Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Επικεφαλής ΠΟΥ: Η μακρά Covid-19 καταστρέφει τις ζωές δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων

Η μακρά Covid-19 «καταστρέφει» τις ζωές δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων και παραλύει τα συστήματα υγείας και τις οικονομίες, προειδοποίησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους καθώς κάλεσε τις χώρες να ξεκινήσουν «άμεσες και διαρκείς» προσπάθειες για την αντιμετώπιση της «πολύ σοβαρής» αυτής κρίσης.

Από τις αρχές του 2020, η πανδημία έχει σκοτώσει σχεδόν 6,5 εκατομμύρια ανθρώπους και έχει μολύνει περισσότερα από 600 εκατομμύρια. Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι το 10% έως 20% των επιζώντων υποφέρει από μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα συμπτώματα, όπως κόπωση, δύσπνοια και γνωστική δυσλειτουργία. Ο μεγάλος αριθμός των ατόμων που πλήττονται από την πάθηση επιβαρύνει τα συστήματα υγείας και τις οικονομίες που εξακολουθούν να ταλανίζονται από τα κύματα των λοιμώξεων.

«Ενώ η πανδημία έχει αλλάξει δραματικά λόγω της εισαγωγής πολλών εργαλείων που σώζουν ζωές και υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, ο αντίκτυπος της μακράς Covid-19 για όλες τις χώρες είναι πολύ σοβαρός και χρειάζεται άμεση και διαρκής δράση αντίστοιχη με την κλίμακά του», δήλωσε ο επικεφαλής στον «Guardian».

«Στις αρχές της πανδημίας, ήταν σημαντικό για τα υπερφορτωμένα συστήματα υγείας να επικεντρώσουν όλες τις προσπάθειες στη διάσωση των ασθενών που παρουσίαζαν οξεία λοίμωξη», δήλωσε.

«Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας για τις κυβερνήσεις να επενδύσουν μακροπρόθεσμα στο σύστημα υγείας και τους εργαζομένους και να καταρτίσουν από τώρα ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της μακράς Covid-19. Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει: την παροχή άμεσης πρόσβασης σε αντιιικά φάρμακα σε ασθενείς που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης, την επένδυση στην έρευνα και την ανταλλαγή νέων εργαλείων και γνώσεων για την αποτελεσματικότερη πρόληψη, ανίχνευση και θεραπεία των ασθενών. Σημαντική είναι επίσης η στήριξη της σωματικής και ψυχικής υγείας των ασθενών, καθώς και η παροχή οικονομικής στήριξης σε όσους δεν είναι σε θέση να εργαστούν», τόνισε ο επικεφαλής.

Τα εμβόλια και οι θεραπείες μείωσαν τις νοσηλείες αλλά και τους θανάτους από τον νέο κορονοϊό. Ωστόσο, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η μακρά Covid-19 εμποδίζει τεράστιο αριθμό ανθρώπων να «ζήσουν μια κανονική ζωή», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ. Αυτό με τη σειρά του δημιουργεί ένα νέο πρόβλημα για τις χώρες που εξακολουθούν να ανακάμπτουν από την πανδημία, και σε ορισμένες περιπτώσεις, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα λοιμώξεων.

Η έρευνα Stark που δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα, αναφέρει ότι έως και 17 εκατομμύρια άνθρωποι μόνο στην Ευρώπη υπέφεραν από μακροχρόνια συμπτώματα της Covid-19 κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ετών της πανδημίας.

Η μοντελοποίηση υποδηλώνει επίσης ότι οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να εμφανίσουν μακρά Covid-19. Συγκεκριμένα, μία στις τρεις γυναίκες και ένας στους πέντε άνδρες είναι πιθανό να εμφανίσουν μακρά Covid.

«Ο κόσμος έχει ήδη χάσει σημαντικό αριθμό εργαζομένων λόγω ασθενειών, θανάτου, κόπωσης, συνταξιοδότησης λόγω μακροχρόνιας αναπηρίας, γεγονός που δεν επηρεάζει μόνο το σύστημα υγείας, αλλά αποτελεί πλήγμα και για την οικονομία».

Ο επικεφαλής δήλωσε επίσης ότι υπάρχουν «πέντε βασικά στοιχεία» που είναι απαραίτητα για να προωθηθούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της μακράς Covid-19. Οι χώρες πρέπει να ακούσουν τους ασθενείς και να χρησιμοποιήσουν τις εμπειρίες τους για να διαμορφώσουν πολιτικές για την συγκεκριμένη πάθηση και να συλλέξουν καλύτερα δεδομένα για την καλύτερη κατανόησή της. Η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών πρέπει να βελτιωθεί για να «κλείσουν γρήγορα τα κενά γνώσης» παγκοσμίως.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ ζήτησε επίσης «ισότιμη πρόσβαση» σε εξετάσεις, θεραπείες και εμβόλια για την αποφυγή των λοιμώξεων και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της πάθησης, «συνεχείς επενδύσεις» στην επιστημονική έρευνα και άμεση διεπιστημονική φροντίδα για τους ασθενείς.

«Η καθυστερημένη κλινική περίθαλψη σε ασθενείς με μακρά Covid-19 δεν επηρεάζει μόνο την ποιότητα ζωής τους αλλά και τη διάρκεια του χρόνου που έχουν συμπτώματα», τόνισε ο Τέντρος.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Το ατύχημα σημειώθηκε στην οδό Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας όταν ένα καλώδιο κόπηκε από τρόλεϊ και έπεσε σε τουριστικό δυόροφο λεωφορείο, με αποτέλεσμα να σπάσουν τζάμια. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν 6 ελαφρά τραυματίες,...

ΧΙΟΣ

Μέσα σε μία εβδομάδα 5.970 Τούρκοι επισκέφθηκαν τη Χίο λόγω Μπαϊραμιού, εκ των οποίων οι 1.051 έλαβαν «visa express» από το Τελωνείο. Απόλυτα ικανοποιημένοι...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου για τα 200 χρόνια από το μαρτύριο των τεσσάρων Νεομαρτύρων Αγγελή, Μανουήλ, Γεωργίου και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Εδώ έχουμε -αλφαβητικά- τα επτά SUV μοντέλα που περιμένουμε να δούμε μέσα στο 2024 και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί δεν αφορούν κάποια “ελίτ” αλλά...

Advertisement