Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Πάνω από 1.500 κρούσματα θα ανακοινωθούν σήμερα

Κορονοϊός: Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων εδώ και δέκα ημέρες έχει αυξητική τάση και σήμερα θα ανακοινωθούν περισσότερα από 1.500 κρούσματα δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΪ 100,3  ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Σημείωσε πάντως ότι δεν φαίνεται μέχρι στιγμής αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Ανέφερε ότι ο ηλικιακός μέσος όρος των κρουσμάτων έχει πέσει στα 27 έτη.

Τόνισε επίσης ότι πάνω από 50% των κρουσμάτων σε νέους κάτω των 30 ετών προέρχεται από νυχτερινή διασκέδαση.

Τέταρτο κύμα: – Ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς της μάσκας σε ανοιχτούς χώρους – Πότε θα ενεργοποιούνται τοπικά lockdowns

Κορονοϊός: Η σαφής αύξηση των κρουσμάτων που φέρνει το τέταρτο κύμα νωρίτερα σε σχέση με ό,τι αναμενόταν θα έχει ως αποτέλεσμα αυστηροποίηση των μέτρων εφόσον χρειαστεί.

Ενα εξ αυτών είναι η πιθανή επαναφορά της χρήσης της μάσκας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους. Σήμερα, οι ειδικοί έχουν εισηγηθεί σε περιπτώσεις που βρίσκεται κάποιος μόνος ή με την οικογένειά του σε εξωτερικό χώρο χωρίς να συγχρωτίζεται με άλλους, να μπορεί να αφαιρεί τη μάσκα.

“Σε κάθε περίπτωση, όλα αξιολογούνται, ανά πάσα στιγμή και ανάλογα με τα δεδομένα”, επεσήμανε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο εφόσον χρειαστεί να επανέλθει η υποχρεωτικότητα της χρήσης της μάσκας παντού, ανεξαιρέτως, στη “σκιά” σημαντικής χαλάρωσης που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες ιδιαίτερα σε νησιά και νησιωτικούς προορισμούς από νεότερους ηλικιακά πολίτες.

“Η Επιτροπή μας εισηγήθηκε την διατήρηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους τους δημόσιους εσωτερικούς χώρους, χωρίς εξαιρέσεις, αλλά και στους εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Συνεπώς εισηγούμαστε την μη χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, αποκλειστικά και μόνο εκεί όπου δεν παρατηρείται συγχρωτισμός. Η Επιτροπή μας πιστεύει ότι η χρήση της μάσκας αποτελεί το σημαντικότερο μέτρο ατομικής προστασίας μας έναντι του κορονοϊού. Σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να δοθεί το μήνυμα ότι πετάμε τις μάσκες”, ανέφερε χαρακτηριστικά σε πρόσφατη ενημέρωση για την πορεία της Covid-19 η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Από την επιστημονική επιτροπή είναι εξ αρχής ξεκάθαρο ότι η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική τόσο σε όλους τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους, όσο και σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση και έντονος συγχρωτισμός. Δεν υπάρχει η υποχρέωση εκεί που κάποιος περπατά σε εξωτερικό χώρο δίχως να υπάρχει συνωστισμός.

Σε αρκετές περιπτώσεις, βέβαια, το μήνυμα δεν έχει ληφθεί όπως πρέπει με αποτέλεσμα να καταγράφονται εικόνες με πλημελλή τήρηση κανόνων αυτοπροστασίας. Για αυτό και η πίεση από την αύξηση των κρουσμάτων καθώς και τη μετάλλαξη “Δέλτα” πιθανόν οδηγήσει ξανά σε σαφή οδηγία για υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού.

“Νομίζω ότι οι εικόνες που μας μεταφέρονται στην τηλεόραση από τους τόπους της φυγής λόγω καλοκαιριού, δυστυχώς δείχνουν ότι τα πράγματα έχουν χαλαρώσει και τα μέτρα σε πολλά μέρη έχουν εκλείψει. Προσοχή, προσοχή!”, τόνισε χθες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Εάν δημιουργηθούν σοβαρές συρροές τις επόμενες εβδομάδες και μεγάλη διασπορά, δεν αποκλείονται ούτε τα τοπικά lockdowns προκειμένου να προστατευτούν κατά τόπου πληθυσμοί. Το ενδεχόμενο αυτό είναι πιθανότερο σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, που απειλούνται πιο έντονα από το μεταλλαγμένο στέλεχος “Δέλτα”.

Από τη στιγμή, άλλωστε, που περνά μια περιοχή στο “κόκκινο” επίπεδο του επιδημιολογικού χάρτη, ισχύουν αυτόματα μέτρα που έχουν οριστεί όπως: Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00:00 μέχρι τις 06:00, λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο, μόνο με καθήμενους πελάτες και χωρίς τη χρήση μουσικής. Παράλληλα σε αυτό το επίπεδο αναστέλλεται κάθε είδους εκδήλωση όπως συναυλίες, live πάρτι, εμποροπανήγυρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ, απαγορεύεται κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο και στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για οικογένεια έως 6 άτομα.

Για την ώρα στο “κόκκινο” δεν είναι καμία περιοχή, υπάρχουν, όμως, ορισμένες, κυρίως της νησιωτικής χώρας που είναι στο “πορτοκαλί”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Στις 30 και 31 Μαρτίου 2024 θα παρουσιαστεί στο Ομήρειο και ώρα 20:30 η καινούργια παραγωγή της θεατρικής ομάδας της «Βοκαριάς Νενήτων» με το έργο «Ο...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την δέσμευση ότι ο Δήμος Χίου θα συμβάλει επικουρικά όπου μπορεί για να ολοκληρωθούν τα έργα που υλοποιούνται στο νησί μας από το Υπουργείο...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τό ἀπόγευμα τοῦ Σαββάτου 30ῆς Μαρτίου 2024 καί ὥρα 17.30, στόν Ἱ. Ναό Ἁγίων Ἀναργύρων Ἐγκρεμοῦ θά τελεσθεῖ Ἀρχιερατικός Ἑσπερινός, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου...

Advertisement