Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

IPCC: Μπορούμε και πρέπει να μειώσουμε στο μισό τις παγκόσμιες εκπομπές ως το 2030

Κλείνοντας το κεφάλαιο αυτό, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC), ολοκλήρωσε την ιστορία με τη δημοσίευση του τελευταίου μέρους της 6ης Έκθεσης Αξιολόγησης, στις 20 Μαρτίου, και την παρέδωσε στους παγκόσμιους ηγέτες.

Είναι η πρώτη ολοκληρωμένη Έκθεση Αξιολόγησης της IPCC εδώ και εννιά χρόνια, και μάλιστα η πρώτη μετά τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα. Περιλαμβάνει τρεις εκθέσεις από τρεις Ομάδες Εργασίας και τρεις ειδικές εκθέσεις με στόχο να αναδείξει τη ζοφερή πραγματικότητα στην οποία βρισκόμαστε, δείχνοντας όμως ξεκάθαρα ότι υπάρχει ελπίδα αν οι κυβερνήσεις αναλάβουν δράση τώρα.

Η Kaisa Kosonen, Ειδική Σύμβουλος στο σκανδιναβικό γραφείο της Greenpeace, δήλωσε: «Οι απειλές είναι τεράστιες, όμως τεράστιες είναι και οι ευκαιρίες για αλλαγή. Είναι η στιγμή να ξεσηκωθούμε, να εντείνουμε τη δράση μας και να είμαστε αποφασισμένοι. Οι κυβερνήσεις πρέπει να σταματήσουν να τα πηγαίνουν ‘λίγο καλύτερα’ και να κάνουν όλα όσα οφείλουν. Χάρη σε γενναίους επιστήμονες, κοινότητες και προοδευτικούς ηγέτες σε όλον τον κόσμο, που έχουν προωθήσει με επιμονή κλιματικές λύσεις όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια εδώ και χρόνια ή δεκαετίες: έχουμε ό,τι χρειαζόμαστε για να διορθώσουμε την κατάσταση. Είναι ώρα να επιταχύνουμε την προσπάθεια, να έχουμε γνώμονα την κλιματική δικαιοσύνη και να βγάλουμε τα συμφέροντα της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων εκτός παιχνιδιού. Όλοι έχουν έναν σημαντικό ρόλο να παίξουν.»

©Veri Sanovri, Greenpeace

Η Reyes Tirado, επιστήμονας στα ερευνητικά εργαστήρια της Greenpeace στο Πανεπιστήμιο του Exeter, είπε: «Η κλιματική επιστήμη είναι δεδομένη: αυτό είναι το εγχειρίδιο για την επιβίωσή μας. Οι αποφάσεις που παίρνουμε σήμερα και κάθε μέρα για τα επόμενα 8 χρόνια θα διασφαλίσουν έναν πιο ασφαλή πλανήτη για τα επόμενα χιλιάδες χρόνια. Οι νομοθέτες και οι επιχειρηματίες σε όλον τον κόσμο έχουν μια απόφαση να πάρουν. Θα είναι πρωταγωνιστές στην προστασία του κλίματος, για αυτές και τις επόμενες γενιές, ή θα είναι οι κακοί της ιστορίας που θα αφήσουν τοξική κληρονομιά στα παιδιά και τα εγγόνια μας;»

Figure SPM.1, AR6 Synthesis Report, IPCC

Η Tracy Carty, ειδική στις πολιτικές του κλίματος στη διεθνή Greenpeace, είπε: «Δεν περιμένουμε θαύματα, έχουμε όλες τις λύσεις που χρειαζόμαστε για να μειώσουμε τις εκπομπές στο μισό αυτήν τη δεκαετία. Όμως αυτό δεν θα συμβεί αν οι κυβερνήσεις δεν ξεφύγουν από τα καταστροφικά για το κλίμα ορυκτά καύσιμα. Η συμφωνία για απεξάρτηση από τον λιγνίτη, το πετρέλαιο και το αέριο πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα. Οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν τους μεγάλους ρυπαντές να πληρώσουν για τη ζημιά που έχουν προκαλέσει στις χώρες και τις κοινότητες που ευθύνονται λιγότερο για την κλιματική κρίση. Μια καλή αρχή θα ήταν οι φόροι στα κέρδη των εταιρειών πετρελαίου και αερίου, ώστε να δοθούν ως βοήθεια σε όσους προσπαθούν να συνέλθουν από τις ζημιές και τις απώλειες εξαιτίας της κλιματικής κρίσης. Το μήνυμα προς τη βιομηχανία πλέον είναι ένα: ώρα να σταματήσετε να ‘σκάβετε’ και να αρχίσετε να πληρώνετε.»

Η έκθεση τονίζει ξανά ότι οι λύσεις υπάρχουν ήδη και ότι αυτή είναι η πιο κρίσιμη δεκαετία για την κλιματική δράση, την ώρα που οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης συνεχίζουν να εντείνονται και προβλέπεται να κλιμακωθούν με κάθε δέκατο αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Η IPCC μας παρέθεσε τα γεγονότα με λεπτομερή επιστημονική καθοδήγηση, δίνοντας την ευκαιρία στις κυβερνήσεις να κάνουν το σωστό για τους ανθρώπους και τον πλανήτη.

Όμως, ο χρόνος και οι ευκαιρίες που έχουμε δεν είναι απεριόριστες, γι’ αυτό και η έκθεση προσδιορίζει τις κλιματικές πολιτικές ως το τέλος του έτους, επιτρέποντας έτσι στους παγκόσμιους ηγέτες να κάνουν πραγματική πρόοδο, ειδάλλως θα εντείνουν περισσότερο την κλιματική αδικία. Όπως υπογραμμίζει η Greenpeace, η COP28, η επόμενη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, πρέπει να λάβει υπόψη της την έκθεση αυτή στον κρίσιμο αγώνα να σταματήσει την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, να προωθήσει την ανανεώσιμη ενέργεια και να στηρίξει μια δίκαιη μετάβαση σε ένα μέλλον μηδενικών εκπομπών.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου προσφέρει την καλύτερη αφορμή για να γιορταστεί η συνεισφορά του ποδηλάτου στο περιβάλλον, στην υγεία και στην βιώσιμη ανάπτυξη. Έτσι...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ξεκινά η αναβάθμιση του Βιολογικού Καθαρισμού της Χίου, αγγίζοντας το ύψος των 6.000.000 ευρώ. Πρόκειται για την υλοποίησης ενός πολύ σπουδαίου έργου που αφορά...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Agility είναι ένα εμπορικό “υπερόπλο” της Kymco στην Ευρώπη με πάνω από μισό εκατομμύριο πωλήσεις, και στην Ελλάδα με περισσότερες από 30 χιλιάδες....

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Αγαπητά μας παιδιά, Με την ευκαιρία της έναρξης των πανελληνίων εξετάσεων σας συγχαίρω για τις προσπάθειες που...

Advertisement