Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Οι επιστήμονες της κλιματολογίας εγκαταλείπουν το Twitter καθώς η εχθρότητα αυξάνεται

Οι επιστήμονες που υφίστανται προσβολές και μαζικό spam εγκαταλείπουν το Twitter για εναλλακτικά κοινωνικά δίκτυα, καθώς ο εχθρικός αρνητισμός της κλιματικής αλλαγής αυξάνεται στην πλατφόρμα μετά την εξαγορά από τον Έλον Μασκ.

Οι ερευνητές έχουν καταγράψει μια έκρηξη μίσους και παραπληροφόρησης στο Twitter από τότε που ο δισεκατομμυριούχος της Τέσλα ανέλαβε τον Οκτώβριο του 2022 και τώρα οι ειδικοί λένε ότι η επικοινωνία σχετικά με την κλιματική επιστήμη στο κοινωνικό δίκτυο στο οποίο βασίζονται πολλοί από αυτούς γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Οι πολιτικές που αποσκοπούν στον περιορισμό των θανατηφόρων συνεπειών της κλιματικής αλλαγής επιταχύνονται, προκαλώντας την αύξηση αυτού που οι ειδικοί χαρακτηρίζουν ως οργανωμένη αντίσταση των αντιπάλων της κλιματικής μεταρρύθμισης.

Ο Πίτερ Γκλικ, ειδικός σε θέματα κλίματος και νερού με σχεδόν 99.000 οπαδούς, ανακοίνωσε στις 21 Μαΐου ότι δεν θα δημοσιεύει πλέον στην πλατφόρμα επειδή ενισχύει τον ρατσισμό και τον σεξισμό.

Ενώ είναι συνηθισμένος σε «προσβλητικές και προσωπικές, επιθέσεις, μέχρι και άμεσες σωματικές απειλές», δήλωσε στο AFP, «τους τελευταίους μήνες, μετά την εξαγορά και τις αλλαγές στο Twitter, η ποσότητα και η ένταση της κακοποίησης έχει εκτοξευθεί στα ύψη».

Τα tweets για το κλίμα μειώνονται

Ο Ρόμπερτ Ρόουντ, φυσικός και κορυφαίος επιστήμονας στη μη κερδοσκοπική ομάδα ανάλυσης περιβαλλοντικών δεδομένων Berkeley Earth, ανέλυσε τη δραστηριότητα σε εκατοντάδες λογαριασμούς ευρέως ακολουθούμενων ειδικών που έγραφαν για την κλιματική επιστήμη πριν και μετά την εξαγορά.

Διαπίστωσε ότι τα tweets των επιστημόνων του κλίματος έχαναν τον αντίκτυπό τους. Ο μέσος αριθμός των likes που λάμβαναν μειώθηκε κατά 38% και ο μέσος όρος των retweets μειώθηκε κατά 40%.

Το Twitter δεν έχει σχολιάσει άμεσα τις αλλαγές που έχει κάνει στους αλγόριθμους που οδηγούν την επισκεψιμότητα και την ορατότητα.

Σε επικοινωνία με τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του για σχολιασμό, το τμήμα Τύπου του επέστρεψε την πλέον συνηθισμένη απάντηση, ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με ένα emoji «κακάκια».

Αλλά σε ένα tweet που θεωρείται ως αναγνώριση μιας σκόπιμης αλλαγής, ο Μασκ έγραψε τον Ιανουάριο: «Οι άνθρωποι στα δεξιά θα πρέπει να βλέπουν περισσότερα «αριστερά» πράγματα και οι άνθρωποι στα αριστερά θα πρέπει να βλέπουν περισσότερα «δεξιά» πράγματα. Όμως μπορείτε απλά να τα μπλοκάρετε αν θέλετε να παραμείνετε σε έναν θάλαμο ηχούς».

Τα μποτ άρνησης του κλίματος

Σε μια άλλη ανάλυση, η διάσημη κλιματολόγος Κάθριν Χέιχο παρακολούθησε τις αντιδράσεις σε ένα tweet για την κλιματική αλλαγή, το οποίο δημοσίευσε δύο φορές, ως πείραμα, σε διαφορετικές ημερομηνίες πριν και μετά την εξαγορά.

