Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το μικροβίωμα του εντέρου αλλάζει κατά τη διάρκεια της ημέρας, αποκαλύπτει νέα μελέτη

Οι επιστήμονες συνεχίζουν να ανακαλύπτουν νέα στοιχεία για τον θαυμαστό κόσμο του μικροβιώματος του εντέρου. Τώρα, μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τα βακτήρια του εντέρου αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ημέρας και ανάλογα με την εποχή, παρουσιάζοντας έντονες διαφορές το καλοκαίρι σε σύγκριση με το χειμώνα.

«Οι εποχιακές διακυμάνσεις που βλέπουμε σε καταστάσεις όπως οι αλλεργίες ή η γρίπη συμβαίνουν στο πλαίσιο εντελώς διαφορετικών μικροβιωμάτων», δήλωσε η Καρολίνα Ντάντας Ματσάντο, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Ίσως πρέπει να δούμε πώς οι εποχές επηρεάζουν την υγεία και την ασθένεια στο πλαίσιο ενός μικροβιώματος που είναι πολύ πιο μεταβλητό και δυναμικό από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα», σημείωσε.

Η ομάδα εξέτασε δεδομένα από περίπου 20.000 δείγματα κοπράνων που συλλέχθηκαν στο πλαίσιο του American Gut Project, του μεγαλύτερου επιστημονικού προγράμματος πολιτών στον κόσμο, μεταξύ 2013 και 2019. Διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 60% των σχετικών βακτηρίων έχουν έναν ξεχωριστό 24ωρο κύκλο και ότι ορισμένοι τύποι βακτηρίων ακολουθούσαν πολύ συγκεκριμένα μοτίβα κατά τη διάρκεια ενός έτους.

Ειδικότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο αριθμός των βακτηρίων που ονομάζονται Actinobacteriota ήταν διαφορετικός ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Το πρωί, οι αριθμοί ήταν χαμηλοί, αλλά μέχρι το βράδυ ήταν σημαντικά υψηλότεροι. Παρόμοιες τάσεις εμφανίστηκαν και στα επίπεδα των πρωτεοβακτηρίων ανάλογα με τις εποχές. Τον χειμώνα, τα βακτήρια αυτά υπήρχαν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με το καλοκαίρι.

Οι εποχιακές διακυμάνσεις επηρεάζονται ενδεχομένως από το γεωγραφικό πλάτος, το κλίμα, τη γύρη, την υγρασία και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες, εκτιμούν οι επιστήμονες.

Τα ευρήματα αυτά δεν είναι πολύτιμα μόνο για άλλους ερευνητές του μικροβιώματος του εντέρου, αλλά και για άλλους των οποίων η έρευνα περιλαμβάνει το έντερο και επομένως θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεαστεί από τις αλλαγές που υφίσταται. Για παράδειγμα, οι επιστήμονες που διεξάγουν μελέτες φαρμακευτικής αγωγής, όπου το μικροβίωμα θα μπορούσε να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην πέψη και τον μεταβολισμό των φαρμάκων, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους αυτές τις μεταβολές, ιδίως όταν ερμηνεύουν τα αποτελέσματά τους.

ΠΗΓΗ: Studyfinds

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η BMW X5 θα είναι το πρώτο πολυτελές plug-in υβριδικό μοντέλο που θα παράγεται στη Νότια Αμερική από το τελευταίο τρίμηνο του 2024. Μετά...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σημαντικές εμπειρίες αλλά και σκέψεις που τον συνόδευσαν σε διάφορα στάδια της ζωής του μοιράστηκε σε μία αποκαλυπτική συνέντευξη στην ΕΡΤ και την εκπομπή...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με απολύτως ισορροπημένες αναλογίες, αισθησιακή σχεδίαση με προσοχή στη λεπτομέρεια, την τελευταία γενιά MBUX και μια σειρά εκδόσεων κινητήρων και εξοπλισμού που μπορούν να...

ΧΙΟΣ

Στο πλαίσιο της Αξιολόγησης σχολικών μονάδων και στον άξονα Σχέσεις σχολείου – οικογένειας εκπονήθηκε Σχέδιο Δράσης για το Γυμνάσιο Κάμπου με θέμα: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ...

Advertisement