Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Σχετίζεται η πανδημία με αύξηση των αναφορών για UFO;- Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη

Στις αρχές της πανδημίας Covid-19 οι αναφορές για παραφυσικά φαινόμενα (π.χ. ΑΤΙΑ, φαντάσματα κ.λπ.) σχεδόν διπλασιάστηκαν λόγω παραγόντων που σχετίζονταν με την πανδημία. Πολλοί άνθρωποι αναγκάστηκαν να μείνουν στο σπίτι λόγω της πανδημίας και πιθανώς να παρατήρησαν πράγματα στα οποία δεν θα έδιναν σημασία στο παρελθόν.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Βερμόντ και το Κέντρο Μελετών UFO των ΗΠΑ θέλησαν να διερευνήσoυν τις επιπτώσεις των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας στις αναφορές για UFO (ΑΤΙΑ). Οι συγγραφείς υπέθεσαν ότι η πανδημία COVID-19, η οποία έφερε λόκνταουν και μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, μπορεί να οδήγησε σε αύξηση των θεάσεων UFO.

Οι συγγραφείς της μελέτης ανέλυσαν δεδομένα από το Εθνικό Κέντρο Αναφορών ΑΤΙΑ (NUFORC) και το Mutual UFO Network (MUFON), από το 2018 έως το 2020 και συνέκριναν τον αριθμό των αναφορών πριν και μετά την έναρξη της πανδημίας. Για να ελέγξουν αν οι κοινωνικοί παράγοντες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον αριθμό των αναφορών, χρησιμοποίησαν δημόσια διαθέσιμα δεδομένα για την κοινωνική κινητικότητα από τις εκθέσεις κινητικότητας της Google Community Mobility Reports, καθώς και τα κρούσματα και τους θανάτους από τον ιό SARS-CoV-2, τα οποία αποτελούν έμμεσες μετρήσεις του στρες και του άγχους.

Η ανάλυσή τους έδειξε ότι οι αναφορές για UFO όντως αυξήθηκαν το 2020 σε σχέση με το 2019 κατά περίπου 600 αναφορές σε κάθε βάση δεδομένων. Ωστόσο, δεν υπήρξε συσχέτιση μεταξύ του αριθμού των αναφορών – συγκεντρωτικά σε όλες τις ΗΠΑ ή ανά πολιτεία – με τα έκτακτα μέτρα δημόσιας υγείας.

Οι ερευνητές αναζήτησαν εναλλακτικές αιτίες και επισήμαναν την έναρξη των τακτικών εκτοξεύσεων των δορυφόρων Starlink από τα τέλη του 2019, ως πιθανό παράγοντα. Επειδή οι συγκεκριμένοι δορυφόροι είναι πολύ διακριτοί και συχνά εύκολα ορατοί, πολλοί άνθρωποι νόμισαν ότι επρόκειτο για ΑΤΙΑ, έγραψαν στο άρθρο τους. Όταν στη συνέχεια αφαίρεσαν τις αναφορές που αφορούσαν τους δορυφόρους, διαπίστωσαν ότι οι καταγγελίες για ΑΤΙΑ δεν αυξήθηκαν το 2020.

Η αστρονομική κοινότητα ανησυχεί για τον αντίκτυπο του Starlink και άλλων παρόμοιων έργων, που εκτοξεύουν μεγάλο αριθμό δορυφόρων σε σχετικά χαμηλές τροχιές και δυνητικά υποβαθμίζουν τις αστρονομικές μετρήσεις.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο «Journal of Scientific Exploration».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement