Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Νέα τεχνολογία εντοπίζει τη θέση των ανθρώπων μέσα σε ένα δωμάτιο, χρησιμοποιώντας Wi-Fi

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon στις ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα σύστημα που εντοπίζει με ακρίβεια τη θέση και τη στάση των ανθρώπων που βρίσκονται μέσα σε ένα δωμάτιο, χρησιμοποιώντας μόνο δρομολογητές (routers) Wi-Fi.

Για να το πετύχουν αυτό, χρησιμοποίησαν το DensePose, ένα σύστημα χαρτογράφησης όλων των εικονοστοιχείων στην επιφάνεια ενός ανθρώπινου σώματος σε μια φωτογραφία. Το DensePose αναπτύχθηκε από ερευνητές με έδρα το Λονδίνο σε συνεργασία με επιστήμονες της τεχνητής νοημοσύνης του Facebook. Στη συνέχεια, σύμφωνα με την μελέτη η οποία δεν έχει αξιολογηθεί ακόμη από ομοτίμους, ανέπτυξαν ένα βαθύ νευρωνικό δίκτυο που χαρτογραφεί τη φάση και το πλάτος των σημάτων Wi-Fi που στέλνουν και λαμβάνουν οι δρομολογητές, σε συντεταγμένες πάνω σε ανθρώπινα σώματα.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης αποκαλύπτουν ότι το μοντέλο μας μπορεί να εκτιμήσει την θέση πολλαπλών υποκειμένων, με συγκρίσιμες επιδόσεις με τις μεθόδους που βασίζονται στην εικόνα, χρησιμοποιώντας τα σήματα Wi-Fi», έγραψε η ομάδα στη μελέτη της.

(Carnegie Mellon University)

Χάρη στις εξελίξεις στην μηχανική όραση (Computer Vision) και τις τεχνικές μηχανικής μάθησης, οι επιστήμονες μπορούν να εκτιμήσουν καλύτερα την ανθρώπινη στάση με κάμερες RGB, LiDAR και ραντάρ. Ωστόσο, η εκτίμηση της ανθρώπινης στάσης από εικόνες επηρεάζεται αρνητικά από τις κακές συνθήκες φωτισμού, εξήγησαν οι ερευνητές. Όπως αναφέρει το VICE, η επιστημονική ομάδα εκτιμά ότι το Wi-Fi θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως ένας πολύ πιο προσιτός τρόπος παρακολούθησης της ακριβούς θέσης των ανθρώπων σε σύγκριση με μια κάμερα ασφαλείας, καθώς ο αλγόριθμος που αξιοποιεί το Wi-Fi δεν χρειάζεται καθόλου φως και μπορεί να ανιχνεύσει τους ανθρώπους ακόμη και στο απόλυτο σκοτάδι.

Η ερευνητική ομάδα αναφέρει πως αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να ενισχύσει την προστασία της ιδιωτικής ζωής, ακόμη και αν ανοίγει το δρόμο για πολύ ευκολότερη και φθηνότερη παρακολούθηση ανθρώπων.

«Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα νοικοκυριά στις ανεπτυγμένες χώρες έχουν ήδη Wi-Fi στο σπίτι και αυτή η τεχνολογία μπορεί να κλιμακωθεί για την παρακολούθηση της ευημερίας των ηλικιωμένων ή απλώς για τον εντοπισμό ύποπτων συμπεριφορών στο σπίτι», ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.

Οι ερευνητές δεν αναφέρουν ποιες είναι αυτές οι «ύποπτες συμπεριφορές», ωστόσο είναι εύκολο να φανταστεί κανείς πώς η ευρεία διάδοση της ανίχνευσης ανθρώπων μέσω Wi-Fi- θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την ιδιωτική ζωή όλων μας.

ΠΗΓΗ: VICE

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει η Νικόλ Τσιάνη, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Η διατροφή των παιδιών είναι καθοριστική στις Πανελλήνιες εξετάσεις.  Πανελλήνιες εξετάσεις, εξεταστικές… Μαθητές και φοιτητές βρίσκονται σε μια...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Το μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Χίου, κ. Παντελή Βρουλή, για τη Μάχη της Κρήτης Η μάχη της Κρήτης αποτέλεσε την έναρξη των νικητήριων αγώνων και...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης Η εκλογική νίκη αποτελεί μια σημαντική στιγμή καταξίωσης για κάθε πολιτικό κόμμα αλλά και υποψήφιο. Είναι αποτέλεσμα της διαρκούς προσπάθειας...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στον Κήπο των θαυμάτων, στον Καστρομηνά, είχαν την ευκαιρία να βρεθούν την Κυριακή 14 Μαΐου, 200 περίπου μικροί μας φίλοι από τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς...

Advertisement