Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Προνόμια εμβολιασμένων: Οι αμιγείς και οι μεικτοί χώροι σε εστίαση και ψυχαγωγία – Όλες οι αλλαγές

Προνόμια εμβολιασμένων: Την καθιέρωση μιας διαβαθμισμένης κάλυψης σε χώρους ψυχαγωγικού χαρακτήρα εισηγείται η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη. Όπως ανακοίνωσε ειδικότερα, σε κλειστούς χώρους, όπως εστιατόρια κινηματογράφους, θέατρα αλλά και ανοιχτούς χώρους, θα υπάρχει διαβάθμιση, θα μπορούν να είναι είτε αμιγώς εμβολιασμένων είτε μεικτοί.

Στους αμιγείς θα μπορούν να είναι οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν αναρρώσει από τη νόσο το τελευταίο εξάμηνο.

Στους μεικτούς χώρους οι παραπάνω και όσοι έχουν κάνει τεστ και υπάρχει η προβλεπόμενη προστασία.

Κάθε επιχείρηση θα δηλώνει αν η εκμετάλλευση θα είναι αμιγής ή μικτή, θα επιλέξει αν θα δέχεται εμβολιασμένους ή νοσήσαντες ή αν θα δέχεται και τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Παίρνοντας τον λόγο ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπατρίτης είπε ότι ο στόχος είναι τριπλός. Να εξυπηρετηθεί το μεγάλο εγχείρημα του εμβολιασμού. Ο δεύτερος, να δημιουργήσουμε ένα συνολικό πλέγμα προστασίας της δημόσιας υγείας εκεί που υπάρχει συγχρωτισμός. Ο τρίτος να αποκατασταθεί σταδιακά η ελευθερία των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί.

Η κυβέρνηση υιοθετεί την πρόταση της επιτροπής Βιοηθικής για δεσμίδα μέτρων:

Η πρώτη είναι η πληροφόρηση του κοινού, η πειθώς με ενημέρωση για να πειστούν ειδικές κατηγορίες πληθυσμού.

Η δεύτερη είναι η διευκόλυνση της κίνησης σε συγκεκριμένους χώρους όσων είναι πλήρως εμβολαισμένοι.

Η τρίτη είναι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπατρίτης «θα έχουμε κλειστούς χώρους όπως τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα όπου θα υπάρχει διαβάθμιση.

Θα είναι είτε αμιγείς χώροι, είτε μεικτοί.

Στους αμιγείς χώρους θα είναι όσοι έχουν κλείσει τον κύκλο του εμβολιασμού τους.

Στους μεικτούς θα είναι όσοι θα έχουν υποβληθεί σε rapid ή μοριακό τεστ. Θα εναπόκειται στον επιχειρηματία να αποφασίσει αν θα αποδέχεται εμβολιασμένους ή νοσήσαντες.

Στους αμιγείς χώρους από 75% έως 85% χωρητικότητας. Στους μεικτούς χώρους από 25% έως 75% και εξαρτάται από τον χώρο και τον βαθμό επικινδυνότητας της συνάθροισης. Στους μεικτούς χώρους θα είναι υποχρεωτικές οι μάσκες και στους αμιγείς όχι. 

Όπως εξήγησε οι πελάτες στους αμιγείς χώρους θα προσέρχονται με το πιστοποιητικό εμβολιασμού και στους μεικτούς με το τεστ. Ο έλεγχος θα γίνεται από μια ψηφιακή πλατφόρμα που θα επιβεβαιώνει την γνησιότητα του πιστοποιητικού.

Όλα θα ανοίξουν από τις 15 Ιουλίου. Οι κλειστοί χώροι θα ανοίξουν από την 1η Ιουλίου.

Αυτές είναι οι αλλαγές σε εστιατόρια, μπαρ, θέατρα, σινεμά και γήπεδα

Οι χώροι πλέον θα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Τους αμιγείς και τους μικτούς. Σε ό,τι έχει να κάνει με τους αμιγείς θα έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες.

Από την άλλη πλευρά στους μικτούς χώρους θα έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες ή έχουν υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης της νόσου COVID-19 (PCR test ή rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες 48 ώρες.

Προνόμια εμβολιασμένων: Οι τέσσερις κατηγορίες χώρων

Όλοι οι χώροι συναθροίσεων που μπορούν να υποδέχονται κοινό δηλώνονται, κατ’ επιλογή, ως αμιγείς (από τις 15 Ιουλίου και μετά) ή ως μικτοί, σε ειδική πλατφόρμα, και φέρουν ειδική σήμανση στην είσοδό τους.

Οι χώροι συναθροίσεων διακρίνονται σε τέσσερις κατηγορίες:

Κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, εστιατόρια, καφέ).
Υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα).
Υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ).
Ανοικτά και κλειστά γήπεδα

Τι ισχύει με εστίαση, κινηματογράφους και θέατρα

Χώροι που έχουν δηλωθεί ως αμιγείς: Θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους – χωρίς χρήση μάσκας.

Χώροι που έχουν δηλωθεί ως μικτοί: Θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 50% της χωρητικότητάς τους – υποχρεωτική χρήση μάσκας και αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες. Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους.

Στα θέατρα και τους κινηματογράφους θα είναι υποχρεωτική χρήση μάσκας ανεξαρτήτως διαβάθμισης.

Πώς θα γίνονται οι συναυλίες σε ανοικτούς χώρους

Για τους υπαίθριους χώρους ψυχαγωγίας, εκτός των γηπέδων, που φιλοξενούν ζωντανά θεάματα και ακροάματα ο διαχωρισμός θα γίνεται ως εξής:

Χώροι που έχουν δηλωθεί ως αμιγείς: Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους.

Χώροι που έχουν δηλωθεί ως μικτοί: Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη χωρητικότητας:

75% για χώρους έως 1.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας
70% για χώρους έως 5.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας
65% για χώρους έως 15.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας

Οι οδηγίες για κλειστά και ανοικτά μουσικά κέντρα και κλαμπ

Χώροι που έχουν δηλωθεί ως αμιγείς: Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 60% της χωρητικότητάς τους – χωρίς χρήση μάσκας.

Χώροι που έχουν δηλωθεί ως μικτοί: Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 25% της χωρητικότητάς τους – πρόσβαση κοινού με αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

Είσοδος στα γήπεδα

Τόσο τα ανοικτά όσο και τα κλειστά γήπεδα, πλέον, θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους.

Πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες.

Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους.

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement