ικανότητα απορρόφησης του διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνεται από τα αέρια του θερμοκηπίου. Αυτό σημαίνει ότι περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα θα παραμείνει στην ατμόσφαιρα, θερμαίνοντας τον πλανήτη μας.

Ωκεανοί υψηλότερες θεμοκρασίες
(AP Photo/Rebecca Blackwell, File)

Οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης ωκεανών

Η επίπτωση των θερμότερων νερών των ωκεανών είναι ότι μπορούν να αυξήσουν τον ρυθμό με τον οποίο οι παγετώνες λιώνουν και ρέουν στον ωκεανό, πράγμα που σημαίνει μεγαλύτερη άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Συμπληρωματικά, τα ζώα και η θαλάσσια ζωή επηρεάζονται επίσης σε μεγάλο βαθμό.

Οι θερμότεροι ωκεανοί σημαίνουν ότι η θαλάσσια ζωή, όπως τα ψάρια και οι φάλαινες, μετακινούνται προς αναζήτηση ψυχρότερων υδάτων, γεγονός που διαταράσσει την τροφική αλυσίδα.

Επίσης ορισμένα αρπακτικά ζώα, όπως για παράδειγμα οι καρχαρίες, μπορεί να γίνουν πιο επιθετικά, καθώς οι θερμότερες θερμοκρασίες τους προκαλούν σύγχυση.

Σύμφωνα με την Δρ Kathryn Lesneski, η οποία παρακολουθεί το θαλάσσιο κύμα καύσωνα στον Κόλπο του Μεξικού, δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή υπάρχει εκτεταμένη λεύκανση των κοραλλιών σε ρηχούς υφάλους στη Φλόριντα και πολλά κοράλλια έχουν ήδη πεθάνει».

Φωτογραφία: Stathis Kalinteris, Pexels

Γιατί όμως οι ωκεανοί θερμαίνονται όλο και περισσότερο;

Οι επιστήμονες που ερευνούν γιατί οι ωκεανοί είναι τόσο θερμοί αυτή τη στιγμή λένε ότι, η κλιματική αλλαγή ευθύνεται εν μέρει, καθώς η θάλασσα απορροφά θερμότητα.

Μάλιστα τα τελευταία χρόνια οι θερμοκρασίες του αέρα έχουν αυξηθεί. Ωστόσο οι ωκεανοί χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να θερμανθούν.

Μια θεωρία είναι επίσης ότι θερμότητα έχει αποθηκευτεί στα βάθη του ωκεανού και τώρα βγαίνει στην επιφάνεια, γεγονός που θα μπορούσε να συνδεθεί με το Ελ Νίνιο.

Ωκεανοί υψηλότερες θεμοκρασίες - κλιματική κρίση
(AP Photo/Peter Dejong, File)

Ελ Νίνιο

Το κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο συμβαίνει όταν το νερό στον ανατολικό Ειρηνικό θερμαίνεται περισσότερο από το κανονικό. Με αυτό τον τρόπο δημιουργεί ασυνήθιστα θερμές και θυελλώδεις καιρικές συνθήκες.

Οι θερμοκρασίες της θάλασσας αυτή τη στιγμή έχουν σπάσει το ρεκόρ που είχε σημειωθεί το 2016, όταν το Ελ Νίνιο βρισκόταν στην ισχυρότερη φάση του.

Το Ελ Νίνιο έχει ξεκινήσει εκ νέου, αλλά οι επιστήμονες λένε ότι είναι ακόμη αδύναμο, πράγμα που σημαίνει ότι οι θερμοκρασίες των ωκεανών αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

Αυτό ανησυχεί τους ερευνητές, καθώς δημιουργείται το ερώτημα: «πόσο περισσότερο θα μπορούσαν να θερμανθούν οι ωκεανοί τους επόμενους μήνες;».

Πηγή: BBC

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου για την εργατική Πρωτομαγιά Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο) και των Ναυτεργατικών Σωματείων για την...

Advertisement