Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ECDC: Σοβαρό πλεονέκτημα διασποράς παρουσιάζει η παραλλαγή XBB.1.5 – Θα κυριαρχήσει την επόμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ

Μεγάλο πλεονέκτημα διασποράς σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές σε ποσοστό 139%  στη Βόρεια Αμερική και 137% στην Ευρώπη εκτιμάται ότι έχει η νέα παραλλαγή XBB.1.5 του SARS-CoV-2, όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων σημειώνοντας, ωστόσο ότι αυτές οι εκτιμήσεις συνδέονται με σημαντική αβεβαιότητα.

Το Κέντρο Ελέγχου εκτιμά ότι υπάρχει πιθανότητα η παραλλαγή να έχει αυξανόμενη επίδραση στον αριθμό των κρουσμάτων COVID-19 στην ΕΕ , ωστόσο όχι μέσα στον επόμενο μήνα, καθώς η παραλλαγή αυτή τη στιγμή είναι παρούσα σε πολύ χαμηλά επίπεδα στην ΕΕ.

Εντοπίστηκε σε πολλές χώρες της ΕΕ

Από τις 3 Ιανουαρίου 2023, είχαν κατατεθεί στο GISAID, 3.456 αλληλουχίες του γονιδιώματος που ανήκουν στο XBB.1.5. Οι περισσότερες από αυτές τις υποβολές προέρχονται από τις ΗΠΑ με 3.080 ακολουθίες και το Ηνωμένο Βασίλειο με 106 ακολουθίες.

Η παραλλαγή έχει επίσης εντοπιστεί  και σε πολλές χώρες της ΕΕ, όπως στις Δανία, Γαλλία, Αυστρία, Κάτω Χώρες, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία, Ισλανδία, Βέλγιο, Τσεχία, Πορτογαλία και Ιρλανδία.

Θα κυριαρχήσει στις ΗΠΑ

Τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό CDC, αναφέρουν χρόνο διπλασιασμού εννέα ημερών στην παραλλαγή XBB.1., ενώ εκτιμάται ότι η τρέχουσα διασπορά της παραλλαγής στις ΗΠΑ κυμαίνεται περίπου στο 40%, με την παραλλαγή πιθανόν να γίνει κυρίαρχη στη χώρα αυτή μέσα σε μια εβδομάδα.

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η παραλλαγή θα γίνει κυρίαρχη στην ΕΕ, καθώς έχουν παρατηρηθεί σημαντικές διαφορές στην κυκλοφορία της παραλλαγής μεταξύ Βόρειας Αμερικής και Ευρώπης αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

ΕΡΤ: Κ.Δ

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μαθητές και καθηγητές από το 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου «Γιώργος Σεφέρης» υποδέχτηκε σήμερα 24 Απριλίου 2024 ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής στο κτήριο της ΠΕ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Επίσκεψη από τον Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, κ Παναγιώτη Κατσίβελα δέχθηκε στο Γραφείο του, σήμερα, 24 Απριλίου ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής.  Ο...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 κλιμάκιο της Συμμαχίας Αξιών επισκέφθηκε τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού, κ. Αυγερινό Δημήτριο προκειμένου να ενημερωθεί για θέματα αρμοδιότητάς...

ΧΙΟΣ

Σήμερα (23-04-2024), στο πλαίσιο ερευνών για την παράνομη κατοχή, κατασκευή, χρήση, διακίνηση και εμπορία βεγγαλικών, ενόψει των εορτών του Πάσχα, αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης...

Advertisement