Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ ανέπτυξαν μια ασύρματη συσκευή, αρκετά μικρή ώστε να μπορεί να εισαχθεί στον εγκέφαλο ενός ποντικιού, που μπορεί να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Αυτό, μακροπρόθεσμα, θα μπορούσε να βάλει τέλος στις δυσάρεστες και παρατεταμένες αντικαρκινικές θεραπείες στις οποίες πρέπει να υποβάλλονται οι ασθενείς με όγκους στον εγκέφαλο. Το εν λόγω εμφύτευμα ενεργοποιείται εξ αποστάσεως και θερμαίνει τα νανοσωματίδια που εγχέονται στον όγκο για να εξαλείψουν τα καρκινικά κύτταρα.
Οι ερευνητές εφάρμοσαν αυτή τη θεραπεία σε ποντίκια με όγκους στον εγκέφαλο, επί 15 λεπτά καθημερινά για πάνω από 15 ημέρες και κατέγραψαν σημαντικά αυξημένους χρόνους επιβίωσης.
«Τα νανοσωματίδια μας βοηθούν να στοχεύσουμε τη θεραπεία μόνο στον όγκο, οπότε οι παρενέργειες θα είναι σχετικά λιγότερες σε σύγκριση με τη χημειοθεραπεία και τη ραδιενέργεια», δήλωσε ο Χαμίντ Αράμι, συν-επικεφαλής συγγραφέας της δημοσίευσης.
Οι φωτοθερμικές θεραπείες, οι οποίες χρησιμοποιούν φως για τη θέρμανση νανοσωματιδίων δεν είναι κάτι καινούργιο- ωστόσο, μπορούν να εφαρμοστούν μόνο κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων, ενώ ο όγκος είναι εκτεθειμένος στην πηγή φωτός.
Πώς λειτουργεί
Μετά από έρευνα τεσσάρων ετών, οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα σύστημα που μπορεί να παράγει θερμότητα ακριβώς στο σημείο που βρίσκονται οι όγκοι. Το ασύρματο εμφύτευμα τοποθετείται μεταξύ του δέρματος και του κρανίου και στη συνέχεια, τα νανοσωματίδια χρυσού εγχέονται στον όγκο μέσω μιας μικροσκοπικής οπής στο κρανίο. Το εμφύτευμα εκπέμπει υπέρυθρο φως, το οποίο διεισδύει στον εγκεφαλικό ιστό για να ενεργοποιήσει τα νανοσωματίδια που αυξάνουν τη θερμοκρασία τους έως και 5 βαθμούς Κελσίου. Διάφορα μεγέθη όγκων μπορούν να εξοντωθούν ρυθμίζοντας την ισχύ και το μήκος κύματος του φωτός.
«Πιστεύουμε ότι αυτή η μικρή ποσότητα θέρμανσης, η οποία βρίσκεται στο κλινικά αποδεκτό εύρος, δεν επηρεάζει τις φυσιολογικές δραστηριότητες», εξήγησε ο Αράμι.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ποντίκια που έλαβαν τη θεραπεία έζησαν περισσότερο από τα ποντίκια ελέγχου. Οι χρόνοι επιβίωσης διπλασιάστηκαν και σε κάποιες περιπτώσεις τριπλασιάστηκαν. Σε συνδυασμό με τη χημειοθεραπεία, η πρωτοποριακή θεραπεία ήταν επιτυχής και επιμήκυνε τη ζωή των ποντικιών.
«Ο στόχος μας είναι να τη συνδυάσουμε με άλλες θεραπείες για να παρατείνουμε την επιβίωση των ασθενών», δήλωσε ο Αράμι.
Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Nanotechnology».
ΠΗΓΗ: Interesting Engineering