Μέτρησε τα εχθρικά σχόλια και τα εξέτασε για ενδείξεις ότι προέρχονταν από μποτ – αυτοματοποιημένους λογαριασμούς που σύμφωνα με τους ερευνητές προωθούν μαζική παραπληροφόρηση.

Οι μη αυθεντικοί λογαριασμοί μπορούν να εντοπιστούν από εργαλεία ανάλυσης όπως το Bot Sentinel.

Οι απαντήσεις από προφανή trolls ή bots αυξήθηκαν 15 έως 30 φορές μέσα σε ένα δίμηνο σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα χρόνια, έγραψε η Χέιχο τον Ιανουάριο του 2023 στο Twitter.

«Πριν από τον Οκτώβριο του 2022, ο λογαριασμός μου αυξανόταν σταθερά με ρυθμό τουλάχιστον μερικών χιλιάδων νέων οπαδών τον μήνα. Από τότε, δεν έχει αλλάξει», δήλωσε στο AFP.

Οι επιστήμονες που εγκαταλείπουν το Twitter

Ο Άντριου Ντέσλερ, καθηγητής ατμοσφαιρικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Τέξας A&M, δήλωσε ότι μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος της επικοινωνίας του για το κλίμα στο Substack, μια πλατφόρμα για ενημερωτικά δελτία.

«Οι επικοινωνίες για το κλίμα στο Twitter είναι λιγότερο χρήσιμες τώρα, δεδομένου ότι μπορώ να δω ότι τα tweets μου έχουν λιγότερη εμπλοκή», δήλωσε.

«Σε απάντηση σχεδόν σε κάθε tweet που αφορά την κλιματική αλλαγή, βρίσκω τις ειδοποιήσεις μου πλημμυρισμένες με απαντήσεις από επαληθευμένους λογαριασμούς που κάνουν παραπλανητικούς ή λανθασμένους ισχυρισμούς».

Άλλοι έχουν εγκαταλείψει εντελώς το Twitter.

Η Χέιχο δήλωσε ότι από μια λίστα 3.000 επιστημόνων του κλίματος που διατηρεί στο Twitter, οι 100 εξαφανίστηκαν μετά την εξαγορά.

Η παγετωνολόγος Ρουθ Μότραμ είχε περισσότερους από 10.000 οπαδούς στο Twitter, αλλά το εγκατέλειψε τον Φεβρουάριο και εντάχθηκε σε ένα εναλλακτικό φόρουμ επιστημόνων που τροφοδοτείται από το Mastodon – μια από κοινού χρηματοδοτούμενη, αποκεντρωμένη ομαδοποίηση κοινωνικών δικτύων που ιδρύθηκε το 2016.

«Ήταν πραγματικά μια αποκάλυψη από πολλές απόψεις. Είναι μια πολύ πιο ήσυχη και πιο στοχαστική πλατφόρμα», δήλωσε στο AFP.

«Οργανωμένη» εκστρατεία

Ο Μάικλ Μαν, εξέχων κλιματολόγος στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και τακτικός στόχος κακοποίησης από τους αρνητές της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε ότι πιστεύει ότι η αύξηση της παραπληροφόρησης ήταν «οργανωμένη και ενορχηστρωμένη» από τους αντιπάλους των κλιματικών μεταρρυθμίσεων.

«Έχω δει μια τεράστια αύξηση των “trolls” και των “bots”. Πολλά στοχεύουν σε δικά μου tweets για επιθέσεις», δήλωσε.

Το βιβλίο του Μαν του 2021 «Ο νέος πόλεμος για το κλίμα» τεκμηρίωσε τη δράση των πετρελαιοπαραγωγών για τη σπορά της κλιματικής άρνησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Τα επαγγελματικά τρολ χειραγωγούν το διαδικτυακό περιβάλλον με στρατηγικές αναρτήσεις που δημιουργούν συγκρούσεις και διχασμό, οδηγώντας σε μια φρενίτιδα τροφοδότησης», δήλωσε στο AFP.

Πηγή: AFP

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement