Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η NASA ανασχεδιάζει το μενού των αστροναυτών

Στην ταινία επιστημονικής φαντασίας «Η Διάσωση» («The Martian») του Ρίντλεϊ Σκοτ, ο Ματ Ντέιμον υποδύεται έναν αστροναύτη που επιβιώνει στον πλανήτη Άρη τρώγοντας πατάτες που έχουν καλλιεργηθεί με λίπασμα από ανθρώπινα απόβλητα.

Τώρα, μια εταιρεία στη Νέα Υόρκη που κατασκευάζει κλιματικά ουδέτερα καύσιμα για αεροσκάφη οδηγεί το μενού της διαπλανητικής κουζίνας σε μια πολύ διαφορετική κατεύθυνση. Η εταιρεία συμμετείχε στο διαγωνισμό Deep Space Food Challenge που χρηματοδοτεί η NASA για την ενθάρρυνση της ανάπτυξης τεχνολογιών επόμενης γενιάς για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών των αστροναυτών.

Η εταιρεία Air Company με έδρα το Μπρούκλιν έχει αναπτύξει έναν πρωτοποριακό τρόπο ανακύκλωσης του διοξειδίου του άνθρακα που εκπνέουν οι αστροναύτες κατά τη διάρκεια της πτήσης για την καλλιέργεια θρεπτικών συστατικών με βάση τη μαγιά για πρωτεϊνικά ροφήματα που προορίζονται για τη διατροφή των πληρωμάτων σε μακράς διάρκειας αποστολές στο διάστημα.

«Είναι σίγουρα πιο θρεπτικό από το Tang», δήλωσε ο Στάφορντ Σίαν, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος τεχνολογίας της εταιρείας, αναφερόμενος στο ρόφημα που έγινε δημοφιλές το 1962 από τον αστροναύτη Τζον Γκλεν.

Ο Σίαν, ο οποίος έχει διδακτορικό στη φυσικοχημεία από το Πανεπιστήμιο Yale, δήλωσε ότι αρχικά ανέπτυξε την τεχνολογία μετατροπής άνθρακα ως μέσο παραγωγής αλκοολών υψηλής καθαρότητας για καύσιμα αεροσκαφών, αρώματα και βότκα.

Το προκύπτον ρόφημα πρωτεΐνης που συμμετείχε στον διαγωνισμό της NASA έχει τη σύσταση ενός ροφήματος πρωτεΐνης ορού γάλακτος, δήλωσε ο Σίαν. Ο διευθύνων σύμβουλος συνέκρινε τη γεύση του με εκείνη του σεϊτάν, ένα τρόφιμο που μοιάζει με τόφου και παρασκευάζεται από γλουτένη σιταριού, το οποίο προέρχεται από την κουζίνα της Ανατολικής Ασίας και έχει υιοθετηθεί από τους χορτοφάγους ως υποκατάστατο κρέατος.

Εκτός από τα ροφήματα πρωτεΐνης, η ίδια διαδικασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία περισσότερων υποκατάστατων υδατανθράκων για την παραγωγή ψωμιού και ζυμαρικών. Για χάρη της γαστρονομικής ποικιλίας, ο Σίαν δήλωσε ότι βλέπει το smoothie του να συμπληρώνεται στις αποστολές από άλλα τρόφιμα που παράγονται βιώσιμα.

Η κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τεχνολογία AIRMADE της εταιρείας ήταν ένας από τους οκτώ νικητές που ανακοίνωσε η NASA αυτόν τον μήνα στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού τροφίμων, μαζί με το χρηματικό έπαθλο των 750.000 δολαρίων. Ο τελικός γύρος του διαγωνισμού θα διεξαχθεί προσεχώς.

