ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορεί σύντομα να διαγνώσει ασθένειες με βάση τον ήχο της φωνής

Η ανθρώπινη φωνή μπορεί να αποκαλύψει πολλές πληροφορίες, ακόμη και να βοηθήσει στη διάγνωση μιας ασθένειας. Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ χρηματοδοτούν ένα μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα για τη συλλογή φωνητικών δεδομένων και την ανάπτυξη ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούσε να διαγνώσει τους ανθρώπους με βάση την ομιλία τους.

«Οι δονήσεις των φωνητικών σας χορδών και τα μοτίβα αναπνοής όταν μιλάτε, προσφέρουν πιθανές πληροφορίες για την υγεία σας», δήλωσε στο NPR η ωτορινολαρυγγολόγος Dr. Γιέλ Μπενσουσάν, διευθύντρια του Κέντρου για την Υγεία της Φωνής του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα και επικεφαλής της μελέτης.

«Ρωτήσαμε τους ειδικούς το εξής: Αν κλείσετε τα μάτια σας όταν βλέπετε έναν ασθενή, μπορείτε να κάνετε διάγνωση της πάθησής του μόνο και μόνο ακούγοντας τη φωνή του;» είπε η ερευνήτρια. «Έτσι συλλέξαμε όλες τις πληροφορίες μας».

Ένας άνθρωπος που μιλάει χαμηλόφωνα και αργά μπορεί να πάσχει από τη νόσο του Πάρκινσον. Η αμηχανία είναι σημάδι εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι επιστήμονες θα μπορούσαν ακόμη και να διαγνώσουν κατάθλιψη ή καρκίνο. Η ομάδα θα ξεκινήσει συλλέγοντας τις φωνές ανθρώπων που πάσχουν από νευρολογικές, φωνητικές, και αναπνευστικές διαταραχές, καθώς και παιδιατρικές όπως ο αυτισμός και η καθυστέρηση της ομιλίας.

Το έργο αποτελεί μέρος του προγράμματος Bridge to AI του NIH, το οποίο ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο με χρηματοδότηση άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, με στόχο τη δημιουργία βάσεων δεδομένων υγειονομικής περίθαλψης μεγάλης κλίμακας για την ιατρική ακριβείας.

«Είχαμε έλλειψη πραγματικά μεγάλων βάσεων δεδομένων, αυτό που ονομάζουμε βάσεις δεδομένων ανοικτού κώδικα», είπε η Μπενσουσάν. «Κάθε ίδρυμα έχει κατά κάποιον τρόπο τη δική του βάση δεδομένων. Αλλά η δημιουργία αυτών των δικτύων και αυτών των υποδομών ήταν πραγματικά σημαντική και ιδίως για τους μελλοντικούς ερευνητές», πρόσθεσε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ερευνητές χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να μελετήσουν τις ανθρώπινες φωνές, αλλά είναι η πρώτη φορά που θα συλλεχθούν δεδομένα σε αυτό το επίπεδο. Ο απώτερος στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη μιας “έξυπνης” εφαρμογής που θα βοηθά τους γενικούς γιατρούς σε αγροτικές περιοχές ή σε υποεξυπηρετούμενες κοινότητες. Μέχρι το τέλος της τετραετίας, οι ερευνητές ελπίζουν να συλλέξουν περίπου 30.000 φωνητικά δείγματα μαζί με δεδομένα για άλλους βιοδείκτες – όπως κλινικά δεδομένα και γενετικές πληροφορίες.

Ωστόσο υπάρχουν μερικά εμπόδια. Για παράδειγμα, δεν είναι σαφές αν οι ερευνητές θα μπορούν να μοιραστούν με συναδέλφους τους τα φωνητικά δείγματα των ασθενών.

«Ας πούμε ότι δωρίζετε τη φωνή σας στο πρόγραμμά μας», εξήγησε η ερευνητρια. «Σε ποιον ανήκει η φωνή; Τι επιτρέπεται να κάνουμε με αυτήν; Τι επιτρέπεται να κάνουν οι ερευνητές με αυτήν; Μπορεί να εμπορευματοποιηθεί;»

Ενώ άλλα δεδομένα υγείας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς επιστημονικής έρευνας, οι φωνές είναι συχνά αναγνωρίσιμες. Κάθε ίδρυμα έχει διαφορετικούς κανόνες σχετικά με το τι μπορεί να μοιραστεί, και αυτό ανοίγει σημαντικά ηθικά και νομικά ερωτήματα που θα διερευνήσει μια ομάδα βιοηθικολόγων.

ΠΗΓΗ: NPR

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Γιάννης Ν. Παληός Η 1η Μάη  κατοχυρώθηκε ως απεργία από τους αγώνες και τις θυσίες εκατομμυρίων εργατών σε όλον τον κόσμο, στον...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Μιχαήλ Αλ. Ξυλοπόδης 29-4-2024       Στις 20 Νοεμβρίου 2017 χειρουργήθηκα στην Αγγεοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου ¨Αττικόν¨, από τον Καθηγητή κ.  Ιωάννη...

ΧΙΟΣ

Επίσκεψη στο «Σκυλίτσειο» Γενικό Νοσοκομείο της Χίου πραγματοποίησε ο βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, με αφορμή τη δημιουργία της Νέας Μονάδας Μόνιμης Εμφύτευσης στην...

ΧΙΟΣ

Μιλώντας για την Ανάσταση στον Βροντάδο της Χίου και το άρρηκτα συνδεδεμένο μαζί της έθιμο του ρουκετοπόλεμου, σύντομα αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν πρόκειται απλώς...

Copyright © 2018-2021 xiakoslaos.gr

Exit mobile version