Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Έρευνα: Τα υπολείμματα αντιβιοτικών στα λύματα αποτελούν απειλή για την παγκόσμια υγεία

Τα υπολείμματα αντιβιοτικών στα λύματα και στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων στις περιοχές γύρω από την Κίνα και την Ινδία συμβάλλουν στην μικροβιακή αντοχή, προειδοποιεί μια νέα μελέτη του Karolinska Institutet.

Οι ερευνητές της μελέτης ανίχνευσαν τα κατάλοιπα 92 αντιβιοτικών στην περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού και 45 από αυτά ανιχνεύθηκαν στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας, η οποία περιλαμβάνει και την Ινδία.

Συγκεντρώσεις αντιβιοτικών που υπερβαίνουν τα ασφαλή επίπεδα βρέθηκαν σε λύματα, εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων και θάλασσες όπου οι άνθρωποι πετούσαν τα απόβλητά τους. Η ομάδα αναφέρει ότι τα αντιβιοτικά που βρέθηκαν στα λύματα και τα δίκτυα αποχέτευσης αποτελούν τον υψηλότερο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

Οι ερευνητές ανίχνευσαν κατάλοιπα αντιβιωτικών που υπερβαίνουν τα ασφαλή επίπεδα, σε πόσιμο νερό στην Κίνα και στην περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού. Το νερό αυτό ήταν πιθανότερο να περιέχει ίχνη του αντιβιοτικού σιπροφλοξασίνη (ciprofloxacin).

«Τα αποτελέσματά μας μπορούν να βοηθήσουν τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων να στοχεύσουν σε μέτρα μείωσης του κινδύνου των υπολειμμάτων αντιβιοτικών σε περιοχές υψηλού κινδύνου, για την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος», αναφέρει η Νάντα Χάνα, ερευνήτρια στο Τμήμα Παγκόσμιας Δημόσιας Υγείας του Karolinska Institutet.

«Η αποτελεσματική κατανομή αυτών των πόρων είναι ιδιαίτερα ζωτικής σημασίας για τις χώρες με φτωχούς πόρους που παράγουν μεγάλες ποσότητες αντιβιοτικών», σημείωσε η ερευνήτρια.

«Τα υπολείμματα αντιβιοτικών στα λύματα και στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων μπορεί να χρησιμεύσουν ως εστίες ανάπτυξης ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά σε αυτές τις περιοχές και να αποτελέσουν δυνητική απειλή για την ανθρώπινη υγεία μέσω της έκθεσης σε διάφορες πηγές νερού, συμπεριλαμβανομένου του πόσιμου νερού», τόνισε η επιστήμονας.

Η ανθεκτικότητα των βακτηρίων στα αντιβιοτικά αποτελεί παγκόσμια απειλή που μπορεί να οδηγήσει σε μη θεραπεύσιμες βακτηριακές λοιμώξεις σε ζώα και ανθρώπους. Τα αντιβιοτικά μπορούν να εισέλθουν στο περιβάλλον κατά τη διαδικασία παραγωγής και όταν οι ασθενείς τα καταναλώνουν ή τα πετούν.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «The Lancet Planetary Health».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement