Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το πρόγραμμα Παιδεία & Περιβάλλον πάει στο Αγαθονήσι: Η πρώτη ανοιχτή δενδροφύτευση του νησιού

Το Πρόγραμμα Παιδεία & Περιβάλλον υλοποιείται σε 6 ακριτικά νησιά, σε σύμπραξη με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ) και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Με 3ο σταθμό το Αγαθονήσι, η ομάδα του Ιδρύματος, μέλη του Δ.Σ. και εθελοντές ταξίδεψαν στο νησί στις 5 & 6 Μαΐου 2023, όπου διενεργήθηκαν δράσεις με τους μαθητές και τις μαθήτριες – συνολικά 4 – του Νηπιαγωγείου, Δημοτικού και Γυμνασίου, γονείς και τους κατοίκους του νησιού. Οι δράσεις που υλοποιήθηκαν αντηχούν τρεις θεματικές:

Διαβάζω | Κύκλος Ανάγνωσης

Η σχολική κοινότητα του νησιού έλαβε δωρεές σε σημαντικό αριθμό βιβλίων με θεματικές σχετικές με το περιβάλλον, την βιωσιμότητα, τα οικοσυστήματα, τον πλανήτη κ.α. Στο πλαίσιο της δωρεάς, διοργανώθηκε στοχευμένη δραστηριότητα γύρω από το βιβλίο, «ο Κύκλος Ανάγνωσης» για την ενδυνάμωση της φιλαναγνωσίας και της έννοιας του ελεύθερου δανεισμού.

Μαθαίνω | Βιωματικές Δραστηριότητες για το Περιβάλλον

Σχεδιάστηκε ένα πρόγραμμα δημιουργικών δραστηριοτήτων, όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου και του νηπιαγωγείου κλήθηκαν να συγκεντρώσουν ανακυκλώσιμα απορρίμματα από την καθημερινότητα, κυρίως πλαστικά μίας χρήσης με σκοπό την επαναχρησιμοποίηση τους σε δημιουργικές κατασκευές στο πλαίσιο βιωματικής εκπαίδευσης για τις έννοιες της «επαναχρησιμοποίησης» και της «κυκλικότητας των υλικών».

Στο πλαίσιο της δράσης, υλοποιήθηκε διαγωνισμός μέσα από το βιβλίο «Τα Παιδιά σε Αποστολή για να Σώσουν την Θαλάσσια Ζωή» του συγγραφέα κ. Τάσου Κότσιρα και της Save Your Planet, όπου τα παιδιά κλήθηκαν να αναγνωρίσουν κάθε είδους πλαστικό (λ.χ. καπάκια, ποτήρια, σακούλες, μπουκάλια) και να «σώσουν» τα παγιδευμένα ψάρια από αυτά μέσα από μία δράση Καθαρισμού Ακτής που πραγματοποιήθηκε στην Παραλία της Σπηλιάς. Παράλληλα, προβλήθηκαν ταινίες animation, βραβευμένες 18 φορές από εθνικά και παγκόσμια φεστιβάλ, με απόλυτα εκπαιδευτικό χαρακτήρα εστιάζοντας σε συγκεκριμένες θεματικές όπως τα μικρο-πλαστικά, η μόλυνση των υδάτων, η προστασία των θαλάσσιων ειδών κ.α.

Δρω | Δράσεις Φύτευσης

Σε κάθε σταθμό του προγράμματος η τελευταία ημέρα δράσεων είναι πάντα αφιερωμένη στην επαφή με την φύση. Στο Αγαθονήσι σε συνεργασία με τον Δήμο διοργανώθηκε ανοιχτή δενδροφύτευση για πρώτη φορά στο νησί με την συμμετοχή μαθητών-μαθητριών και γονέων. Τέλος, με τα παιδιά του Νηπιαγωγείου δημιουργήθηκε ένας κήπος αρωματικών φυτών. Ακολούθησε εκπαιδευτική δράση στο πεδίο «Αναγνωρίζω, Μαθαίνω, Ζωγραφίζω» με εκπαιδευτικό υλικό που παραδόθηκε στους μαθητές και τις μαθήτριες, ειδικά σχεδιασμένο από την ομάδα του Ιδρύματος με την συμβολή του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ) και του Διευθυντή και Γεωπόνου κ. Γιώργου Μπαλωτή.

Συμπληρωματικά, στο πλαίσιο του Προγράμματος, η σχολική κοινότητα έλαβε δωρεές σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό, εκπαιδευτικό υλικό (βιβλία, υλικά κατασκευών, λεύκωμα αρωματικών φυτών, μαθηματικά παζλ, εκπαιδευτικές ταινίες, φυτικό κεφάλαιο).

Η στήριξη του Δήμου Αγαθονησίου, του Δημάρχου κ. Ευάγγελου Κόττορου, του εκπαιδευτικού προσωπικού και ιδιαίτερα της Προϊστάμενης του 1/Θ Δημοτικού Σχολείου, κυρίας Νικολέτας Πιτσά ήταν εξαιρετικά ουσιαστική για την άρτια υλοποίηση των δράσεων.

Το Πρόγραμμα «Παιδεία & Περιβάλλον» τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με εταίρους το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ) και τις εκδόσεις Διόπτρα. Μεγάλοι υποστηρικτές, η τεχνο-εκδοτική T-Press και το περιοδικό Ecotec. Το πρόγραμμα επίσης υποστηρίζουν η Save Your Planet, και η SIDIKA EDU. Περιλαμβάνει δράσεις σε 6 διαφορετικά ακριτικά νησιά για το 2022-23. Ο επόμενος σταθμός του προγράμματος είναι οι Μικρές Κυκλάδες, με πρωτοβουλίες που θα πραγματοποιηθούν σε Δονούσα, Σχοινούσα και Ηρακλειά.

Ίδρυμα Χατζηγάκη

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Χατζηγάκη είναι ένα κοινωφελές ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το οποίο ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2008, αποτελώντας το όραμα του δικηγόρου και λογοτέχνη Παναγιώτη Χρ. Χατζηγάκη. Στους καταστατικούς σκοπούς του περιλαμβάνονται κοινωφελείς και πολιτιστικές δράσεις με έμφαση στην πρόνοια, την αλληλεγγύη, την παιδεία και τον πολιτισμό. Ξεκίνησε επίσημα την δράση του τον Φεβρουάριο του 2012.

Στηριζόμενο στις άοκνες προσπάθειες του Προέδρου και Συνιδρυτή, Δρ. Στέλιου Μ. Χατζηγάκη, στα δέκα χρόνια ενεργούς πορείας του, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Χατζηγάκη έχει διοργανώσει συνέδρια και διαλέξεις, έχει απονείμει βραβεία και υποτροφίες σε μαθητές, έχει υποστηρίξει την έρευνα και την ιστορία κι έχει πραγματοποιήσει δεκάδες δωρεές σε κοινωνικές δομές, οργανισμούς και σχολεία σε όλη την Ελλάδα.

Το 2022 ξεκινά να υλοποιεί το Πρόγραμμα Παιδεία & Περιβάλλον σε ακριτικά νησιά. Ένα εκπαιδευτικό-περιβαλλοντικό πρόγραμμα δωρεών και δράσεων με στόχο την στήριξη απομακρυσμένων σχολικών κοινοτήτων σε σύμπραξη με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ) και τις εκδόσεις Διόπτρα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας στρατιωτικός οδηγός κατέγραψε αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων  του Iron Dome και έστειλε τις φωτογραφίες στο ψεύτικο  προφίλ μιας...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

Advertisement