Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η κηπουρική συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου και στην ενίσχυση της ψυχικής υγείας, σύμφωνα με νέα μελέτη

Η συμμετοχή στην κοινοτική κηπουρική μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των διαταραχών της ψυχικής υγείας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Κολοράντο Μπόλντερ (CU Boulder).

Σύμφωνα με τα ευρήματά της, όσοι και όσες άρχισαν να ασχολούνται με την κηπουρική, κατανάλωναν περισσότερες φυτικές ίνες, γυμνάζονταν περισσότερο φροντίζοντας τον κήπο και ένιωθαν πιο κοινωνικά συνδεδεμένοι. Όλα αυτά αποτελούν προστατευτικούς παράγοντες έναντι του καρκίνου, των προβλημάτων ψυχικής υγείας και διαφόρων χρόνιων ασθενειών.

Προηγούμενες μελέτες παρατήρησης έχουν δείξει ότι η κηπουρική μπορεί να προσφέρει κάποια από αυτά τα οφέλη, αλλά η μελέτη του CU Boulder που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «The Lancet Planetary Health», είναι η πρώτη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που διερευνά τα οφέλη της κηπουρικής, και ειδικότερα της κοινοτικής κηπουρικής.

Οι αρχάριοι επωφελήθηκαν από την κηπουρική

Στη μελέτη συμμετείχαν 291 ενήλικες που δεν είχαν ασχοληθεί ποτέ με την κηπουρική, με μέση ηλικία τα 41,5 έτη. Το 18% ήταν άνδρες (52) και οι μισοί προέρχονταν από νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν τη μελέτη σε τρείς φάσεις διάρκειας 1 έτους η κάθε μία. Σε κάθε φάση, οι μισοί από τους συμμετέχοντες ασχολούνταν με την κηπουρική, ενώ οι άλλοι μισοί – η ομάδα ελέγχου δηλαδή- όχι. Όλοι οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν ένα εισαγωγικό μάθημα κηπουρικής.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Τζιλ Λιτ, καθηγήτρια περιβαλλοντικών σπουδών στο CU Boulder, δήλωσε στο Medical News Today ότι κάθε συμμετέχων αφιέρωσε κατά μέσο όρο περίπου 90 λεπτά την εβδομάδα στην κηπουρική και επισκέφθηκε τον κοινοτικό κήπο τουλάχιστον δύο φορές κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Η κηπουρική προάγει υγιείς συμπεριφορές

Οι ερευνητές αξιολόγησαν την υγεία των συμμετεχόντων πριν από τη μελέτη, κατά τη συγκομιδή και τον επόμενο χειμώνα. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με το στρες, το άγχος και τη διατροφή και φόρεσαν επιταχυνσιόμετρα για 7 ημέρες για κάθε αξιολόγηση.

Στη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αρχάριοι κηπουροί κατανάλωναν ελαφρώς περισσότερες φυτικές ίνες από την ομάδα ελέγχου, αν και εξακολουθούσαν να βρίσκονται κάτω από το συνιστώμενο επίπεδο των 25-38 γραμμαρίων ημερησίως. Ασκούνταν επίσης περίπου 5 λεπτά περισσότερο κατά την ώρα της συγκομιδής από την ομάδα ελέγχου.

Η κηπουρική βελτιώνει τη σωματική και ψυχική υγεία

Σύμφωνα με τη δρ Ρεμπέκα Κρέιν-Οκάντα καθηγήτρια ογκολογίας στο Ινστιτούτο Καρκίνου στη Σάντα Μπάρμπαρα, η κοινοτική κηπουρική παρέχει την ευκαιρία να αντιμετωπιστούν γνωστοί «τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου» για ασθένειες όπως καρκίνος, υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτης τύπου 2.

Η Ντενίζ Ντίλον, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο James Cook στη Σιγκαπούρη, δεν συμμετείχε στη μελέτη, αλλά έχει δημοσιεύσει προηγούμενη έρευνα σχετικά με τα οφέλη της κοινοτικής κηπουρικής για την ψυχική υγεία.

«Στην έρευνά μας, οι συμμετέχοντες που ασχολήθηκαν με την κοινοτική κηπουρική σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία στην προσωπική υποκειμενική ευημερία και ανθεκτικότητα, από εκείνους που ασχολήθηκαν μόνοι τους με την κηπουρική στο σπίτι ή που έκαναν άλλες ομαδικές υπαίθριες δραστηριότητες, παρά το γεγονός ότι ανέφεραν παρόμοια επίπεδα αντιλαμβανόμενου στρες», ανέφερε η Ντίλον.

Η ερευνήτρια πρόσθεσε ότι υπάρχουν «άφθονα στοιχεία από διάφορες έρευνες που καταδεικνύουν τα οφέλη της άμεσης έκθεσης στη φύση με σκοπό την αποκατάσταση, είτε φυσιολογική είτε ψυχολογική».

«Η φύση της κηπουρικής, συνήθως σε εξωτερικούς χώρους, περιλαμβάνει σωματική δραστηριότητα, μια εστίαση σε κάτι έξω από τον εαυτό μας – άρα μπορεί να είναι και μια νοητική δραστηριότητα – μπορεί να γίνει σε κοινότητα, η οποία παρέχει πρόσθετη κοινωνική υποστήριξη», κατέληξε η επιστήμονας.

ΠΗΓΗ: Medical News Today

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα φοιτητές δημοσιογραφίας από το Πολιτικό ίδρυμα  Konrad – Adenauer Stiftung (KAS) της Γερμανίας, κατόπιν αιτήματος των...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανακοίνωση ΛΑΣ Δήμου Χίου Δεν περιμέναμε τίποτα το διαφορετικό από το δήμαρχο της Χίου στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, προσκαλεσμένος της ομογένειας , από...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ “ΚΑΤΑΡΓΕΙ” 113 ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ...

ΧΙΟΣ

Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου και Δικηγορικός Σύλλογος Χίου συμμετείχαν ενεργά στην κινητοποίηση που έλαβε χώρα το πρωί της Τετάρτης 24 Απριλίου 2024, έξω από...

Advertisement