Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο θα φωτίσει τον νυχτερινό ουρανό αυτόν τον μήνα

Ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο θα μπορέσουν να θαυμάσουν οι λάτρεις της αστρονομίας αυτόν τον μήνα. Από αύριο, Παρασκευή 3 Ιουνίου, ο Ερμής, η Αφροδίτη, ο Άρης, ο Δίας και ο Κρόνος θα ευθυγραμμιστούν κατά σειρά απόστασής τους από τον Ήλιο. Το φαινόμενο θα είναι σταδιακά ορατό, αρκεί οι καιρικές συνθήκες να είναι ευνοϊκές.

«Γνωρίζουμε πλέον για πολλά άλλα άστρα που φιλοξενούν πολλαπλούς πλανήτες. Αυτή είναι μια σπάνια ευκαιρία να δούμε το ίδιο πράγμα πιο κοντά στο σπίτι μας, με τους πέντε πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος να είναι ορατοί με γυμνό μάτι», δήλωσε στην Guardian η Μπεθ Μπίλερ, καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

Πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο καθώς την τελευταία φορά που ευθυγραμμίστηκαν και οι πέντε πλανήτες, ήταν τον Δεκέμβριο του 2004.

(Sky & Telescope)

Ο αστρονόμος Γκρεγκ Μπράουν στο Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς, δήλωσε ότι η Αφροδίτη και ο Δίας θα είναι οι πιο εύκολα ορατοί. Συγκεκριμένα, η Αφροδίτη θα βρίσκεται πάνω από τον ορίζοντα από τις 6 π.μ. περίπου (ώρα Ελλάδος), ενώ ο Άρης και ο Δίας θα είναι ορατοί από τις 4.45 π.μ. περίπου. Ο Κρόνος θα είναι ορατός περίπου στις 3.30 π.μ.. Ο Ερμής θα είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί, αλλά αργότερα τον Ιούνιο, θα ανέβει ψηλότερα στον ουρανό και θα είναι πιο φωτεινός.

Στις 18 Ιουνίου, η Σελήνη θα βρίσκεται κοντά στον Κρόνο και μέχρι τις 21 Ιουνίου θα βρίσκεται κοντά στον Δία. Την επόμενη ημέρα, θα πλησιάσει τον Άρη και στις 26 Ιουνίου θα βρεθεί κοντά στην Αφροδίτη.

Η Σελήνη ανάμεσα στην Αφροδίτη και τον Άρη θα δημιουργήσει ένα «υπέροχο σκηνικό», σύμφωνα με την Σαμάνθα Ρολφ, υπεύθυνη στο αστεροσκοπείο του Πανεπιστημίου του Χερτφορντσάιρ στη Βρετανία.

ΠΗΓΗ: The Guardian, Science Alert 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Το ατύχημα σημειώθηκε στην οδό Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας όταν ένα καλώδιο κόπηκε από τρόλεϊ και έπεσε σε τουριστικό δυόροφο λεωφορείο, με αποτέλεσμα να σπάσουν τζάμια. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν 6 ελαφρά τραυματίες,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Εδώ έχουμε -αλφαβητικά- τα επτά SUV μοντέλα που περιμένουμε να δούμε μέσα στο 2024 και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί δεν αφορούν κάποια “ελίτ” αλλά...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Στην Αθήνα έφτασε νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στο πλαίσιο τετραήμερης επίσημης επίσκεψης, στο πλαίσιο της οποίας, αύριο, Τρίτη,...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου για τα 200 χρόνια από το μαρτύριο των τεσσάρων Νεομαρτύρων Αγγελή, Μανουήλ, Γεωργίου και...

Advertisement