Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Βρετανία: To TikTok κινδυνεύει με πρόστιμο ύψους 29 εκατ. δολαρίων

Το TikTok κινδυνεύει με πρόστιμο ύψους 29 εκατομμυρίων δολαρίων καθώς ενδέχεται να παραβίασε τον βρετανικό νόμο περί προστασίας δεδομένων καθώς απέτυχε να προστατεύσει το απόρρητο των παιδιών, δήλωσε το βρετανικό Γραφείο Επιτρόπου Πληροφοριών (ICO).

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το ICO, η εφαρμογή ανταλλαγής βίντεο ενδέχεται να παραβίασε τη νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων μεταξύ Μαΐου 2018 και Ιουλίου 2020.

Όπως αναφέρει ο Guardian, το ICO εξέδωσε μια «ειδοποίηση προθέσεων» στο TikTok σχετικά με την επιβολή ενός πιθανού προστίμου, το οποίο θα μπορούσε να φτάσει έως και τα 29 εκατομμύρια δολάρια.

Εάν επιβληθεί αυτό το ποσό στο TikTok θα είναι το μεγαλύτερο πρόστιμο στην ιστορία του ICO, ξεπερνώντας το ρεκόρ των 20 εκατ. λιρών που επιβλήθηκε στην British Airways πριν από δύο χρόνια μετά από ένα περιστατικό το 2018, κατά το οποίο χάκερ έθεσαν σε κίνδυνο τα προσωπικά στοιχεία περισσότερων από 400.000 πελατών. Το μέγιστο πρόστιμο που μπορεί να επιβάλει το ICO θα βασίζεται σε έναν υπολογισμό του 4% του παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών της TikTok.

Η «προσωρινή άποψη» της ρυθμιστικής αρχής είναι ότι το TikTok ενδέχεται να επεξεργάστηκε δεδομένα παιδιών ηλικίας κάτω των 13 ετών χωρίς τη γονική συναίνεση και δεν παρείχε τις κατάλληλες πληροφορίες στους χρήστες της με «συνοπτικό, διαφανή και εύκολα κατανοητό τρόπο».

Το ICO δήλωσε επίσης ότι το TikTok ενδέχεται να έχει επεξεργαστεί δεδομένα ειδικής κατηγορίας – τα οποία περιλαμβάνουν την εθνοτική και φυλετική καταγωγή, τα πολιτικά φρονήματα, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τη συμμετοχή σε συνδικαλιστική οργάνωση και τα γενετικά, βιομετρικά ή υγειονομικά δεδομένα – χωρίς να υπάρχει νόμιμη βάση για να το πράξει.

«Όλοι θέλουμε τα παιδιά να μπορούν να μαθαίνουν και να βιώνουν τον ψηφιακό κόσμο, αλλά με την κατάλληλη προστασία των δεδομένων τους», δήλωσε ο επίτροπος πληροφοριών, Τζον Έντουαρντς.

«Οι εταιρείες που παρέχουν ψηφιακές υπηρεσίες έχουν νομική υποχρέωση να θέτουν σε εφαρμογή αυτές τις προστασίες, αλλά η προσωρινή μας άποψη είναι ότι η TikTok δεν ανταποκρίθηκε στην απαίτηση αυτή», σημείωσε ο επίτροπος.

Το ICO δήλωσε ότι δεν έχει καταλήξει σε συμπέρασμα σχετικά με το αν υπήρξε παραβίαση της νομοθεσίας περί προστασίας δεδομένων ή αν θα επιβληθεί χρηματική ποινή στην εφαρμογή.

Από την πλευρά της, η TikTok δήλωσε ότι διαφωνεί με τα προσωρινά πορίσματα του ICO και ότι θα προβεί σε επίσημη απάντηση.

Τον Ιούλιο, μια αυστραλο-αμερικανική εταιρεία κυβερνοασφάλειας δημοσίευσε μια έκθεση που διαπίστωσε ότι το TikTok συνέλεγε «υπερβολικές» ποσότητες πληροφοριών από τους χρήστες της.

Ο Έντουαρντς, ο οποίος ξεκίνησε την πενταετή θητεία του ως επίτροπος τον Ιανουάριο, δήλωσε ότι το ICO εξετάζει επίσης περισσότερες από 50 άλλες διαδικτυακές υπηρεσίες για να διαπιστώσει αν συμμορφώνονται με τους νόμους περί δεδομένων που αφορούν τα παιδιά και σημείωσε ότι το ICO έχει αρκετές έρευνες σε εξέλιξη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Με κάθε ιεροπρέπεια και σύμφωνα με την από αιώνων διαμορφωμένη παράδοση εορτάσθηκε, χθες, στην Ιερά Καθέδρα της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, η Κυριακή της...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο Όμιλος Σφακιανάκη ιδρύθηκε το 1958 και είναι ένας από τους κορυφαίους επιχειρηματικούς ομίλους πολλαπλών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, με κύρια έμφαση στους τομείς της...

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΕΛΛΑΔΑ

Η επανάσταση του 1821, αποτελεί προϊόν μιας μακράς πορείας των πολλών και διαφορετικών δυνάμεων, κινήσεων, του Ελληνισμού προς μία επαναστατική πορεία. Για τα κεντρικά...

Advertisement