Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Βίντεο – NASA: Εντυπωσιακές εικόνες από σπάνια έκλειψη του ηλίου στον Άρη

Μια έκλειψη που δεν ήταν αδύνατο έως σήμερα να δούμε στη Γη κατέγραψε το ρομπότ Perseverance στον Άρη.

Το βίντεο που κατεγράφη εστιάζει στον ηλιακό δίσκο περισσότερο από ό,τι σε προηγούμενες εικόνες και προσφέρει μεγαλύτερο ρυθμό ανανέωσης εικόνας. Μάλιστα, ο φακός της κάμερας πλοήγησης προστατεύεται με ένα ηλιακό φίλτρο που λειτουργεί σαν γυαλιά ηλίου και μειώνει τη φωτεινότητα της εικόνας. Έτσι, ο θεατής του βίντεο μπορεί να διακρίνει ακόμα και ηλιακές κηλίδες.

Συγκεκριμένα, στις αρχές του Απριλίου, ο πυρηνοκίνητος εξερευνητής της NASA έστρεψε την κάμερα πλοήγησης στον ουρανό ακριβώς τη στιγμή εκείνη που ο Φόβος, ένα από τα δύο μικρά φεγγάρια του Άρη, περνούσε μπροστά από τον Ήλιο.

Ο Φόβος είναι ένας διαστημικός βράχος με διάμετρο 22 χιλιόμετρα και ακανόνιστο σχήμα, θεωρείται υπερβολικά μικρός για προκαλέσει ολική έκλειψη ακόμα και όταν η ευθυγράμμιση είναι η ιδανική. Η αρειανή έκλειψη κράτησε μόλις 40 δευτερόλεπτα, σημαντικά λιγότερο από μια ολική έκλειψη Ηλίου στη Γη.

«Ήξερα ότι θα ήταν καλό, δεν περίμενα όμως ότι θα ήταν τόσο συναρπαστικό» είπε εντυπωασιασμένη η Ρέιτσελ Χόουσον της εταιρείας Malin Space Science Systems, μέλος της ομάδας που χειρίζεται την κάμερα πλοήγησης του Perseverance, σε σχετική ανακοίνωση της NASA.

Σημειώνεται ότι εκλείψεις έχουν καταγραφεί και από προηγούμενες αποστολές στον Άρη. Σε πρώτη φάση, το 2004 συνέβη από τα δίδυμα ρομπότ Spirit και Opportunity, τα οποία μετέδωσαν τις πρώτες εικόνες. Ενώ το πρώτο βίντεο τραβήχτηκε το 2019 από το Curiosioty, το ρομπότ που οποίο επιβεβαίωσε ότι ο Άρης υπήρξε θερμός και υγρός πλανήτης.

Πλέον, εκτιμάται ότι οι εικόνες των εκλείψεων θα βοηθήσουν τους ειδικούς να κατανοήσουν καλύτερα την τροχιά του Φόβου, ο οποίος ακολουθεί φθίνουσα πορεία και εκτιμάται ότι θα συντριβεί στον Άρη σε δεκάδες εκατομμύρια χρόνια από σήμερα.

Πηγή: NASA

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Ο Πρόεδρος και  τα  μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου  Χαλκειούς  σε εκδήλωση ευγνωμοσύνης των κατοίκων του Χωριού εκφράζουν τις ευχαριστίες τους προς την Αστυνομική Δνση...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Καθώς ολοκληρώνεται η διαδικασία εξέλιξης πριν την έναρξη της μαζικής παραγωγής, η νέα BMW X3 υποβάλλεται στην τελική ρύθμιση όλων των συστημάτων ελέγχου πλαισίου...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για ένα μοντέλο συνώνυμο της διασκέδασης, της ελευθερίας και των επιδόσεων. Και σήμερα οι οπαδοί του σε όλο τον κόσμο έχουν κάθε λόγο...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το νέο CX-80 είναι το πιο ευρύχωρο SUV αυτοκίνητο στην Ευρωπαϊκή γκάμα της Mazda και θα γίνει η νέα ναυαρχίδα της εταιρείας. Σε αυτήν...

Advertisement