Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Greenpeace για COP15: μικρά βήματα ελπίδας, αλλά και άλματα απογοήτευσης για τη βιοποικιλότητα

Στην τελική συμφωνία της Διάσκεψης για τη Βιοποικιλότητα COP15 στο Μόντρεαλ, που μόλις τελείωσε, η Greenpeace καλωσορίζει τη σαφή αναγνώριση των δικαιωμάτων, των εδαφών, του ρόλου και της γνώσης των αυτοχθόνων πληθυσμών στην προστασία της βιοποικιλότητας, όμως τονίζει ότι οι ψεύτικες λύσεις που προωθούνται εξυπηρετούν μόνο τα εταιρικά κέρδη.

Οι θετικές εξελίξεις σχετικά με την αναγνώριση του κομβικού ρόλου των αυτόχθονων πληθυσμών, δυστυχώς, δεν αρκούν να καλύψουν την αποτυχία της Διάσκεψης να καταλήξει σε εργαλεία και μέτρα ικανά να σταματήσουν τη μαζική καταστροφή της βιοποικιλότητας, επισημαίνει η οργάνωση. Η αναγνώριση της σημασίας προστασίας της βιοποικιλότητας, μοιάζει να προωθείται παράλληλα με καταστροφικές δραστηριότητες μέσα στις ίδιες περιοχές! Με αυτά τα δεδομένα, η προστασία και οι δεσμεύσεις κινδυνεύουν να μείνουν στα χαρτιά. Ο στόχος προστασίας τουλάχιστον του 30% της γης και των ωκεανών ως το 2030 ναι μεν υπάρχει, αλλά κινδυνεύει να μείνει ένας άδειος αριθμός, εξηγεί η Greenpeace.

Σχετικά με τη χρηματοδότηση για την προστασία της βιοποικιλότητας, τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως ως το 2025, και μετά τα 30 δις ως το 2030 είναι μία αρχή, όμως δεν είναι αρκετά, τονίζει η ΜΚΟ. Υπάρχει ένα κενό 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση της βιοποικιλότητας, που δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα καλυφθεί. Το θέμα δεν αφορά μόνο το πόσα χρήματα θα δοθούν, αλλά και το πόσο γρήγορα μπορούν να δοθούν. Χρειάζεται να δοθεί χρηματοδότηση στις αναπτυσσόμενες χώρες πολύ πιο γρήγορα.

Κατά τη διάρκεια της COP15 στο Μόντρεαλ, παγκόσμιοι ηγέτες αυτόχθονων πληθυσμών από τη Βραζιλία, τον Καναδά, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Καμερούν και την Ινδονησία συγκεντρώθηκαν για να ζητήσουν την προστασία της φύσης που επικεντρώνει τα δικαιώματα των ιθαγενών και μετατοπίζει την εξουσία από τη βιομηχανία στους αυτόχθονες πληθυσμούς και τις τοπικές κοινότητες.

Με έναν τραγικό τρόπο, οι μηχανισμοί που εμποδίζουν και καθυστερούν τη λήψη των απαραίτητων μέτρων, τόσο για την προστασία της βιοποικιλότητας όσο και για την προστασία του κλίματος, φαίνεται ότι είναι κοινοί. Είτε αναφερόμαστε στην αποθήκευση άνθρακα είτε σε δράσεις αντιστάθμισης, μεγάλα εταιρικά σχήματα βρίσκουν δημιουργικούς τρόπους να αποφύγουν τα απαραίτητα μέτρα. Αυτές οι ψεύτικες λύσεις πιθανότατα θα αποδειχθούν τραγικά και πανάκριβα σφάλματα, υπογραμμίζει η περιβαλλοντική οργάνωση. Τα σημερινά σκάνδαλα που παρατηρούνται ήδη στις αντισταθμίσεις άνθρακα στην περίπτωση της προστασίας του κλίματος, δρομολογούνται πλέον και στην περίπτωση της βιοποικιλότητας.

Ακτιβιστές της Greenpeace Canada ανοίγουν ένα πανό ύψους 14 μέτρων μέσα στο «Δαχτυλίδι» του Μόντρεαλ, κατά την έναρξη της Διάσκεψης του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα (COP 15). Το δαχτυλίδι (L’Anneau) συμβολίζει την ισχυρή ένωση μεταξύ του Μόντρεαλ και των επισκεπτών από όλον τον κόσμο. Η Greenpeace κάλεσε με αυτόν τον τρόπο τους αντιπροσώπους των χωρών που συμμετέχουν στην COP15 να συνεργαστούν και να εξασφαλίσουν μια φιλόδοξη συμφωνία που προστατεύει τη φύση και επικεντρώνει τα δικαιώματα των των αυτόχθονων πληθυσμών.

Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι οι δυο αλληλένδετες κρίσεις που βιώνουμε, η κλιματική κρίση και η κατάρρευση της βιοποικιλότητας, δεν αντιμετωπίζονται με το ξέπλυμα εταιρικού χρήματος, αλλά με μέτρα, σχέδια δράσης, χρονοδιαγράμματα και χρήματα που εξασφαλίζουν την υλοποίηση των δεσμεύσεων, καταλήγει η Greenpeace.

Για μια πλήρη ενημέρωση σχετικά με τα αιτήματα της Greenpeace για την COP15 – τα δικαιώματα των αυτοχθόνων και τον στόχο προστασίας 30x30 – διαβάστε περισσότερα εδώ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement