Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Επαναστατικό χειρουργικό μαχαίρι που «μυρίζει» τους όγκους ανιχνεύει τον καρκίνο της μήτρας μέσα σε δευτερόλεπτα

Επιστήμονες στο Imperial College του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι το επαναστατικό χειρουργικό μαχαίρι iKnife που «μυρίζει» τους όγκους, μπορεί να διαγνώσει τον καρκίνο του ενδομητρίου μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Το iKnife, που χρησιμοποιείται ήδη για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού και του εγκεφάλου, μπορεί να ανιχνεύσει με ακρίβεια την παρουσία καρκίνου του ενδομητρίου.

«Το iKnife διέγνωσε αξιόπιστα τον καρκίνο του ενδομητρίου σε δευτερόλεπτα, με διαγνωστική ακρίβεια 89%, ελαχιστοποιώντας τις τρέχουσες καθυστερήσεις για τις γυναίκες ενώ περιμένουν την ιστοπαθολογική διάγνωση», έγραψε η ομάδα των ερευνητών στο περιοδικό «Cancers», προσθέτοντας ότι τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε αυτή τη μελέτη μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για νέες διαγνωστικές οδούς.

Το iKnife χρησιμοποιεί ηλεκτρικά ρεύματα για να διακρίνει μεταξύ καρκινικού και υγιούς ιστού, αναλύοντας τον καπνό που εκπέμπεται όταν ο ιστός της βιοψίας εξατμίζεται, μετά την αφαίρεσή του από τη μήτρα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η αποτελεσματικότητά του αποδείχθηκε χρησιμοποιώντας δείγματα ιστού από 150 γυναίκες που πιθανότατα έπασχαν από καρκίνο της μήτρας και τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με τις τρέχουσες μεθόδους διάγνωσης. Η ομάδα σχεδιάζει να ξεκινήσει μια μεγάλη κλινική δοκιμή, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην ευρεία διάδοση της χρήσης του εργαλείου.

Η Αθηνά Λαμνήσου, διευθύνουσα σύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης για τον καρκίνο Eve Appeal, η οποία χρηματοδότησε την έρευνα, δήλωσε: «Η αναμονή των αποτελεσμάτων των εξετάσεων είναι αγχωτική – ειδικά αν η εξέταση αυτή είναι για να διαπιστωθεί αν κάποιος ή κάποια πάσχει από καρκίνο».

«Αυτή η έρευνα που υποστηρίζεται από την Eve Appeal έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει μια σημαντική αλλαγή στην ταχύτερη διάγνωση και για το 90% των γυναικών με μετεμμηνοπαυσιακή αιμορραγία που δεν συνδέεται με καρκίνο, έναν πραγματικά αποτελεσματικό τρόπο για να ηρεμήσουν. Γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό για τους ασθενείς», πρόσθεσε η διευθύνουσα σύμβουλος.

ΠΗΓΗ: Guardian

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Το ατύχημα σημειώθηκε στην οδό Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας όταν ένα καλώδιο κόπηκε από τρόλεϊ και έπεσε σε τουριστικό δυόροφο λεωφορείο, με αποτέλεσμα να σπάσουν τζάμια. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν 6 ελαφρά τραυματίες,...

ΧΙΟΣ

Μέσα σε μία εβδομάδα 5.970 Τούρκοι επισκέφθηκαν τη Χίο λόγω Μπαϊραμιού, εκ των οποίων οι 1.051 έλαβαν «visa express» από το Τελωνείο. Απόλυτα ικανοποιημένοι...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Στην Αθήνα έφτασε νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στο πλαίσιο τετραήμερης επίσημης επίσκεψης, στο πλαίσιο της οποίας, αύριο, Τρίτη,...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου για τα 200 χρόνια από το μαρτύριο των τεσσάρων Νεομαρτύρων Αγγελή, Μανουήλ, Γεωργίου και...

Advertisement