Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Αυστηροποιείται ο ποινικός κώδικας για τα σεξουαλικά εγκλήματα κατά ανηλίκων και την αιμομιξία

H …επικαιρότητα φέρνει αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Οι καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για σειρά σεξουαλικών εγκλημάτων, εντός ή εκτός οικογένειας, με θύματα πολλές φορές και ανήλικα παιδιά, οδηγούν το υπουργείο Δικαιοσύνης σε νομοθετικές πρωτοβουλίες με σκοπό αφενός την αποτελεσματικότερη προστασία των θυμάτων και αφετέρου την αυστηρότερη τιμωρία των δραστών.

Όπως δήλωσε ο  Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Webinar με θέμα “Fighting impunity in the 21st century” που διοργάνωσε το Delphi Economic Forum, αναμένεται να προχωρήσει άμεσα σε τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα  για την ευθυγράμμιση του με το κοινό περί δικαίου αίσθημα, την παραδειγματική τιμωρία βιαστών και την αποτελεσματική προστασία των θυμάτων, ειδικά των πιο ευάλωτων, δηλαδή των ανηλίκων.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης  αναφερόμενος στις νέες τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, προανήγγειλε την επαναφορά του κακουργηματικού χαρακτήρα για το αδίκημα της «αιμομιξίας», το οποίο υποβιβάστηκε σε πλημμέλημα με το νέο Ποινικό Κώδικα, που τέθηκε σε ισχύ από την 1η /7/2019.

Βάσει της πρότασης της Διαρκούς Επιστημονικής Επιτροπής για την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων του νέου Ποινικού Κώδικα θα προβλέπονται πλέον, όπως εξήγησε ο κ. Τσιάρας, αυστηρότερες ποινές για τα λεγόμενα «σεξουαλικά εγκλήματα» μεταξύ συγγενών, δηλαδή για τη σεξουαλική βία που ασκείται εντός της οικογένειας.

Όσο για την ποινική δίωξη, αυτή θα ασκείται αυτεπαγγέλτως  για  το αδίκημα της προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας  χωρίς να  χρειάζεται η υποβολή έγκλησης.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Επίσης, η αναστολή  του χρόνου παραγραφής, θα ξεκινά,  όχι μόνο για τα κακουργήματα αλλά και για  τα πλημμελήματα,  από τον χρόνο ενηλικίωσης του θύματος.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης έκανε ακόμη λόγο για  αστοχίες του νέου Ποινικού Κώδικα με την πλημμεληματοποίηση του αδικήματος της «ενεργητικής δωροδοκίας» από την προηγούμενη κυβέρνηση, οι οποίες διαπόμπευσαν, όπως είπε,  τη χώρα μας διεθνώς.

Ωστόσο, «μετά τις τροποποιήσεις του Νοεμβρίου του 2019, με τις οποίες επαναφέραμε τον κακουργηματικό χαρακτήρα της ενεργητικής δωροδοκίας τόσο η GRECO όσο και ο ΟΟΣΑ συνέταξαν εξόχως καλές εκθέσεις», τόνισε ο κ. Τσιάρας και πρόσθεσε: «Αντίστοιχα, η πρώτη Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου στη χώρα μας ήταν μια από τις καλύτερες εκθέσεις μεταξύ των Κρατών – Μελών. Κυρίως διότι η χώρα μας έκανε τολμηρά βήματα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ενίσχυση της διαφάνειας. Εκτός από την επαναφορά της ενεργητικής δωροδοκίας, συστάθηκε και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, στην οποία υπάγονται πλέον 6  ελεγκτικοί μηχανισμοί του Κράτους και οι οποίοι λειτουργούν με  αυτοτέλεια, αλλά και με συνοχή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Έργο το οποίο είχε από δεκαετίες ανάγκη η Χίος μπαίνει φαίνεται πλέον σε ράγες αφού ανατέθηκε στην κατασκευαστική εταιρεία ΘΕΜΕΛΗ Α.Ε. από την αρμόδια...

ΧΙΟΣ

Ρεπορτάζ Μαρία Μ. Κάργα    Κυκλοφοριακή συμφόρηση παρατηρείται αυτή την στιγμή στο κέντρο της πόλης της Χίου. Με φόντο τον «Μπάλλο», εκατοντάδες οδηγοί «εγκλωβίστηκαν»...

ΧΙΟΣ

Η Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μέριμνας Εργαζομένων Λιμενικού Σώματος «Ούριος Άνεμος», με έδρα την Χίο ξεκίνησε την πολιτιστική της δράση,  ετοιμάζοντας την Θεατρική...

ΧΙΟΣ

Μήνυμα του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, εστάλη χθες αργά το βράδυ μέσω του 112 στους κατοίκους της Χίου, Λέσβου και Σάμου λόγω των...