Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το Insight της NASA ετοιμάζεται να αποχωρήσει από τον Άρη

Το σκάφος προσεδάφισης InSight της NASA έστειλε το τελευταίο του μήνυμα από τον Άρη, όπου βρισκόταν σε μια ιστορική αποστολή για να αποκαλύψει τα μυστικά του εσωτερικού του Κόκκινου Πλανήτη.

Τον Νοέμβριο, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία είχε ανακοινώσει ότι ο χρόνος της παραμονής του διαστημικού σκάφους μπορεί να φτάνει στο τέλος της, καθώς η σκόνη συνέχισε να πυκνώνει και να δημιουργεί προβλήματα στην πηγή ενέργειάς του.

«Η παραγωγή ενέργειας του διαστημικού οχήματος συνεχίζει να μειώνεται καθώς η σκόνη που φυσάει ο άνεμος στους ηλιακούς συλλέκτες του πυκνώνει», έγραψε η NASA στις 2 Νοεμβρίου. «Το τέλος αναμένεται να έρθει μέσα στις επόμενες εβδομάδες».

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία κοινοποίησε ένα μήνυμα στον λογαριασμό της στο Twitter τη Δευτέρα.

«Η ενέργειά μου είναι πολύ χαμηλή, οπότε αυτή μπορεί να είναι η τελευταία εικόνα που θα στείλω. Μην ανησυχείτε όμως για μένα: ο χρόνος μου εδώ ήταν τόσο παραγωγικός όσο και γαλήνιος. Αν μπορώ να συνεχίσω να μιλάω με την ομάδα αποστολής μου, θα το κάνω – αλλά σύντομα θα σταματήσω. Σας ευχαριστώ που μείνατε μαζί μου».

Ο ρομποτικός γεωλόγος προσγειώθηκε για πρώτη φορά στην άγονη έκταση του Elysium Planitia τον Νοέμβριο του 2018. Έκτοτε έχει πραγματοποιήσει γεωλογικές ανασκαφές και μετρήσεις των σεισμών με τη χρήση ενός υψηλής τεχνολογίας σεισμομέτρου που τοποθετήθηκε απευθείας στην επιφάνεια του Άρη.

Το διαστημικό σκάφος που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια, εξέδωσε μια ενημερωμένη έκδοση τον περασμένο μήνα, αναπολώντας τον χρόνο που πέρασε στο διάστημα.

«Είχα την τύχη να ζήσω σε δύο πλανήτες. Πριν από τέσσερα χρόνια, έφτασα με ασφάλεια στον δεύτερο, προς μεγάλη χαρά της οικογένειάς μου που βρίσκεται στον πρώτο. Ευχαριστώ την ομάδα μου που με έστειλε σε αυτό το ταξίδι ανακάλυψης. Ελπίζω να σας έκανα περήφανους».

Το Insight έχει μετρήσει πάνω από 1.300 σεισμικά γεγονότα και περισσότερα από 50 από αυτά είχαν αρκετά σαφή σήματα ώστε η ομάδα να αντλήσει πληροφορίες σχετικά με τη θέση τους στον Άρη, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα αποτελέσματα της αποστολής.

Τα δεδομένα που συνέλλεξε έδωσαν επίσης λεπτομέρειες για τα εσωτερικά στρώματα του Άρη, τον υγρό πυρήνα του, τα εκπληκτικά μεταβλητά υπολείμματα κάτω από την επιφάνεια του ως επί το πλείστον εξαφανισμένου μαγνητικού πεδίου του, τον καιρό και τη δραστηριότητα των σεισμών.

Πριν από την εκτόξευσή του το 2018, ο επικεφαλής επιστήμονας της NASA Τζιμ Γκριν είχε δηλώσει ότι η αποστολή ήταν «κομβικής σημασίας για να κατανοήσουμε την προέλευση του ηλιακού μας συστήματος και το πώς έγινε όπως είναι σήμερα».

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία δεν θα κηρύξει τη λήξη της αποστολής έως ότου το InSight χάσει επαφή με το διαστημικό σκάφος που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Στις 30 και 31 Μαρτίου 2024 θα παρουσιαστεί στο Ομήρειο και ώρα 20:30 η καινούργια παραγωγή της θεατρικής ομάδας της «Βοκαριάς Νενήτων» με το έργο «Ο...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement