Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Βίντεο: Σπάνια πλάνα δείχνουν μεγάπτερη φάλαινα να θηλάζει το μικρό της

Μια λωρίδα γάλακτος διαλύεται στα βάθη του Ειρηνικού στα ανοικτά των ακτών της Κολομβίας, καθώς ένα μωρό φάλαινας ξεφεύγει μετά το θηλασμό από τη μητέρα του, σε ένα σπάνιο βίντεο που οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα συμβάλει στη διατήρηση της μεγάπτερης φάλαινας.

Στη συνέχεια, το 900 κιλών μωρό φαίνεται να ανεβαίνει στην επιφάνεια για να αναπνεύσει στον Κόλπο της Κούπικα.
Τέτοιου είδους θηλασμοί έχουν καταγραφεί από την κάμερα μόνο δύο φορές στο παρελθόν, δήλωσε η βιολόγος Ναταλία Μποτέρο, η ομάδα της οποίας στο Ίδρυμα Macuaticos κατέγραψε την προσωπική στιγμή μεταξύ μητέρας και μωρού τον περασμένο Αύγουστο.
Παρά τις προσπάθειες δεκαετιών από χιλιάδες ερευνητές, τις ώρες δουλειάς, τις συνεργασίες, οι καταγραφές θηλασμού είναι εξαιρετικά σπάνιες”, δήλωσε η ίδια κατά την πρώτη δημόσια παρουσίαση του βίντεο στο Μεντεγίν τον περασμένο μήνα.
Από επιστημονική άποψη αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά και για τη διατήρηση“, πρόσθεσε.

Το κατόρθωμα κατέστη δυνατό με αισθητήρες που εγκαταστάθηκαν για λίγες μόνο ώρες στην πλάτη του μωρού με βεντούζες, ώστε να μην το πληγώσουν.
Το σύστημα περιλάμβανε μια κάμερα και ένα GPS, καθώς και μια συσκευή για την καταγραφή των ήχων που κάνουν οι φάλαινες.

Αφού τραφούν για αρκετούς μήνες στα ανοικτά της Ανταρκτικής Χερσονήσου και του Στενού του Μαγγελάνου στη Χιλή, χιλιάδες φάλαινες κάνουν κάθε χρόνο το μακρύ ταξίδι προς τα ζεστά νερά των τροπικών για να αναπαραχθούν κατά μήκος ενός τμήματος του Ειρηνικού από την Κόστα Ρίκα έως το Περού.
Από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο, τα ύδατα στα ανοικτά της Κολομβίας φιλοξενούν μεγάπτερες φάλαινες- γιγαντιαία κητώδη που μπορούν να φτάσουν σε μήκος τα 17 μέτρα, να ζυγίζουν περίπου 40 τόνους και να ταξιδέψουν περίπου 8.500 χιλιόμετρα σε κάθε περίοδο αναπαραγωγής.

Ενώ οι μεγάπτερες προστατεύονται πλέον από το εμπορικό κυνήγι, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ποικίλες απειλές“, δήλωσε ο Μποτέρο.
Μαθαίνοντας περισσότερα για τη συμπεριφορά τους… μπορούμε να προωθήσουμε τις κατάλληλες δράσεις διατήρησης“.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης, οι αριθμοί των μεγάπτερων φαλαινών αυξάνονται.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το πολυτάλαντο SUV Puma έρχεται με ακόμα περισσότερο δυναμισμό και μια σειρά από αναβαθμίσεις σε όλους τους τομείς, να συνεχίσει την κυριαρχία του στην...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ο Σεβαμσιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος ιερούργησε σήμερα στον Ιερό Κοιμητηριακό Ναό Θείας Αναλήψεως Μακροχωρίου, και στη συνέχεια τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το υδρογόνο είναι το πιο άφθονο στοιχείο στο σύμπαν και η χρήση του ως πηγή ενέργειας σε υγρή ή αέρια μορφή σε διάφορους τύπους...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Πανσέληνος του Ιουνίου, ή αλλιώς το «Φεγγάρι της Φράουλας», φώτισε τον ουρανό την 21η Ιουνίου, λίγες ώρες μετά από την μεγαλύτερη μέρα του έτους. Η εμφάνιση της...

Advertisement