Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Χίος: Εφαρμογή αναγκαίων μέτρων προστασίας λόγω καύσωνα και για τους οικοδόμους

Με αφορμή τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που σημεώνονται τις τελευταιές μέρες στο νησί της Χίου, η Ταξική Ενότητα Σωματείου Οικοδόμων Χίου, ζητάει να εφαρμοστούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων γενικά και ειδικότερα σε συνθήκες καύσωνα.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Ταξικής Ενότητας Σωματείου Οικοδόμων Χίου:

«Τις μέρες του καύσωνα οι εργαζόμενοι του κλάδου μας θα κληθούν να δουλέψουν σε ανυπόφορες και εξαντλητικές συνθήκες εργασίας σε χώρους-καμίνια, πραγματικά κολαστήρια. Αυτό αφορά και ανοιχτούς χώρους (εργοτάξια, γιαπιά κτλ), όπου υπάρχει άμεση έκθεση στον ήλιο, αλλά και κλειστούς χώρους, είτε λόγω κατασκευής (μη επαρκής αερισμός, υπόγεια κτλ) είτε λόγω εργασιακών παραγόντων (π.χ. λειτουργία μηχανών, μηχανημάτων). Η ζέστη και η υγρασία έχουν άμεσα αρνητικά αποτελέσματα (καταπόνηση, αφυδάτωση, αύξηση του κινδύνου εργατικών ατυχημάτων), αλλά και μακροπρόθεσμη επίδραση σε χρόνιες παθήσεις (καρδιοπάθειες, κτλ).

Για την εργοδοσία η κερδοφορία είναι πρωτεύον ζήτημα, ενώ η προστασία της υγείας των εργαζομένων πάει περίπατο, μπροστά στο να «βγει η δουλειά», γι’ αυτό και δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα.

Δε χωράει λοιπόν κανένας εφησυχασμός, καμιά επανάπαυση. Απαιτείται η πρωτοβουλία και η ενεργητική παρέμβαση όλων μας για την εφαρμογή από τους εργοδότες όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας μας, για τον ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τη λήψη αυτών των μέτρων.

Απαιτούμε ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων γενικά και ειδικότερα σε συνθήκες καύσωνα. Πιο συγκεκριμένα:

  1. Η κυβέρνηση να πάρει τώρα ουσιαστικά μέτρα: Να μην κοπεί το ρεύμα και το νερό από κανένα εργατικό – λαϊκό σπίτι λόγω χρεών. Απαιτούμε τα όποια χρέη να παγώσουν.
  2. Εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου από το Γιατρό Εργασίας και τον Τεχνικό Ασφάλειας και εφαρμογή από τους εργοδότες, όλων των αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την ουσιαστική προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.
  3. Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38οC, με πλήρη καταβολή του μεροκάματου χωρίς καμία περικοπή.
  4. Άμεση διακοπή όλων των εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38οC σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (γιαπιά, εργοτάξια κτλ). Πλήρης καταβολήτουμεροκάματου χωρίς καμία περικοπή.
  5. Περιορισμός άλλων βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
  6. Διαλείμματα ανά μία ώρα για ένα τέταρτο, μόλις η θερμοκρασία φτάσει και ξεπεράσει τους 36⁰ C, για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
  7.  Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς κτλ). Πλήρης καταβολήτουμεροκάματου.
  8. Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.
  9. Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στο χώρο εργασίας τους.
  10. Επαρκής γενικός εξαερισμός σε όλους τους χώρους εργασίας με εγκατάσταση ανεμιστήρων στα ψηλά σημεία των αιθουσών και αερισμός με φυγοκεντρικούς ανεμιστήρες.
  11. Επαρκής ανανέωση του αέρα των εργασιακών χώρων με προσαγωγή νωπού αέρα και ταυτόχρονη απαγωγή του αέρα του χώρου εργασίας. Απαγωγή των ρύπων και του θερμού αέρα όσο το δυνατό πιο κοντά στην πηγή τους.

ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΛΟΓΩ  COVID-19

Σύμφωνα με την Υπ. Αριθμ. 41935/22.6.2021 Εγκύκλιο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, δεδομένης της παρούσας επιδημιολογικής κατάστασης και της ανάγκης αποφυγής μετάδοσης της COVID-19 στους εργασιακούς χώρους, η συστηματική εφαρμογή της μάσκας προσώπου, ενδεχομένως να αυξάνει την αναπνευστική προσπάθεια του εργαζόμενου σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος, προκαλώντας μεγαλύτερη εφίδρωση και μειώνοντας ταυτόχρονα την ταχύτητα εξάτμισης του ιδρώτα και τον δροσισμό του ατόμου. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν  την, κατά τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, αναγκαιότητα χρήσης μάσκας προσώπου, οι εργοδότες με την βοήθεια του ιατρού εργασίας οφείλουν:

  • να είναι ευαισθητοποιημένοι σχετικά με τους εργαζόμενους που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες και δυνητικά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θερμικής καταπόνησης
  • να εφαρμόζουν αυστηρά τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την αποφυγή θερμικής καταπόνησης στους εργασιακούς χώρους
  • να εφαρμόζουν συγχρόνως τα απαραίτητα οργανωτικά μέτρα στο χώρο εργασίας, τα οποίαπεριλαμβάνουν την μείωση του κινδύνου για την μετάδοση της νόσου COVID-19.

Αναφορικά με την παραμονή σε χώρους που κλιματίζονται και ειδικότερα κατά το χρονικό διάστημα που ισχύουν τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της πανδημίας, θα πρέπει να λαμβάνονται συστηματικά και να τηρούνται τα  ειδικότερα μέτρα για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας από ιογενείς και άλλες λοιμώξεις κατά την χρήση κλιματιστικών μονάδων, διασφαλίζοντας την σωστή λειτουργία των κλιματιστικών εγκαταστάσεων και την αποφυγή δημιουργίας εστιών μόλυνσης από  μικροοργανισμούς.

Τέλος, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Σ.ΕΠ.Ε. οφείλουν να εντατικοποιήσουν τους προληπτικούς ελέγχους στους εργασιακούς χώρους κατά την θερινή περίοδο, δίνοντας προτεραιότητα σε εκείνους με την μεγαλύτερη επιβάρυνση από θερμικής άποψης.

Τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση είναι υποχρέωση των εργοδοτών. 

Η Ταξική Ενότητα Σωματείου Οικοδόμων Χίου καλεί τους συναδέλφους σε κάθε χώρο δουλειάς, να μην υποκύπτουν σε πιέσεις και εκβιασμούς της εργοδοσίας, να καταγγέλλουν άμεσα στο Συνδικάτο τέτοια ζητήματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την δέσμευση ότι ο Δήμος Χίου θα συμβάλει επικουρικά όπου μπορεί για να ολοκληρωθούν τα έργα που υλοποιούνται στο νησί μας από το Υπουργείο...

Advertisement