Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Έρευνα: Πώς επηρεάζει τη γνωστική λειτουργία το ψυχολογικό τραύμα που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι ξηρασίες, οι καύσωνες, οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες, έχουν σαφή αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των ανθρώπων που τα βιώνουν. Τώρα, μια νέα αμερικανική μελέτη δείχνει πως το ψυχολογικό τραύμα που μπορεί να προκληθεί από τέτοια συμβάντα μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον εγκέφαλο και τη γνωστική λειτουργία των επιζώντων, ιδίως στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τους περισπασμούς.

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλο και περισσότερο τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Σε προηγούμενη μελέτη, η Τζιότι Μίσρα, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (Σαν Ντιέγκο) και οι συνάδελφοί της, διαπίστωσαν ότι όσοι εκτέθηκαν άμεσα στις πυρκαγιές που έπληξαν την Καλιφόρνια το 2018, είχαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ψυχικών διαταραχών όπως μετατραυματικό στρες (PTSD) και κατάθλιψη, έγραψαν οι επιστήμονες.

Στο πλαίσιο της νέας τους μελέτης που δημοσιεύθηκε στο «PLOS Climate», οι επιστήμονες θέλησαν να δουν αν τα συμπτώματα του ψυχολογικού τραύματος που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή επηρεάζουν τη γνωστική λειτουργία – τις νοητικές διεργασίες που εμπλέκονται στη μνήμη, τη μάθηση, τη σκέψη και τη λογική.

Οι επιστήμονες χώρισαν τους συμμετέχοντες σε τρεις ομάδες. Στην πρώτη συμμετείχαν τα άτομα που είχαν επηρεαστεί άμεσα από τις πυρκαγιές, στη δεύτερη εκείνα που είχαν επηρεαστεί έμμεσα ενώ στην τρίτη ομάδα συμμετείχαν άτομα που δεν είχε επηρεαστεί από τις πυρκαγιές.

«Διαπιστώσαμε ότι και οι δύο ομάδες ατόμων που επηρεάστηκαν από τις πυρκαγιές, είτε άμεσα είτε έμμεσα, αντιμετώπιζαν τους περισπασμούς με λιγότερη ακρίβεια από την ομάδα ελέγχου. Βρήκαμε επίσης διαφορές στις εγκεφαλικές διεργασίες που διέπουν αυτές τις γνωστικές διαφορές. Τα άτομα που επηρεάστηκαν από τις πυρκαγιές παρουσίαζαν μεγαλύτερη δραστηριότητα του μετωπιαίου λοβού όταν έπρεπε να αντιμετωπίσουν περισπασμούς. Στους μετωπιαίους λοβούς βρίσκονται ανατομικές περιοχές με σπουδαία λειτουργική σημασία. Η δραστηριότητα του μετωπιαίου εγκεφάλου μπορεί να αποτελεί δείκτη της γνωστικής προσπάθειας, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι που επηρεάστηκαν από τις πυρκαγιές, ίσως δυσκολεύονται περισσότερο να αντιμετωπίσουν τους περισπασμούς και για αυτό κάνουν μεγαλύτερη προσπάθεια», αναφέρουν οι επιστήμονες.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις της κλιμαικής αλλαγής στην ανθρώπινη υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής υγείας. Η ανθεκτική ψυχική υγεία είναι αυτό που μας επιτρέπει να ανακάμπτουμε από τραυματικές εμπειρίες, τονίζουν οι επιστήμονες της μελέτης.

Υπάρχουν στρατηγικές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι άνθρωποι για να μειώσουν το στρες. Ψυχοκοινωνικές έρευνες δείχνουν ότι η εξάσκηση της ενσυνειδητότητας και η ανάπτυξη ενός υγιεινού τρόπου ζωής, με τακτική άσκηση και καλό ύπνο, μπορούν να ενισχύσουν την ψυχική ευεξία.

ΠΗΓΗ: The Conversation 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η BMW X5 θα είναι το πρώτο πολυτελές plug-in υβριδικό μοντέλο που θα παράγεται στη Νότια Αμερική από το τελευταίο τρίμηνο του 2024. Μετά...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με απολύτως ισορροπημένες αναλογίες, αισθησιακή σχεδίαση με προσοχή στη λεπτομέρεια, την τελευταία γενιά MBUX και μια σειρά εκδόσεων κινητήρων και εξοπλισμού που μπορούν να...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα στην Περιφέρεια 57 μαθητές και 4 καθηγητές από το 2ο ΓΕΛ Καλυβίων, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών...

ΧΙΟΣ

Στο πλαίσιο της Αξιολόγησης σχολικών μονάδων και στον άξονα Σχέσεις σχολείου – οικογένειας εκπονήθηκε Σχέδιο Δράσης για το Γυμνάσιο Κάμπου με θέμα: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ...

Advertisement