Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πειραματικό φάρμακο για τον καρκίνο πιθανώς επιβραδύνει τη φλεγμονή που συνδέεται με την καρδιακή νόσο

Ένα πειραματικό φάρμακο για τον καρκίνο φαίνεται ότι επιβραδύνει τη φλεγμονή που συνδέεται με καρδιοπάθεια, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές δοκιμές. Το φάρμακο που ονομάζεται σαρακατινίμπη (saracatinib) είχε δοκιμαστεί αρχικά ως πιθανή θεραπεία για τον καρκίνο, την πνευμονοπάθεια και τη νόσο Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής NYU Grossman απέδειξαν ότι έχει θετικό αντίκτυπο στην αθηροσκλήρωση, μια πάθηση κατά την οποία τα τοιχώματα των αρτηριών και των αγγείων του κυκλοφορικού συστήματος του οργανισμού αρχίζουν να υφίστανται βλάβες. Αυτές οι βλάβες με αργό ρυθμό προκαλούν τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών στην εσωτερική πλευρά, κυρίως των αρτηριών, κάτι σαν μια μορφή εκτεταμένων συσσωματωμάτων τα οποία αποτελούνται από λιπώδεις ενώσεις. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση καρδιακών εμφραγμάτων και ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος από άτομα με αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο (ASCVD) που έπαιρναν στατίνες, ένα κοινό φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη μείωση των επιβλαβών λιπών στο αίμα. Συνέκριναν αυτά τα δείγματα με εκείνα από υγιείς δότες για να προσδιορίσουν τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για τη φλεγμονή και την ανοσολογική απόκριση.

Εξετάζοντας χιλιάδες γονίδια, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η σαρακατινίμπη μπορούσε να μειώσει σημαντικά τη σηματοδότηση της φλεγμονής σε δείγματα ανθρώπινου αίματος και σε άρρωστο ιστό κατά πάνω από 90%. Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι η σαρακατινίμπη μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται καλά στη συνήθη θεραπεία με στατίνες. Εκτός από τη μείωση της φλεγμονής, το φάρμακο αύξησε και τη δραστηριότητα των γονιδίων που βοηθούν στην απομάκρυνση των εναποθέσεων πλάκας από τις αρτηρίες. Αυτή η διπλή επίδραση την καθιστά μια δυνητικά αποτελεσματική θεραπεία για την ASCVD.

Οι ερευνητές δοκίμασαν περαιτέρω το φάρμακο σε ζωικά μοντέλα, συμπεριλαμβανομένων κουνελιών και ποντικιών. Το φάρμακο έδειξε εντυπωσιακά αποτελέσματα, μειώνοντας τη φλεγμονή στα κουνέλια κατά περίπου 97% σε σχέση με τα ζώα που δεν έλαβαν το φάρμακο. Στα ποντίκια, οδήγησε σε μείωση κατά 80% των κυττάρων που σχετίζονται με τη φλεγμονή και μείωσε τις εναποθέσεις των πλακών κατά 48%-70%, ανάλογα με τη δοσολογία.

«Η μέθοδος αντίστροφης μηχανικής μας για την εύρεση νέων χρήσεων για παλιά φάρμακα μπορεί, θεωρητικά, να αξιοποιηθεί για την αποκάλυψη θεραπειών για πρακτικά οποιαδήποτε ασθένεια που περιλαμβάνει φλεγμονή», αναφέρει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Κιάρα Τζιαναρέλι σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου.

«Δεδομένου ότι αυτές οι χημικές ουσίες έχουν ήδη δοκιμαστεί για την ασφάλειά τους, η τεχνική αυτή προσφέρει μια γρήγορη και οικονομικά αποδοτική προσέγγιση στην ανάπτυξη φαρμάκων», σημείωσε.

Ενώ η σαρακατινίμπη φαίνεται πολλά υποσχόμενη, οι ερευνητές τονίζουν πως είναι σημαντικό να διεξαχθούν περαιτέρω κλινικές δοκιμές για να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά της στη θεραπεία των ασθενών. Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει την ίδια προσέγγιση για να διερευνήσει πιθανές θεραπείες για άλλες φλεγμονώδεις καταστάσεις που σχετίζονται με την ASCVD, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο διαβήτης τύπου 2.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Cardiovascular Research».

ΠΗΓΗ: Studyfinds

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου για την εργατική Πρωτομαγιά Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο) και των Ναυτεργατικών Σωματείων για την...

Advertisement