Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Covid-19: Αποφασίζει ο ΠΟΥ για τον αν θα λήξει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων σε θέματα παγκόσμιας υγείας θα συνεδριάσει σήμερα Πέμπτη 4 Μαΐου, για να αποφασίσει εάν η Covid-19 εξακολουθεί να αποτελεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ένα καθεστώς που συμβάλλει στη διατήρηση της διεθνούς εστίασης στην πανδημία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (World Health Organization – WHO) έδωσε για πρώτη φορά τα υψηλότερα επίπεδα συναγερμού στις 30 Ιανουαρίου 2020 και από τότε η επιτροπή συνεδριάζει κάθε τρεις μήνες για το θέμα με την Covid-19.

Ωστόσο, ορισμένες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, άρχισαν πρόσφατα να αίρουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο εσωτερικό τους. Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus δήλωσε ότι ελπίζει να τερματιστεί η διεθνής κατάσταση έκτακτης ανάγκης φέτος. Δεν υπάρχει όμως, ακόμη συναίνεση σχετικά με το τι θα αποφανθεί η επιτροπή, δήλωσαν στο Reuters σύμβουλοι του ΠΟΥ και εξωτερικοί εμπειρογνώμονες.

«Είναι πιθανό να λήξει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά είναι πολύ σημαντικό να συμφωνήσουμε ότι ο Covid παραμένει μια σύνθετη πρόκληση για τη δημόσια υγεία”, δήλωσε η καθηγήτρια Marion Koopmans, Ολλανδή ιολόγος που συμμετέχει στην ομάδα του ΠΟΥ. Αρνήθηκε ωστόσο να κάνει περαιτέρω εικασίες ενόψει των συζητήσεων, οι οποίες είναι εμπιστευτικές.

Μια πηγή που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις δήλωσε ότι η άρση του χαρακτηρισμού «έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας παγκόσμιου ενδιαφέροντος» ή PHEIC (Public Health Emergency of International Concern), θα μπορούσε να επηρεάσει τις διεθνείς προσπάθειες χρηματοδότησης ή συνεργασίας. Μια άλλη δήλωσε ότι η απρόβλεπτη φύση του ιού καθιστά δύσκολη την απόφαση σε αυτό το στάδιο.

«Δεν έχουμε ξεπεράσει την πανδημία, αλλά έχουμε φτάσει σε ένα διαφορετικό στάδιο», δήλωσε ο καθηγητής Salim Abdool Karim, εμπειρογνώμονας της Covid, ο οποίος στο παρελθόν συμβούλευσε την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής σχετικά με την αντιμετώπισή της πανδημίας. Ο καθηγητής Karim, ο οποίος δεν συμμετέχει στην επιτροπή του ΠΟΥ, δήλωσε ότι αν αρθεί το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να διατηρήσουν τα προγράμματα δοκιμών, εμβολιασμού και θεραπείας.

Άλλοι είπαν ότι ήρθε η ώρα να μεταβούμε στο να ζούμε με την Covid ως μια συνεχή απειλή για την υγεία, όπως ο HIV ή η φυματίωση. «Όλες οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης πρέπει να τελειώνουν», δήλωσε ο Lawrence Gostin, καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο Georgetown των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος ακολουθεί την τακτική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Περιμένω από τον ΠΟΥ να τερματίσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας παγκόσμιου ενδιαφέροντος».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου για την εργατική Πρωτομαγιά Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο) και των Ναυτεργατικών Σωματείων για την...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης Σήμερα, θα διερευνήσουμε ένα θέμα που αγγίζει τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και του πνεύματος: την Ανάσταση του Κυρίου και...

Advertisement