Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Έρευνα: Το ανθρώπινο ήπαρ έχει πάντα ηλικία έως τριών ετών

Μια διεθνής διεπιστημονική ομάδα ανακάλυψε ότι ένα ζωτικό ανθρώπινο όργανο, το ήπαρ, παραμένει νεανικό καθ’ όλη τη ζωή και κατά μέσο όρο έχει πάντα βιολογική ηλικία έως τριών ετών, είτε πρόκειται για νέο άνθρωπο είτε για ηλικιωμένο.

Το ήπαρ καθαρίζει τις τοξίνες από το σώμα και επειδή συνεχώς αντιμετωπίζει τοξικές ουσίες, είναι πιθανό ότι συχνά υφίσταται βλάβες. Για να ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα, το ήπαρ έχει τη μοναδική ικανότητα ανάμεσα στα όργανα να αναγεννά τον εαυτό του.

Η φύση αυτής της ανανέωσης παρέμενε έως τώρα μια μάλλον μυστηριώδης διαδικασία στους ανθρώπους. Οι μελέτες σε ζώα παρείχαν αντικρουόμενα ευρήματα, καθώς μερικές συνέκλιναν στο ότι τα ηπατικά κύτταρα είναι μακρόβια, ενώ άλλες ότι συνεχώς πεθαίνουν και γεννιούνται νέα στη θέση τους.

Οι ερευνητές (βιολόγοι, φυσικοί, μαθηματικοί, γιατροί), με επικεφαλής τον δρα Όλαφ Μπέργκμαν του Κέντρου Αναγεννητικών Θεραπειών του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Δρέσδης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κυτταρικής βιολογίας “Cell Systems”, ανέλυσαν τα ήπατα πολλών ατόμων που είχαν πεθάνει σε ηλικία 20 έως 84 ετών. Διαπίστωσαν, προς έκπληξη τους, ότι τα ηπατικά κύτταρα όλων των αποθανόντων είχαν λίγο-πολύ την ίδια ηλικία.

“Είτε κάποιος είναι 20 είτε 84 ετών, το ήπαρ του έχει παραμείνει κατά μέσο όρο σε ηλικία κάτω των τριών ετών”, δήλωσε ο Μπέργκμαν. Επιβεβαιώνεται έτσι η συνεχής αντικατάσταση των ανθρώπινων ηπατικών κυττάρων και το γεγονός ότι αυτή η διαδικασία συνεχίζεται ως τα γεράματα.

Από την άλλη, όμως, η μέση ηλικία των ηπατικών κυττάρων δεν ξεπερνά τα τρία έτη, αλλά υπάρχουν ορισμένα κύτταρα του ήπατος που δεν είναι τόσο νεαρά, καθώς μπορούν να ζήσουν έως δέκα χρόνια προτού ανανεωθούν. Αυτά τα πιο μακρόβια κύτταρα έχουν περισσότερο DNA από τα τυπικά ηπατικά κύτταρα.

“Τα τυπικά κύτταρα του ήπατος ανανεώνονται με ρυθμό περίπου μία φορά τον χρόνο, ενώ τα πλουσιότερα σε DNA κύτταρα μπορούν να παραμείνουν στο ήπαρ έως μία δεκαετία. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται με την ηλικία και μπορεί να αποτελεί έναν προστατευτικό μηχανισμό έναντι της συσσώρευσης επιβλαβών μεταλλάξεων. Πρέπει να εξακριβώσουμε αν υπάρχουν παρόμοιοι μηχανισμοί στη χρόνια ηπατική νόσο, που σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο”, ανέφερε ο Μπέργκμαν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ολοκληρώθηκε το έργο «Επισκευή και ανακατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων σε αύλειους χώρους Σχολείων», το οποίο είχε δημοπρατηθεί το Νοέμβριου του 2020 από την Τεχνική Υπηρεσία...

ΧΙΟΣ

Το παράρτημα Χίου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας συγχαίρει τους 554 μαθητές από τα 23 δημοτικά Χίου (αριθμός ρεκόρ) που έλαβαν μέρος στον 17ο Πανελλήνιο διαγωνισμό...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Εκπρόσωπος του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» στο Ανατολικό Αιγαίο κ. Βολάκης Κωνσταντίνος ολοκλήρωσε την επίσκεψή του  στην ακριτική νήσο των Λειψών. Με την ευγενική...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η  φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος  αποτελεί μια υπενθύμιση ότι οι ενέργειες των ανθρώπων για την αντιμετώπιση της ρύπανσης, έχουν σημασία. Η ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ Α.Ε. για 2η συνεχομένη...

Advertisement