Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης επαναφέρει τον ρομποτικό σκύλο

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης παρουσίασε αυτή την εβδομάδα τρεις νέες συσκευές υψηλής τεχνολογίας για την αστυνόμευση, συμπεριλαμβανομένου ενός ρομποτικού σκύλου, του Digidog της Boston Dynamics. Οι νέες συσκευές, οι οποίες περιλαμβάνουν επίσης έναν ανιχνευτή GPS για κλεμμένα αυτοκίνητα και ένα ρομπότ ασφαλείας σε σχήμα κώνου, θα αναπτυχθούν με τρόπο που θα είναι «διαφανής, συνεπής και θα γίνεται πάντα σε στενή συνεργασία με τους ανθρώπους που υπηρετούμε», δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής Κίχαντ Σιούελ.

Το Digidog – γνωστό και ως Spot – είναι ένα τηλεχειριζόμενο ρομπότ που κατασκευάστηκε από την Boston Dynamics, η οποία ανήκει στη Hyundai. Έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζει καταστάσεις όπως η διενέργεια επιθεωρήσεων σε επικίνδυνες περιοχές και η παρακολούθηση εργοταξίων. Η αστυνομία της Νέας Υόρκης απέκτησε το Digidog το 2020 αλλά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα σχέδιά της μετά από τις έντονες επικρίσεις που δέχτηκε. Πέρυσι, αναγκάστηκε να διακόψει το συμβόλαιο των 94.000 δολαρίων με την Boston Dynamics για την ενοικίαση του ρομποτικού σκύλου.

Ωστόσο, ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, δήλωσε ότι δεν θα υποκύψει στις πιέσεις των επικριτών της απόφασης αυτής.

«Μερικοί άνθρωποι ήταν αντίθετοι με αυτό και κάναμε ένα βήμα πίσω», δήλωσε ο δήμαρχος. «Εγώ δεν λειτουργώ έτσι. Λειτουργώ κοιτάζοντας τι είναι καλύτερο για την πόλη», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Άνταμς είπε επίσης ότι το Digidog θα εκπαιδευτεί σε επικίνδυνες καταστάσεις, όπως η ομηρία, ξεκινώντας αυτό το καλοκαίρι.

«Αν έχετε έναν οχυρωμένο ύποπτο, αν έχετε κάποιον που βρίσκεται μέσα σε ένα κτίριο και είναι οπλισμένος, αντί να στείλετε την αστυνομία εκεί μέσα, θα στείλετε το Digidog. Αυτοί είναι έξυπνοι τρόποι χρήσης καλών τεχνολογιών». είπε.

Το σύστημα εντοπισμού που ονομάζεται StarChase θα επιτρέπει στην αστυνομία να εντοπίζει τη θέση των κλεμμένων αυτοκινήτων. Το πιλοτικό πρόγραμμα του αστυνομικού τμήματος της Νέας Υόρκης για τη χρήση του συστήματος θα διαρκέσει 90 ημέρες, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Το αυτόνομο ρομπότ ασφαλείας, το οποίο ο Άνταμς παρομοιάζει με μια σκούπα-ρομπότ Roomba, θα τοποθετηθεί μέσα στο σταθμό του μετρό Times Square σε ένα επτάμηνο πιλοτικό πρόγραμμα που θα ξεκινήσει αυτό το καλοκαίρι, δήλωσαν αξιωματούχοι της αστυνομίας. Η συσκευή, που χρησιμοποιείται σε εμπορικά κέντρα και άλλες τοποθεσίες εδώ και αρκετά χρόνια, θα συνοδεύεται αρχικά από έναν ανθρώπινο συνεργάτη, δήλωσε η αστυνομία.

Ορισμένοι πολίτες και υποστηρικτές της αστυνομικής μεταρρύθμισης αμφισβούν την αναγκαιότητα των συσκευών υψηλής τεχνολογίας.

«Η αστυνομία της Νέας Υόρκης αγοράζει σκύλους-ρομπότ και άλλες φανταχτερές τεχνολογίες, την ίδια στιγμή που οι Νεοϋορκέζοι δεν έχουν πρόσβαση σε κουπόνια φαγητού επειδή οι υπηρεσίες της πόλης έχουν έλλειψη προσωπικού και οι χάνουν το σπίτι τους επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε δικηγόρο», δήλωσε η Ιλεάνα Μέντεζ-Πενάτε, διευθύντρια προγράμματος της οργάνωσης Communities United for Police Reform.

«Η αστυνομία της Νέας Υόρκης μετατρέπει την κακή επιστημονική φαντασία σε τρομακτική αστυνόμευση. Η Νέα Υόρκη αξίζει πραγματική ασφάλεια, όχι μια απομίμηση του RoboCop», δήλωσε ο Άλμπερτ Φοξ Καν, εκτελεστικός διευθυντής του Surveillance Technology Oversight Project.

ΠΗΓΗ: Reuters

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Στις 30 και 31 Μαρτίου 2024 θα παρουσιαστεί στο Ομήρειο και ώρα 20:30 η καινούργια παραγωγή της θεατρικής ομάδας της «Βοκαριάς Νενήτων» με το έργο «Ο...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement