Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Βρετανία: Ανακαλύφθηκε νέο είδος δεινόσαυρου με αγκαθωτή «πανοπλία»

Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο είδος δεινοσαύρου με αγκαθωτή «πανοπλία» στο Isle of Wight της Βρετανίας, σηματοδοτώντας μια πρωτοποριακή ανακάλυψη για τους παλαιοντολόγους. Το νέο είδος που ονομάστηκε Vectipelta Barretti πήρε το όνομά του από τον διάσημο παλαιοντολόγο Πολ Μπάρετ. Η ανακάλυψη αυτή ρίχνει φως στην ποικιλομορφία των αγκυλόσαυρων της Αγγλίας της Πρώιμης Κρητιδικής περιόδου, αμφισβητώντας προηγούμενες υποθέσεις σχετικά με τα είδη δεινοσαύρων στην περιοχή.

Ο Στιουαρτ Ποντ, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Systematic Palaeontology», τόνισε τη σημασία αυτού του διαφορετικού δείγματος.

«Για σχεδόν 142 χρόνια, όλα τα λείψανα αγκυλόσαυρου από τη νήσο Wight είχαν αποδοθεί στον Polacanthus Foxii, έναν διάσημο δεινόσαυρο από το νησί. Τώρα, όλα αυτά τα ευρήματα πρέπει να επανεξεταστούν με την ανακάλυψη αυτού του νέου είδους», δήλωσε.

Η ανάλυση των ευρημάτων αποκάλυψε διαφορές ανάμεσα στους δυο δεινόσαυρους που ανακαλύφθηκαν στο βρετανικό νησί. Συγκεκριμένα, ο Vectipelta Barretti φέρει διαφορές στα οστά του λαιμού και της πλάτης και έχει αγκαθωτή «πανοπλία». Κατά τη φυλογενετική ανάλυση, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι αυτό το νεοανακαλυφθέν είδος συγγενεύει περισσότερο με ορισμένους αγκυλόσαυρους από την Κίνα, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτοί οι δεινόσαυροι μετακινούνταν από την Ασία στην Ευρώπη κατά την Πρώιμη Κρητιδική περίοδο έως και 145 εκατομμύρια χρόνια πριν.

(Stuart Pond)

Ορισμένοι επιστήμονες εικάζουν ότι στο τέλος της Ιουρασικής εποχής συνεβη ένα γεγονός μαζικής εξαφάνισης, καθιστώντας την κατανόηση της ποικιλότητας των δεινοσαύρων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ζωτικής σημασίας για την μελέτη ενός τέτοιου γεγονότος.

Η επιστημονική ομάδα πιστεύει ότι στο μέλλον θα ανακαλυφθούν και άλλα νέα είδη στο Isle of Wight, μια περιοχή πλούσια σε απολιθώματα δεινοσαύρων.

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας στρατιωτικός οδηγός κατέγραψε αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων  του Iron Dome και έστειλε τις φωτογραφίες στο ψεύτικο  προφίλ μιας...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

Advertisement