Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Επιστήμονες ανακάλυψαν αντικαρκινική ουσία στα κοράλλια

Εδώ και 25 χρόνια οι επιστήμονες αναζητούν την πηγή μιας φυσικής χημικής ουσίας η οποία έχει δείξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε αρχικές μελέτες για τη θεραπεία του καρκίνου. Η χημική ουσία, που ονομάζεται ελευθεροβίνη (eleutherobin), είχε εντοπιστεί προηγουμένως σε ένα σπάνιο κοράλλι κοντά στην Αυστραλία τη δεκαετία του 1990. Ωστόσο, δεν υπήρχε η δυνατότητα συλλογής ποσοτήτων της ουσίας ώστε να μπορέσουν οι ερευνητές να τη μελετήσουν στο εργαστήριο.

Τώρα, επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα ανακάλυψαν αυτή την ουσία στα «μαλακά κοράλλια» που βρίσκονται στα νερά της Φλόριντα. Μετά τον εντοπισμό της πηγής της ελευθεροβίνης, οι ερευνητές βρήκαν τον κώδικα του DNA του κοραλλιού για τη σύνθεση της χημικής ουσίας. Στη συνέχεια κατάφεραν να την αναπαράγουν στο εργαστήριο.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που καταφέρνουμε να το κάνουμε αυτό με οποιαδήποτε φαρμακευτική πηγή στη Γη», δήλωσε ο Έρικ Σμιτ, καθηγητής φαρμακευτικής χημείας στο U of U Health.

Η εύρεση της χημικής ουσίας

Τη δεκαετία του 1990, θαλάσσιοι επιστήμονες ανέφεραν ότι ένα σπάνιο κοράλλι κοντά στην Αυστραλία έφερε την ελευθεροβίνη, μια χημική ουσία με αντικαρκινικές ιδιότητες. Η ελευθεροβίνη διαταράσσει τον κυτταροσκελετό, ένα βασικό ικρίωμα στα κύτταρα, και τα μαλακά κοράλλια τη χρησιμοποιούν ως άμυνα κατά των θηρευτών. Επιπλέον, εργαστηριακές μελέτες έδειξαν ότι η συγκεκριμένη ουσία ανέστειλε την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Ωστόσο, μέχρι τώρα, οι ερευνητές δεν γνώριζαν πως παρασκευάζεται η ελευθεροβίνη. Υπήρχε η θεωρία ότι δεν παράγεται από τα ίδια τα κοράλλια αλλά από συμβιωτικούς οργανισμούς. Η ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου της Γιούτα, διαπίστωσε ότι αν και ορισμένα είδη μαλακών κοραλλιών δεν διαθέτουν συμβιωτικούς οργανισμούς, περιέχουν την ίδια κατηγορία χημικών ουσιών. Το επόμενο βήμα ήταν να ανακαλύψει αν ο γενετικός κώδικας του κοραλλιού περιείχε κάποια οδηγία για την παρασκευή της ελευθεροβίνης. Βρήκε περιοχές του DNA των κοραλλιών που έμοιαζαν με γενετικές οδηγίες για παρόμοιους τύπους ουσιών άλλων ειδών. Οι ερευνητές προγραμμάτισαν τα βακτήρια που ανέπτυξαν στο εργαστήριο, ώστε να ακολουθήσουν τις γενετικές οδηγίες του DNA του μαλακού κοραλλιού. Στη συνέχεια, οι μικροοργανισμοί μπόρεσαν να αναπαράγουν τα πρώτα βήματα της παρασκευής της ελευθεροβίνης.

Οι επιστήμονες επικεντρώνονται τώρα στην εξεύρεση του καλύτερου τρόπου παραγωγής μεγάλων ποσοτήτων του δυνητικού φαρμάκου.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο «Nature Chemical Biology».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μαθητές και καθηγητές από το 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου «Γιώργος Σεφέρης» υποδέχτηκε σήμερα 24 Απριλίου 2024 ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής στο κτήριο της ΠΕ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Επίσκεψη από τον Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, κ Παναγιώτη Κατσίβελα δέχθηκε στο Γραφείο του, σήμερα, 24 Απριλίου ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής.  Ο...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 κλιμάκιο της Συμμαχίας Αξιών επισκέφθηκε τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού, κ. Αυγερινό Δημήτριο προκειμένου να ενημερωθεί για θέματα αρμοδιότητάς...

ΧΙΟΣ

Σήμερα (23-04-2024), στο πλαίσιο ερευνών για την παράνομη κατοχή, κατασκευή, χρήση, διακίνηση και εμπορία βεγγαλικών, ενόψει των εορτών του Πάσχα, αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης...

Advertisement