Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Σουηδία: Για πρώτη φορά ακρωτηριασμένος πάνω από τον αγκώνα κουνά τα δάχτυλα βιονικού μέλους

Ο 54χρονος Τόνι από τη Σουηδία, που έχασε το αριστερό του χέρι σε εργατικό ατύχημα, μπορεί πλέον να ελέγξει κάθε δάχτυλο του βιονικού του χεριού με το μυαλό του, χρησιμοποιώντας μία καινοτόμα τεχνολογία που αναπτύχθηκε από ερευνητές στη Σουηδία.

O Τόνι μπορεί πλέον να εκτελεί καθημερινές δραστηριότητες όπως να χρησιμοποιεί ένα κατσαβίδι, να βάζει νερό σε ένα ποτήρι και να πιάνει αντικείμενα.

Το προσθετικό χέρι είναι άμεσα συνδεδεμένο με το σκελετό και το νευρομυικό σύστημα του χεριού του, το οποίο υπεβλήθη σε χειρουργική αναδιαμόρφωση.

Πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ένα άτομο με ακρωτηριασμό πάνω από τον αγκώνα μπορεί να ελέγχει κάθε δάχτυλο ενός βιονικού χεριού. Ο Καθηγητής Μαξ Ορτίζ Καταλάν (Max Ortiz Catalan), ιδρυτής του Κέντρου Βιονικής και Έρευνας Πόνου στη Σουηδία δήλωσε ότι «μέχρι τώρα η συγκεκριμένη τεχνολογία είχε εφαρμοστεί μόνο σε ακρωτηριασμούς κάτω από τον αγκώνα, όπου υπάρχουν πολλοί μύες στον πήχη που ελέγχουν τα δάχτυλα».

Ο καθηγητής και η ομάδα του χρησιμοποίησαν αισθητήρες ηλεκτροδίων και ένα οστικό εμφύτευμα τιτανίου για να συνδέσουν το χέρι του Τόνι στο προσθετικό.

Σε σύγκριση με τα συμβατικά προσθετικά μέλη που προκαλούν ενόχληση και είναι μηχανικά ασταθή, το εμφύτευμα τιτανίου είναι άνετο και ισχυρά στερεωμένο στο εναπομείναν οστό.

Αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης χρησιμοποιούνται για να μεταφράζουν τις σκέψεις του χρήστη σε κινήσεις του προσθετικού μέλους, επιτρέποντας στον Τόνι να κινεί το χέρι με το μυαλό του.

Ο Καταλάν δήλωσε «Χρησιμοποιήσαμε χειρουργικές και μηχανολογικές προσεγγίσεις για να λύσουμε το πρόβλημα. Βασικά ανακατανείμαμε τα νευρικά σήματα σε διαφορετικούς τύπους μυών-στόχων, που έδρασαν σαν βιολογικοί ενισχυτές».

«Προσπαθούμε επίσης να παρέχουμε αισθητηριακή ανάδραση (αίσθηση) για να συμπληρώσουμε και να βελτιώσουμε τον έλεγχο» κατέληξε.

Πηγή: The Independent / Μετάφραση-Επιμέλεια: Εμμανουέλα Μαθιουδάκη

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε με 85-83 από την Μακάμπι Τελ Αβίβ στη Χάλα Πιονίρ, όμως έχει μεγάλα παράπονα για τις αποφάσεις των διαιτητών στο φινάλε...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Πλέον ο Ολυμπιακός καλείται σε δύο μέρες (2/5, 19:45), να ισοφαρίσει τη σειρά και στη συνέχεια να πάει στη Βαρκελώνη να παλέψει για την...

ΕΛΛΑΔΑ

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε περί τις 23:00 το βράδυ, στη λεωφόρο Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, ένα όχημα, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, παρέσυρε πέντε...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Κάτι το οποίο δεν είχα συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια ήταν να μην υπάρχουν στους τελευταίους γύρους των play off, ο ΛεΜπρόν Τζέιμς, ο Κέβιν...

Advertisement