Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ANDI: Το πρώτο ρομπότ που αναπνέει και ιδρώνει είναι γεγονός

Επιστήμονες στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα (ASU) δημιούργησαν το ANDI, το πρώτο ρομπότ στον κόσμο που αναπνέει και ιδρώνει. Το ANDI είναι ένα «θερμικό μανεκέν» που θα βοηθήσει τους επιστήμονες να μελετήσουν τις επιπτώσεις της ακραίας ζέστης στο ανθρώπινο σώμα.

Το πρωτοποριακό αυτό ρομπότ είναι ευαίσθητο στη θερμότητα και διαθέτει 35 ξεχωριστά ελεγχόμενες επιφάνειες, καθεμία από τις οποίες είναι εξοπλισμένη με αισθητήρες θερμοκρασίας και ροής θερμότητας και πόρους που παράγουν ιδρώτα.

«Το ANDI παράγει θερμότητα, τρέμει από το κρύο, περπατά και αναπνέει», δήλωσε ο Κόνραντ Ρικατσέφσκι, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Μηχανικής της Ύλης, Μεταφορών και Ενέργειας.

Η Τζένι Βάνος, αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Αειφορίας, και η Αριάν Μίντελ, επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Τεχνών, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Αριζόνας, συνεργάζονται με τον Ρικατσέφσκι για να αναλύσουν τις επιπτώσεις της θερμικής καταπόνησης στο ανθρώπινο σώμα.

«Δεν μπορείς να εκθέσεις τους ανθρώπους σε επικίνδυνες καταστάσεις ακραίας ζέστης για να δεις τι θα συμβεί», δήλωσε η Βάνος. «Γνωρίζουμε όμως περιπτώσεις όπου άνθρωποι έχουν πεθάνει από τη ζέστη και ακόμα δεν έχουμε κατανοήσει πλήρως τι συνέβη. Το ANDI μπορεί να μας βοηθήσει να το καταλάβουμε αυτό».

(ASU/ Christopher Goulet)

Οι ερευνητές ελπίζουν να κατανοήσουν καλύτερα τους ανθρώπινους μηχανισμούς εφίδρωσης συνδυάζοντας το ANDI με το MaRTy, το βιομετεωρολογικό ρομπότ θερμότητας του ASU.

«Το MaRTy μπορεί να μας πει πώς το δομημένο περιβάλλον τροποποιεί την ποσότητα θερμότητας που προσπίπτει στο σώμα, αλλά δεν γνωρίζει τι συμβαίνει στο εσωτερικό του σώματος. Το ANDI μπορεί να μας πει πώς μπορεί να αντιδράσει το σώμα», δήλωσε η Μίντελ.

«Μπορούμε να βάλουμε διαφορετικούς Δείκτες Μάζας Σώματος, διαφορετικές ηλικίες και κλινικές καταστάσεις στο ANDI», δήλωσε ο Άνκιτ Τζόσι, ερευνητής του ASU και επικεφαλής χειριστής του ANDI.

Η ομάδα πιστεύει ότι τα δεδομένα που συλλέγονται από το ANDI και οι γνώσεις που αποκτώνται με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσουν στον σχεδιασμό ρούχων με ψύξη και τεχνολογίες για την αποφυγή θερμοπληξίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας στρατιωτικός οδηγός κατέγραψε αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων  του Iron Dome και έστειλε τις φωτογραφίες στο ψεύτικο  προφίλ μιας...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

Advertisement