Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

To τηλεσκόπιο MeerKAT αναζητά ενδείξεις εξωγήινης ζωής

Το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο του νότιου ημισφαιρίου, το ραδιοτηλεσκόπιο MeerKAT στην Νότια Αφρική, αναβαθμίστηκε και θα συμμετέχει πλέον στην αναζήτηση ενδείξεων εξωγήινης ζωής, σύμφωνα με ανακοίνωση του Νοτιοαφρικανικού Παρατηρητηρίου Ραδιοαστρονομίας (Sarao).

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Breakthrough Listen, πρόκειται για τον ισχυρότερο εξοπλισμό που έχει αναπτυχθεί ποτέ για την αναζήτηση τεχνοϋπογραφών, σημάτων δηλαδή, που θα αποδεικνύουν την παρουσία τεχνολογίας η οποία έχει αναπτυχθεί από κάποια εξωγήινη νοημοσύνη

Οι αστρονόμοι και οι μηχανικοί του επιστημονικού προγράμματος Breakthrough Listen θα χρησιμοποιήσουν τη νέα τεχνολογία που ενσωμάτωσε το ραδιοτηλεσκόπιο για να ερευνήσουν ένα εκατομμύριο κοντινά αστέρια, ολόκληρο το γαλαξιακό επίπεδο και 100 κοντινούς γαλαξίες. Η νέα τεχνολογία θα αυξήσει τον αριθμό των στόχων που θα μπορούν να παρακολουθήσουν οι επιστήμονες κατά 1.000 φορές. 

«Το νέο υλικό συμπληρώνει τις τρέχουσες έρευνες της ομάδας με τη χρήση του τηλεσκοπίου Green Bank στις ΗΠΑ, του τηλεσκοπίου Parkes στην Αυστραλία και άλλων τηλεσκοπίων σε όλο τον κόσμο», δήλωσαν οι επιστήμονες του Νοτιοαφρικανικού Παρατηρητηρίου Ραδιοαστρονομίας.

Ο επικεφαλής ερευνητής του Breakthrough Listen, δρ Άντριου Σίμιον, εξήγησε ότι τα 64 δορυφορικά πιάτα του MeerKAT έχουν μεγάλο οπτικό πεδίο, το οποίο συνήθως περιέχει πολλά αστέρια που αποτελούν ενδιαφέροντες στόχους τεχνοϋπογραφών.

«Ο νέος υπερυπολογιστής μας επιτρέπει να συνδυάσουμε τα σήματα από τα 64 δορυφορικά πιάτα για να πάρουμε υψηλής ανάλυσης παρατηρήσεις αυτών των στόχων με εξαιρετική ευαισθησία, χωρίς να επηρεάσουμε την έρευνα άλλων αστρονόμων που χρησιμοποιούν το MeerKAT», δήλωσε ο Σίμιον.

Επιπλέον, η ικανότητά του να παρατηρεί 64 αντικείμενα ταυτόχρονα επίσης βελτίωσε την ικανότητα της ερευνητικής ομάδας να απορρίπτει τα παρεμβατικά σήματα που προέρχονται από την ανθρώπινη τεχνολογία, όπως οι δορυφόροι που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη, τα οποία έχουν αυξηθεί ριζικά τα τελευταία χρόνια.

Η ομάδα του Breakthrough Listen έπρεπε να αναπτύξει εξελιγμένο λογισμικό στόχευσης και προγραμματισμού για να διασφαλίσει ότι οι στόχοι της έρευνας θα μπορούσαν να επιτευχθούν στο επιθυμητό χρονικό πλαίσιο. Αυτό περιλαμβάνει έναν αυτοματοποιημένο αγωγό επεξεργασίας δεδομένων που σαρώνει τα δεδομένα σε σχεδόν πραγματικό χρόνο για να αναζητήσει ενδιαφέροντα σήματα.

Η επιστήμονας του έργου Breakthrough Listen, Τσέρι Νγκ, δήλωσε ότι το τηλεσκόπιο παρέχει τη δυνατότητα στην ομάδα να ανιχνεύσει μια εκπομπή από το κοντινότερο σημείο στη Γη σε απόσταση 250 ετών φωτός στην κανονική λειτουργία του.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Breakthrough Initiatives δρ Πιτ Γουόρντεν δήλωσε ότι ένας από τους πρώτους στόχους θα είναι ο Proxima Centauri (Εγγύτατος Κενταύρου), ο οποίος φαίνεται να φιλοξενεί δύο μικρούς βραχώδεις πλανήτες στην κατοικήσιμη ζώνη του.

ΠΗΓΗ: MYBROADBAND

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα στην Περιφέρεια 57 μαθητές και 4 καθηγητές από το 2ο ΓΕΛ Καλυβίων, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η BMW X5 θα είναι το πρώτο πολυτελές plug-in υβριδικό μοντέλο που θα παράγεται στη Νότια Αμερική από το τελευταίο τρίμηνο του 2024. Μετά...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με απολύτως ισορροπημένες αναλογίες, αισθησιακή σχεδίαση με προσοχή στη λεπτομέρεια, την τελευταία γενιά MBUX και μια σειρά εκδόσεων κινητήρων και εξοπλισμού που μπορούν να...

ΧΙΟΣ

Στο πλαίσιο της Αξιολόγησης σχολικών μονάδων και στον άξονα Σχέσεις σχολείου – οικογένειας εκπονήθηκε Σχέδιο Δράσης για το Γυμνάσιο Κάμπου με θέμα: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ...

Advertisement