Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πώς επηρεάζει η ατμοσφαιρική ρύπανση τους σκακιστές, σύμφωνα με νέα μελέτη

Οι σκακιστές κάνουν περισσότερα λάθη όταν η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι υψηλή, σύμφωνα με νέα μελέτη. Οι ειδικοί χρησιμοποίησαν υπολογιστικά μοντέλα για να αναλύσουν την ποιότητα των παρτίδων που παίζονται και διαπίστωσαν ότι με μια μέτρια αύξηση των μικροσωματιδίων, η πιθανότητα να κάνουν λάθος οι σκακιστές αυξήθηκε κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες και το μέγεθος αυτών των λαθών αυξήθηκε κατά 10,8%.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Management Science», μελέτησε τις επιδόσεις 121 σκακιστών σε τρία τουρνουά επτά γύρων στη Γερμανία το 2017, το 2018 και το 2019, που περιλάμβαναν περισσότερες από 30.000 σκακιστικές κινήσεις. Οι ερευνητές συνέκριναν τις πραγματικές κινήσεις που έκαναν οι παίκτες με τις βέλτιστες κινήσεις που είχε καθορίσει η «έξυπνη» μηχανή σκακιού ανοιχτού κώδικα Stockfish.

Στους χώρους διεξαγωγής των τουρνουά, οι ερευνητές τοποθέτησαν τρεις αισθητήρες ποιότητας αέρα συνδεδεμένους στο διαδίκτυο για τη μέτρηση του διοξειδίου του άνθρακα, των συγκεντρώσεων PM2.5 και της θερμοκρασίας. Κάθε τουρνουά διήρκεσε οκτώ εβδομάδες, πράγμα που σημαίνει ότι οι παίκτες αντιμετώπισαν μια ποικιλία συνθηκών αέρα.

Τα λεπτά σωματίδια ή PM2.5 είναι μικροσκοπικά σωματίδια διαμέτρου 2,5 μικρομέτρων ή μικρότερης, τα οποία εκλύονται από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων, τα εργοστάσια και τις πυρκαγιές στα δάση.

«Διαπιστώσαμε ότι όταν τα άτομα εκτίθενται σε υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, κάνουν περισσότερα και πιο σοβαρά λάθη», δήλωσε ο Χουάν Παλάσιος, οικονομολόγος στο Εργαστήριο Βιώσιμης Αστικοποίησης του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Οι ερευνητές εξέτασαν ιστορικά δεδομένα για να δουν αν τα ευρήματά τους αναπαράγονται, χρησιμοποιώντας δεδομένα από αγώνες 20 ετών από την πρώτη κατηγορία του γερμανικού πρωταθλήματος σκακιού. Αφού συνυπολόγισαν άλλες αιτίες, όπως ο θόρυβος, οι μεταβολές της θερμοκρασίας και οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα, διαπίστωσαν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για την πτώση των επιδόσεων των παικτών.

«Είναι καθαρά η τυχαία έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση που καθορίζει τις επιδόσεις αυτών των ανθρώπων», δήλωσε ο ερευνητής. «Απέναντι σε συγκρίσιμους αντιπάλους στον ίδιο γύρο του τουρνουά, η έκθεση σε διαφορετικά επίπεδα ποιότητας του αέρα κάνει τη διαφορά στην ποιότητα των κινήσεων και των αποφάσεων», πρόσθεσε.

Ο Λέον Γουάτσον του ιστότοπου Chess.com δήλωσε ότι οι επαγγελματίες παίκτες παρακολουθούν ήδη την ποιότητα του αέρα ενώ παίζουν.

«Η νόηση είναι προφανώς απίστευτα σημαντική στο σκάκι και ήδη μερικοί από τους κορυφαίους παίκτες όπως ο Μάγκνους Κάρλσεν και ο Ανίς Γκίρι έχουν καταλάβει πόσο σημαντική είναι η ποιότητα του αέρα», δήλωσε.

«Όταν αγωνίζονται από το σπίτι τους στις μεγάλες διοργανώσεις του Champions Chess Tour, οι παίκτες παρακολουθούν πλέον συστηματικά τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα και των σωματιδίων τους χρησιμοποιώντας μετρητές αέρα. Όπως σε κάθε άθλημα, τα λεπτά περιθώρια είναι σημαντικά. Η διαφορά μπορεί να είναι οριακή, αλλά οι παίκτες αναπόφευκτα θα προσπαθήσουν να εξαλείψουν τυχόν ανταγωνιστικά μειονεκτήματα», εξήγησε ο Γουάτσον.

«Η ιδέα είναι να παράσχουμε ακριβείς εκτιμήσεις στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που λαμβάνουν δύσκολες αποφάσεις για τον καθαρισμό του περιβάλλοντος», δήλωσε ο Παλάσιος.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Το ατύχημα σημειώθηκε στην οδό Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας όταν ένα καλώδιο κόπηκε από τρόλεϊ και έπεσε σε τουριστικό δυόροφο λεωφορείο, με αποτέλεσμα να σπάσουν τζάμια. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν 6 ελαφρά τραυματίες,...

ΧΙΟΣ

Μέσα σε μία εβδομάδα 5.970 Τούρκοι επισκέφθηκαν τη Χίο λόγω Μπαϊραμιού, εκ των οποίων οι 1.051 έλαβαν «visa express» από το Τελωνείο. Απόλυτα ικανοποιημένοι...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Εδώ έχουμε -αλφαβητικά- τα επτά SUV μοντέλα που περιμένουμε να δούμε μέσα στο 2024 και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί δεν αφορούν κάποια “ελίτ” αλλά...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Στην Αθήνα έφτασε νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στο πλαίσιο τετραήμερης επίσημης επίσκεψης, στο πλαίσιο της οποίας, αύριο, Τρίτη,...

Advertisement