(NASA/Handout via REUTERS)

Εκτός από την Air Company συμμετείχαν και άλλες εταιρείες με καινοτόμες τεχνολογίες. Ένα εργαστήριο της Φλόριντα παρουσίασε ένα βιοαναγεννητικό σύστημα για την καλλιέργεια φρέσκων λαχανικών, μανιταριών, ακόμη και προνυμφών εντόμων που θα χρησιμοποιηθούν ως μικροθρεπτικά συστατικά. Μια εταιρεία από την Καλιφόρνια ανέπτυξε μια διαδικασία τεχνητής φωτοσύνθεσης για τη δημιουργία συστατικών με βάση φυτά και μύκητες, ενώ μια άλλη εταιρεία από την Φινλανδία παρουσίασε μια τεχνολογία ζύμωσης με αέριο για την παραγωγή μονοκύτταρων πρωτεϊνών.

Η σωστή διατροφή των αστροναυτών για παρατεταμένες περιόδους μέσα στα περιορισμένα, μηδενικής βαρύτητας όρια των διαστημικών οχημάτων αποτελεί πρόκληση για τη NASA. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, τα πληρώματα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τρέφονται κυρίως με συσκευασμένα γεύματα και με κάποια φρέσκα προϊόντα που παραδίδονται κατά τις τακτικές αποστολές ανεφοδιασμού. Οι ομάδες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού έχουν επίσης πειραματιστεί με την καλλιέργεια διαφόρων λαχανικών, όπως μαρούλι, λάχανο και πιπεριές τσίλι, σύμφωνα με τη NASA.

Οι εξελίξεις στη διαστημική παραγωγή τροφίμων έχουν επίσης άμεσες εφαρμογές για τη σίτιση του συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού της Γης σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή απειλεί πολλές καλλιέργειες, δήλωσε ο Ραλφ Φριτς, διευθυντής παραγωγής διαστημικών καλλιεργειών στο Διαστημικό Κέντρο Kennedy της NASA στη Φλόριντα.

«Η γεωργία σε ελεγχόμενο περιβάλλον, οι πρώτες μονάδες που θα αναπτύξουμε στο φεγγάρι, θα μοιάζουν κάπως με τις κάθετες φάρμες που θα έχουμε εδώ στη Γη», δήλωσε.

Το σύστημα λειτουργεί με τη λήψη αερίου διοξειδίου του άνθρακα που καθαρίζεται από τον αέρα που αναπνέουν οι αστροναύτες και την ανάμειξή του με αέριο υδρογόνο που εξάγεται από το νερό με ηλεκτρόλυση. Το προκύπτον μείγμα αλκοόλης και νερού αναμιγνύεται στη συνέχεια σε μια μικρή ποσότητα μαγιάς ώστε να αναπτυχθεί μια ανανεώσιμη παροχή μονοκύτταρων πρωτεϊνών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Ουσιαστικά, είπε ο Σίαν, το διοξείδιο του άνθρακα και το υδρογόνο σχηματίζουν μια πρώτη ύλη αλκοόλης για τη μαγιά, και η μαγιά είναι τροφή για τους ανθρώπους.

«Δεν εφευρίσκουμε εκ νέου τα προϊόντα», δήλωσε ο Σίαν, «απλώς τα κατασκευάζουμε με έναν πιο βιώσιμο τρόπο».

ΠΗΓΗ: Reuters

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα φοιτητές δημοσιογραφίας από το Πολιτικό ίδρυμα  Konrad – Adenauer Stiftung (KAS) της Γερμανίας, κατόπιν αιτήματος των...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανακοίνωση ΛΑΣ Δήμου Χίου Δεν περιμέναμε τίποτα το διαφορετικό από το δήμαρχο της Χίου στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, προσκαλεσμένος της ομογένειας , από...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ “ΚΑΤΑΡΓΕΙ” 113 ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ...

ΕΘΝΙΚΑ

Τα κλιμάκια της Ελλάδας και της Τουρκίας συνεχίζουν να εργάζονται κεκλεισμένων των θυρών στην αίθουσα Καποδίστριας του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης....

Advertisement