Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση του διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με νέα μελέτη

Η δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση του διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «BMJ Nutrition, Prevention & Health».

Ο διαβήτης τύπου 2 σχετίζεται με την προοδευτική μείωση της ικανότητας ελέγχου των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, απαιτώντας τη χρήση σημαντικότερου αριθμού φαρμάκων με την πάροδο του χρόνου. Οι γιατροί θεωρούν τον διαβήτη τύπου 2 ως μια ανίατη και δια βίου πάθηση, ωστόσο η νέα μελέτη έδειξε ότι η μακροχρόνια ύφεση του διαβήτη τύπου 2 είναι δυνατή.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 186 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που επέλεξαν την δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων για τη διαχείριση της νόσου, για μια μέση περίοδο παρακολούθησης 33 μηνών. Σε αυτό το διάστημα, οι γιατροί παρείχαν στους ασθενείς συμβουλές για τη διατήρηση μιας τέτοιας δίαιτας και για το πώς αυτή η διατροφή αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίτευξη καλύτερου ελέγχου της γλυκόζης στο αίμα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της μελέτης, περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες που υιοθέτησαν τη δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, πέτυχαν ύφεση του διαβήτη τύπου 2 και διέκοψαν τη φαρμακευτική αγωγή. Επίσης, όλοι οι ασθενείς που πέτυχαν παρατεταμένη ύφεση του διαβήτη, παρουσίασαν κάποια απώλεια βάρους.

«Είναι απίστευτο ότι το 77% όσων υιοθέτησαν μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων κατά τον πρώτο χρόνο νόσου πέτυχαν ύφεση. Αυτό αντιπροσωπεύει ένα πραγματικά σημαντικό ‘παράθυρο ευκαιρίας’ για περαιτέρω έρευνα», δήλωσε Medical News Today ο συγγραφέας της μελέτης, δρ Ντείβιντ Άνγουιν του Norwood Surgery, στη Βρετανία.

Ωστόσο, επισημαίνουν οι ερευνητές, η ύφεση του διαβήτη δεν σημαίνει ότι η πάθηση έχει θεραπευτεί και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορεί να αυξηθούν και πάλι.

Η δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες περιλαμβάνει τον περιορισμό της πρόσληψης τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα που οδηγούν σε αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Συγκεκριμένα, μια τέτοια δίαιτα περιλαμβάνει τον περιορισμό της πρόσληψης υδατανθράκων, όπως το ψωμί, το ρύζι και οι πατάτες, ενώ προωθεί την πρόσληψη πράσινων λαχανικών, ψαριών, κρέατος, ξηρών καρπών και φρούτων.

Εκτός από τη βελτίωση της λειτουργίας των β-κυττάρων του παγκρέατος και τη μείωση της συσσώρευσης λίπους, μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διατήρηση της απώλειας βάρους, καθώς μειώνει την πείνα και αυξάνει την ενεργειακή δαπάνη.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες θα μπορούσε να αποτελέσει μια βιώσιμη μη φαρμακολογική επιλογή για την επίτευξη καλού γλυκαιμικού ελέγχου και ενδεχομένως ύφεσης σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Στην παρούσα μελέτη, οι συγγραφείς αξιολόγησαν κλινικά δεδομένα που συλλέχθηκαν από την κλινική πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τα προηγούμενα 8 χρόνια για να αξιολογήσουν περαιτέρω την ικανότητα μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες να προκαλεί ύφεση σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.

ΠΗΓΗ: Medical News Today

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Το ατύχημα σημειώθηκε στην οδό Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας όταν ένα καλώδιο κόπηκε από τρόλεϊ και έπεσε σε τουριστικό δυόροφο λεωφορείο, με αποτέλεσμα να σπάσουν τζάμια. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν 6 ελαφρά τραυματίες,...

ΧΙΟΣ

Μέσα σε μία εβδομάδα 5.970 Τούρκοι επισκέφθηκαν τη Χίο λόγω Μπαϊραμιού, εκ των οποίων οι 1.051 έλαβαν «visa express» από το Τελωνείο. Απόλυτα ικανοποιημένοι...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Εδώ έχουμε -αλφαβητικά- τα επτά SUV μοντέλα που περιμένουμε να δούμε μέσα στο 2024 και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί δεν αφορούν κάποια “ελίτ” αλλά...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Στην Αθήνα έφτασε νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στο πλαίσιο τετραήμερης επίσημης επίσκεψης, στο πλαίσιο της οποίας, αύριο, Τρίτη,...

Advertisement