ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αλτσχάιμερ: Η μεσογειακή διατροφή και η δίαιτα MIND μειώνουν τα σημάδια της νόσου στον εγκέφαλο, σύμφωνα με μελέτη

Η μεσογειακή διατροφή και η δίαιτα MIND ξανανιώνoυν τον εγκέφαλο και μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο για άνοια, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου RUSH στο Σικάγο. Συγεκεριμένα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, ελαιόλαδο, φασόλια, ξηρούς καρπούς και ψάρια, είχαν λιγότερες αλλοιώσεις στον εγκέφαλό τους που συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, σε σχέση με τα άτομα που δεν κατανάλωναν τακτικά τέτοιες τροφές.

Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν ενώ η μελέτη τους δείχνει μια συσχέτιση της τακτικής κατανάλωσης αυτών των τροφίμων με λιγότερες πλάκες και συμπλέγματα που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, δεν τεκμηριώνει σχέση αιτίας και αποτελέσματος.

Η επιστημονική ομάδα βαθμολόγησε τη διατροφή των συμμετεχόντων οι οποίοι είτε ακολούθησαν την μεσογειακή διατροφή είτε το πρόγραμμα MIND (Mediterranean-DASH Diet Intervention for Neurodegenerative Delay), μία παραλλαγή της μεσογειακής διατροφής για υγιή εγκέφαλο. Στη μελέτη συμμετείχαν 581 άτομα με μέση ηλικία 84 ετών, τα οποία συμφώνησαν να δωρίσουν τον εγκέφαλό τους στην επιστήμη μετά τον θάνατό τους. Όσοι συμμετείχαν στην έρευνα πέθαναν κατά μέσο όρο επτά χρόνια μετά την έναρξη της μελέτης. Ακριβώς πριν από το θάνατό τους, το 39% είχε διαγνωστεί με άνοια.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν αυτοψία εγκεφάλου στους αποθανόντες για να προσδιορίσουν τις ποσότητες των αμυλοειδών πλακών και των συμπλεγμάτων της πρωτεΐνης Ταυ. Στη συνέχεια, μελέτησαν τα ερωτηματολόγια διατροφής που είχαν συμπληρώσει οι ασθενείς και βαθμολόγησαν την ποιότητα της διατροφής τους.

Η μεσογειακή διατροφή περιλάμβανε κυρίως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ελαιόλαδο, ψάρια και πατάτες. Η διατροφή MIND περιλάμβανε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, άλλα λαχανικά, ξηρούς καρπούς, μούρα, φασόλια, δημητριακά ολικής άλεσης, ψάρια, πουλερικά, ελαιόλαδο και κρασί.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που σημείωσαν υψηλή βαθμολογία στην μεσογειακή διατροφή, είχαν εγκέφαλο νεότερο κατά 18 χρόνια, σε σύγκριση με εκείνους που είχαν την χαμηλότερη βαθμολογία.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Neurology», διαπίστωσε επίσης ότι τα άτομα που σημείωσαν την υψηλότερη βαθμολογία στην δίαιτα MIND, είχαν εγκέφαλονεότερο κατά 12 χρόνια.

ΠΗΓΗ: Independent

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Μιχαήλ Αλ. Ξυλοπόδης 29-4-2024       Στις 20 Νοεμβρίου 2017 χειρουργήθηκα στην Αγγεοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου ¨Αττικόν¨, από τον Καθηγητή κ.  Ιωάννη...

ΧΙΟΣ

Μιλώντας για την Ανάσταση στον Βροντάδο της Χίου και το άρρηκτα συνδεδεμένο μαζί της έθιμο του ρουκετοπόλεμου, σύντομα αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν πρόκειται απλώς...

ΧΙΟΣ

Επίσκεψη στο «Σκυλίτσειο» Γενικό Νοσοκομείο της Χίου πραγματοποίησε ο βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, με αφορμή τη δημιουργία της Νέας Μονάδας Μόνιμης Εμφύτευσης στην...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Τα μοντέλα της DFSK, που συνδυάζουν την αξιοπιστία, την τεχνολογία και την αυξημένη πρακτικότητα με την ακαταμάχητη σχέση ποιότητας-τιμής, είναι έτοιμα να κάνουν δυναμική...

Copyright © 2018-2021 xiakoslaos.gr

Exit mobile version