Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΠΟΥ: Νέα σύσταση για χρήση μάσκας ανεξάρτητα από την επιδημιολογική κατάσταση της Covid 19

Νέα σύσταση για χρήση μάσκας, σε κλειστούς και σε μη καλά αεριζόμενους χώρους αλλά και σε χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός όπως και από ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, απηύθυνε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), αποσαφηνίζοντας την αναγκαιότητα χρήσης της, λόγω και της διασποράς της υποπαραλλαγής XBB1.5.

Όπως τόνισε, στην ενημέρωση τύπου, η επικεφαλής τεχνικής διαχείρισης της Covid 19 του ΠΟΥ, Δρ. Μαρία βαν Κερκόβε, «ο ΠΟΥ συνιστά τη χρήση μάσκας στην κοινότητα και στο ευρύ κοινό, όταν οι πολίτες βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα όταν υπάρχει συνωστισμός, όταν ο αερισμός είναι ανεπαρκής ή όταν δεν είναι γνωστό το επίπεδο του αερισμού». «Αυτό», όπως εξήγησε η ίδια, «μπορεί να περιλαμβάνει μια ποικιλία διαφορετικών τύπων ρυθμίσεων όπως στα δημόσια μέσα μεταφοράς, αλλά μπορεί επίσης να περιλαμβάνει και ολόκληρα κτίρια. Επομένως, το πλαίσιο που θα τεθεί είναι σημαντικό».

Συνδυασμός παραγόντων

Διευκρίνισε ότι, «η μετάδοση είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων, όπως της απόστασης που βρίσκεται κανείς από κάποιον άλλον και του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκεται. Και έχει σημασία, ο εξαερισμός που υπάρχει στο χώρο, ο χρόνος που περνά κανείς εκεί, αλλά και τα μέτρα που ισχύουν».

Εξάλλου, όπως είπε, «υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που είναι επίσης σημαντικοί στην μετάδοση της Covid 19, αλλά η μάσκα είναι ένα από τα μέτρα που προτείνουμε όταν βρίσκεται κανείς σε εσωτερικό χώρο και όταν δεν τηρούνται οι αποστάσεις».

Είναι επίσης αυτονόητη, συνέχισε η Δρ. Μαρία βαν Κερκόβε, «η χρήση μάσκας για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, η χρήση μάσκας σε συνδυασμό με τον κατάλληλο ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό, όταν αντιμετωπίζεται ύποπτο ή γνωστό κρούσμα της COVID-19, ενώ επιβάλλεται η χρήση μάσκας σε όσους διαπιστωμένα έχουν μολυνθεί. Η μάσκα θα πρέπει να είναι καλά τοποθετημένη στη μύτη και το στόμα, και τα χέρια να είναι καθαρά.

«Αυτή είναι», κατέληξε η επιστήμονας του ΠΟΥ, «μια από τις συστάσεις τις οποίες συνεχίζουμε να επιμένουμε και εργαζόμαστε με τις κυβερνήσεις, ώστε να προσαρμόσουν τη χρήση της στα σωστά είδη πλαισίων».

Πολλαπλές συστάσεις

Ο ΠΟΥ, με νεότερη ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023, συνεχίζει να συνιστά τη χρήση μασκών από το κοινό σε συγκεκριμένες καταστάσεις και αυτή η ενημέρωση συνιστά τη χρήση τους ανεξάρτητα από την τοπική επιδημιολογική κατάσταση, δεδομένης της τρέχουσας εξάπλωσης της COVID-19 παγκοσμίως. Προηγουμένως, οι συστάσεις του ΠΟΥ βασίζονταν στην επιδημιολογική κατάσταση.

Ο ΠΟΥ συμβουλεύει ότι υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις όπου μπορεί να προταθεί μάσκα, βάσει αξιολόγησης κινδύνου. Οι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη περιλαμβάνουν τις τοπικές επιδημιολογικές τάσεις ή τα αυξανόμενα επίπεδα νοσηλείας, τα επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης και ανοσίας στην κοινότητα και το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται οι άνθρωποι.

ΕΡΤ: Κώστας Δαβάνης

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement