Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Βρετανία: Τι αποκαλύπτει η πληρέστερη ανάλυση δεδομένων για τους θανάτους από COVID-19

Μια νέα μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο University College του Λονδίνου (UCL) χρησιμοποίησε δεδομένα υγείας από 57 εκατομμύρια ανθρώπους στην Αγγλία για να σχηματίσει την πληρέστερη εικόνα της πανδημίας σε μια μόνο χώρα μέχρι σήμερα.

Σε αυτή την μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «The Lancet Digital Health», οι επιστήμονες του UCL συνδύασαν πολλαπλά σύνολα δεδομένων από εργαστηριακές εξετάσεις, ιατρικές επισκέψεις, νοσηλείες και θανάτους, για να αποκαλύψουν την ακριβή πορεία των ασθενών στο εθνικό σύστημα της Βρετανίας (NHS) κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και τον αντίκτυπο που είχε στην υγεία τους.

Η ανάλυση των δεδομένων αποκάλυψε 15.486 θανάτους που σημειώθηκαν εντός 28 ημερών από τη διάγνωση των ασθενών, αλλά δεν ανέφεραν την COVID-19 ως αιτία θανάτου. Άλλες 10.884 διαγνώσεις COVID-19 εντοπίστηκαν στα αρχεία θανάτου οι οποίες όμως δεν είχαν καταγραφεί στα αρχεία υγείας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι σχεδόν το ένα τρίτο των ασθενών έλαβαν αναπνευστική υποστήριξη εκτός ΜΕΘ και ότι αυτό σχετιζόταν με τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων κατά τα πρώτα δυο κύματα της πανδημίας. Οι συγγραφείς τονίζουν ότι αυτή η διαπίστωση καταδεικνύει την ανάγκη επανεσχεδιασμού του συστήματος ΜΕΘ σε περίπτωση μελλοντικών πανδημιών και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Ο Κρις Τόμλινσον, συν-επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, δήλωσε: «Η κατανόηση του αντίκτυπου της COVID-19 απαιτεί την εξέταση του τρόπου με τον οποίο η λοίμωξη ποικίλλει ως προς τη σοβαρότητα και τη χρονική πορεία».

«Στην παρούσα μελέτη, συγκεντρώσαμε οκτώ συμπληρωματικά και σε εθνικό επίπεδο σύνολα δεδομένων από όλο το NHS για να δημιουργήσουμε την πιο ολοκληρωμένη ανάλυση των περιστατικών COVID-19 μέχρι σήμερα, με στόχο την υποστήριξη της λήψης αποφάσεων για την διαχείριση της τρέχουσας πανδημίας και των μελλοντικών κρίσεων υγείας», πρόσθεσε ο Τόμλινσον.

Για την ανάλυσή τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ανώνυμα δεδομένα ασθενών από πολλαπλές εθνικές πηγές του NHS, για να εντοπίσουν μοτίβα στην πορεία των ασθενών στο εθνικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Η σύνδεση αυτών των δεδομένων με δημογραφικούς παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο και η εθνικότητα επέτρεψε ένα άλλο επίπεδο ανάλυσης.

«Συνδέοντας τα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας σε εθνική κλίμακα, μπορέσαμε να εντοπίσουμε μοτίβα και πορείες ασθενών, τα οποία διαφορετικά θα παρέμεναν κρυμμένα σε μικρότερα σύνολα δεδομένων. Η συνεχής, ασφαλής πρόσβαση στα δεδομένα του NHS είναι απαραίτητη για τη διεξαγωγή έρευνας και τη βελτίωση της υγείας και της υγειονομικής περίθαλψης των ασθενών», δήλωσε ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής Σπύρος Δεναξάς, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Ο Δρ. Γιόχαν Θάιγκεσεν, συν-επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: «Η εργασία αυτή έχει ήδη επιτρέψει άλλες έρευνες, όπως η αξιολόγηση των κινδύνων πήξης του αίματος από τα εμβόλια κατά της COVID-19. Με την πλήρη κοινοποίηση των μεθόδων και του κώδικά μας, πιστεύουμε ότι η έρευνα αυτή έχει τη δυνατότητα να αναδείξει τη δύναμη των συνδεδεμένων δεδομένων υγείας όχι μόνο για μελλοντικές επιδημίες αλλά για όλα τα είδη σύνθετων καταστάσεων υγείας».

ΠΗΓΗ: Medicalxpress

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement