Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

NASA: «Επικίνδυνος» αστεροειδής περνάει αύριο από κοντά μας- Δείτε live την πορεία του

Ένας αστεροειδής, χαρακτηρισμένος ως «δυνητικά επικίνδυνος» από την NASA, θα επισκεφθεί την διαστημική μας γειτονιά αύριο, στις 10 το βράδυ.

Ο μεγάλος αστεροειδής με την ονομασία «7482 (1994 PC1)» έχει διάμετρο ενός χιλιομέτρου και θα περάσει στις 18 Ιανουαρίου με ταχύτητα 70.415 χιλιομέτρων την ώρα σε απόσταση σχεδόν δύο εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη. Ο αστεροειδής ανακαλύφθηκε το 1994 και, όπως υπολογίζουν οι επιστήμονες, είχε πλησιάσει και στο παρελθόν τη Γη, σε μικρότερη μάλιστα απόσταση. Είναι πιθανό να μας επισκεφθεί ξανά, για μια τρίτη φορά, στις 2 Σεπτεμβρίου του 2057- αλλιώς τον περιμένουμε ξανά τον επόμενο αιώνα.

Το ουράνιο σώμα συμπληρώνει μια περιφορά γύρω από τον Ήλιο κάθε 572 μέρες. Οι επιστήμονες της NASA κατατάσσουν αυτόν τον τεράστιο βράχο στους «δυνητικά επικίνδυνους» λόγω της μεγάλης διαμέτρου του (άνω των 140 μέτρων), αλλά και γιατί περνά από τη Γη σε σχετικά κοντινή απόσταση – μικρότερη των 7,5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από την τροχιά της Γης γύρω από τον Ήλιο.

Ο πιο πρόσφατος αστεροειδής που χτύπησε τον πλανήτη μας ήταν πριν από οκτώ χρόνια στη Ρωσία και εξερράγη στην ατμόσφαιρα, με θραύσματά του να φτάνουν στο έδαφος:

Ο πιο μεγάλος αστεροειδής που προσέγγισε τα τελευταία χρόνια τη Γη, χωρίς να της προξενήσει ζημιά, ήταν ο 3122 Florence (1981 ET3), ο οποίος πέρασε από δίπλα μας την 1η Σεπτεμβρίου 2017:

Θα μπορέσουμε να δούμε τον αστεροειδή;

Ο αστεροειδής 7482 (1994 PC1) υπολογίζεται ότι θα κάνει το πέρασμά του από τη Γη γύρω στις 10 το βράδυ ώρα Ελλάδας. Οι ειδικοί λένε ότι θα είναι αδύνατο να τον δούμε με γυμνό μάτι, ωστόσο ενδεχομένως να μπορέσουμε να του ρίξουμε μια ματιά μέσα από τηλεσκόπιο, ακόμα και μικρό. Όσοι βρίσκονται στη βόρεια Αμερική έχουν καλύτερες πιθανότητες.

Τα τηλεσκόπια προσφέρουν την καλύτερη ευκαιρία να δείτε τον αστεροειδή, ώρες μετά τη διέλευσή του. Οι αστρονόμοι λένε πως η κίνηση του αστεροειδούς θα γίνει πιο έντονα αισθητή, όταν αυτός περάσει δίπλα από αστέρια που βλέπουμε σταθερά στο φόντο.

Ένας άλλος τρόπος να παρακολουθήσετε ψηφιακά την πορεία του αστεροειδούς είναι κάνοντας κλικ στο παρακάτω live streaming βίντεο του Virtual Telescope Project στο YouTube:

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement