ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Έρευνα: Η μεσογειακή διατροφή δεν μειώνει τον κίνδυνο άνοιας

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Ιζαμπέλε Γκλανς του Πανεπιστημίου Λουντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Neurology” της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για 28.000 ανθρώπους με μέση ηλικία 58 ετών, χωρίς άνοια στην αρχή της έρευνας που διήρκεσε 20 έτη, στη διάρκεια των οποίων 1.943 άτομα (ποσοστό σχεδόν 7%) είχαν διαγνωστεί με άνοια (Αλτσχάιμερ, αγγειακή άνοια κ.α.). Δεν βρέθηκε ότι όσοι έκαναν μεσογειακή διατροφή, είχαν μικρότερο κίνδυνο άνοιας.

“Προηγούμενες μελέτες σχετικά με την επίδραση της διατροφής στον κίνδυνο για άνοια είχαν δώσει ανάμικτα αποτελέσματα. Μολονότι η έρευνα μας δεν αποκλείει μια πιθανή συσχέτιση διατροφής και άνοιας, δεν βρήκαμε τέτοια σχέση παρά την μεγάλη χρονική διάρκεια της παρακολούθησης”, δήλωσε η δρ Γκλανς.

Η μεσογειακή διατροφή, η οποία έχει αποδεδειγμένα οφέλη για την καρδιά και γενικότερα για την υγεία του σώματος, περιλαμβάνει πολλά λαχανικά, όσπρια, φρούτα, ψάρια, ελαιόλαδο και φυτικά λίπη, καθώς επίσης λίγα γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέατα και κορεσμένα λιπαρά οξέα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μιλώντας για την Ανάσταση στον Βροντάδο της Χίου και το άρρηκτα συνδεδεμένο μαζί της έθιμο του ρουκετοπόλεμου, σύντομα αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν πρόκειται απλώς...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι αρχές αυτές έχουν να κάνουν με τη λειτουργικότητα, τη γοητεία, τη χρηστικότητα και την περιβαλλοντική υπευθυνότητα του νέου SUV της Volvo. Η επιτροπή...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο πλαίσιο αυτής της νέας συνεργασίας, η Nissan θα έχει δικαιώματα διανομής για τη σειρά προϊόντων Silence, συμπεριλαμβανομένων των οχημάτων Silence S04 και των...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε με 85-83 από την Μακάμπι Τελ Αβίβ στη Χάλα Πιονίρ, όμως έχει μεγάλα παράπονα για τις αποφάσεις των διαιτητών στο φινάλε...

Copyright © 2018-2021 xiakoslaos.gr

Exit mobile version