Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: «Επελαύνει» ο καύσωνας – Μέχρι 42,5 βαθμούς έδειξε χθες το θερμόμετρο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο αφρικανικός καύσωνας που από την περασμένη Τρίτη ξεκίνησε στη δυτική χώρα και πλέον το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το meteo.gr χθες με εξαίρεση τις Κυκλάδες και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές ωστόσο, οι παρακάτω 8 κατέγραψαν την υψηλότερη θερμοκρασία. Στο χωριό Αρφαρά Μεσσηνίας ο υδράργυρος έδειξε 42,5 βαθμούς Κελσίου, στο Αστέρι Λακωνίας 42,4 βαθμούς Κελσίου, στη Σπάρτη 42,3 βαθμούς Κελσίου, στο Άργος 42,1 βαθμούς Κελσίου, στο χωριό Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας 41,8 βαθμούς Κελσίου, όπως και στην Κόνιτσα, ενώ στο Λουτράκι 41,7 βαθμούς Κελσίου και 41,6 στο χωριό Ηλιόλουστο Κιλκίς.

thermokrasia
Σήμερα έχει προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά για το βέλτιστο συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων και την καλύτερη αντιμετώπιση των συνεπειών του ισχυρού κύματος καύσωνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά από σήμερα θα γίνει ακόμη πιο έντονος.
Μάλιστα οι υψηλές θερμοκρασίες, θα διατηρηθούν και κατά τη διάρκεια της νύχτας, αυξάνοντας το αίσθημα δυσφορίας και περισσότερο στα αστικά κέντρα. Ειδικότερα, η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Βόρεια Ελλάδα από 16 έως 40-42 βαθμούς, στη Κεντρική Ελλάδα και στην Ήπειρο από 18 έως 42-44, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 20 έως 42-44 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 22 έως 41, στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 20 έως 38 βαθμούς, ενώ στα Δωδεκάνησα και στο Ανατολικό Αιγαίο οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 40-42 βαθμούς Κελσίου.

Στην ευρεία σημερινή σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία για τον καύσωνα εκτός από τον κ. Χρυσοχοϊδη και τον κ. Χαρδαλιά θα συμμετάσχουν, από πλευράς Πολιτικής Προστασίας, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου και ο γενικός Διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου.

Επιπλέον, θα συμμετάσχουν οι περιφερειάρχες των 13 Περιφερειών της χώρας, εκπρόσωποι της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ), της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του ΕΚΑΒ, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), καθώς και του ΔΕΔΔΗΕ.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, οι μέρες που έρχονται θα θυμίζουν έντονα εκείνες του Ιουλίου του 1987, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι ο καύσωνας θα διατηρηθεί και την επόμενη εβδομάδα. «Η πιο δύσκολη ημέρα θα είναι η Δευτέρα και η Τρίτη, όπου θα δούμε θερμοκρασίες 43 και 44 βαθμούς Κελσίου», θα πει στο protothema.gr.

Σε δηλώσεις του ο ομότιμος καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών Χρήστος Ζερεφός επισήμανε ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. «Με ανησυχεί πως ήταν πολύ δύσκολη η μακροχρόνια πρόβλεψη, ενώ μειώνονται οι αισιόδοξες προβλέψεις. Αρχικά, είχαν πει για ένα μικρό διάλειμμα, αλλά θα έχουμε ξανά καύσωνα και φοβάμαι ότι θα φτάσουμε τις 10 μέρες», είπε χαρακτηριστικά, και παράλληλα, επισήμανε πως θα υπάρχει τεράστιος κίνδυνος πυρκαγιάς σε όλη την χώρα. «Όποτε θα φυσάει άνεμος η κατάσταση θα είναι πέρα από το κόκκινο, αν βρούμε ένα χρώμα που θα ξεπερνά το κόκκινο, πρέπει να το βάλουμε. Μόλις φυσήξει αέρας η κατάσταση θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρουσιάστηκε η νέα πεζοπορική διαδρομή της Χίου «Λιθί-Αγιάσματα», μία διαδρομή 92 χιλιομέτρων η οποία βρίσκεται πλέον στη φάση της οριστικής της ολοκλήρωσης. Δημοσιογράφοι από το...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Piaggio Style Center δημιούργησε ένα μοντέλο στο οποίο οι συλλέκτες έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα τους επειδή θα κατασκευαστεί σε περιορισμένο αριθμό για...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το δεύτερο μοντέλο που κατασκευάζεται στην πλατφόρμα Large Architecture της Mazda μετά το CX-60, το νέο CX-80 είναι το πιο ευρύχωρο αυτοκίνητο που διαθέτει...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kosmocar- Volkswagen παρουσιάζει τα “Volkswagen Deals” και καθιστά την απόκτηση κάθε ετοιμοπαράδοτου μοντέλου Volkswagen πιο εύκολη από ποτέ. Με το πρόγραμμα “Volkswagen Deals”,...

Advertisement