Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Βάσεις 2021: Σε ποιες Σχολές θα εκτοξευθούν – Πότε θα βγουν οι βαθμολογίες των Πανελληνίων

Για άνοδο των βάσεων, κυρίως λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που εφαρμόζεται για πρώτη φορά φέτος, κάνουν λόγο οι πρώτες εκτιμήσεις μετά την ολοκλήρωση των Πανελλαδικών εξετάσεων για τους υποψηφίους των Γενικών λυκείων.

Όπως υπολογίζεται, η άνοδος μπορεί να φτάσει ακόμα και στα 8.500 μόρια στα περιφερειακά Πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» οι εκτιμήσεις καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι φέτος αναμένεται να «κοπεί» από τα ανώτατα ιδρύματα της χώρας κάθε υποψήφιος που θα έχει συγκεντρώσει βαθμολογία κάτω των 8.500 μορίων. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η ανακοίνωση των βαθμολογιών των υποψηφίων αναμένεται μεταξύ 6-8 Ιουλίου.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών, το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που θα διαμορφωθεί ανά τμήμα.

Να σημειωθεί πως φέτος για πρώτη φορά οι υποψήφιοι θα πληροφορηθούν τις βαθμολογίες τους και στο κινητό τους τηλέφωνο με sms από το Υπουργείο Παιδείας.

Μόλις ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας και η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που θα διαμορφωθεί ανά τμήμα, οι υποψήφιοι θα μπορούν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό δελτίο τους που φέτος για πρώτη φορά θα τους επιτρέπει να επιλέξουν εκτός των ΑΕΙ και τμήματα Δημοσίων ΙΕΚ.

Οι επιδόσεις ανεβάζουν τις βάσεις

«Τα παιδιά φέτος ήταν τρομερά κουρασμένα διδάσκω 17 χρόνια και πρώτη φορά βλέπω κάτι τέτιοι», περιγράφει διευθύντρια μεγάλου σχολείου στην περιφέρεια και συντονίστρια μεγάλου βαθμολογικού κέντρου στη Βόρεια Ελλάδα.

Για την Ιστορία και τα βαθμολογικά της αποτελέσματα, όπως εξηγεί η ίδια δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία καθώς η βαθμόληση του μαθήματος ξεκίνησε μόλις τις προηγούμενες ημέρες.

Στα Μαθηματικά κατεύθυνσης, οι κατώτερες βαθμολογίες και όσες είναι κοντά στο 10, θα είναι ελαφρώς καλύτερες από πέρσι με αυξημένο το ποσοστό εκείνων που έγραφαν πάνω από τα 10.000 μόρια, ενώ γενικά στις υπόλοιπες κλίμακες θα είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο με τις αντίστοιχες περσινές.

Στη Νεοελληνική Γλώσσα και στην Έκθεση, αναμένεται επίσης βελτίωση των επιδόσεων σε σχέση με πέρσι και γενική άνοδος βαθμολογιών και του αριθμού των αριστούχων.

Στη Βιολογία, επίσης οι βαθμοί ανεβαίνουν σε σχέση με πέρσι.

Στα Οικονομικά, τα θέματα φαίνεται ότι δυσκόλεψαν «πονηρά» από τον βαθμό 16 και πάνω, με τους υψηλούς βαθμούς να μοιάζουν δύσκολοι.

Στη Φυσική, τα ερωτήματα που επελέγησαν απαιτούσαν μαθηματικό υπόβαθρο και συνδυαστικές γνώσεις από την Α’ και Β’ Λυκείου κάτι που δυσκόλεψε τους υποψήφιους των ιατρικών σχολών που εξετάστηκαν στο μάθημα και έδωσε φυσικό πλεονέκτημα σε εκείνους της θετικής κατεύθυνσης.

Άνοδος των βαθμολογιών στα τρία από τα τέσσερα Πεδία

Το ερώτημα που φαίνεται να διατυπώνεται είναι εάν τελικά και σε κάποιες κατευθύνσεις ο γενικός μέσος όρος επίδοσης των υποψηφίων θα ανέβει τόσο, ώστε να δούμε το φαινόμενο υποψήφιοι να μην περάσουν τελικά σε κανένα τμήμα, παρότι θα έχουν γράψει 10.000 μόρια (την παλιά βαθμολογική βάση).

Πέρυσι και με βάση τα δεδομένα της περιόδου εάν ίσχυε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ο πρώτος εισαχθείς στα ΑΕΙ της χώρας θα έπρεπε να είχε γράψει ένα 7,8 (δηλαδή περίπου 7.800 μόρια). Φέτος ο αριθμός αυτός αναμένεται να ανέβει γύρω στο 8,5.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «Νέων», και ανά επιστημονικό πεδίο:

Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, των Ανθρωπιστικών Σπουδών, όπως όλα δείχνουν θα έχουμε σαφή άνοδο των βαθμολογιών σε όλες τις κλίμακες. Και μάλιστα εδώ είναι που περιμένουμε βάση εισαγωγής σε συγκεκριμένα τμήματα άνω των 10.000 μορίων. Αυτό φυσικά θα καταγραφεί και στις περιζήτητες σχολές, νομικές, ψυχολογίας, παιδαγωγικά (τα τμήματα προσχολικής αγωγής φέτος έχουν και περισσότερους εισακτέους, καθώς έχουν ενισχυθεί). Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που, βέβαια, αφορά κυρίως χαμηλές βαθμολογίες θα σκαρφαλώσει πάνω από 10.000 μόρια σε πολλές σχολές.

Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, των Θετικών Επιστημών: Στα Μαθηματικά, όπως προαναφέρθηκε, οι βαθμολογίες αναμένεται να είναι στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, με αύξηση των χαμηλότερων βαθμολογιών. Η Φυσική δεν ήταν δύσκολη, αλλά κουραστική, οπότε δεν μπορούν ακόμη να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα. Πάντως, τα περιζήτητα τμήματα του πεδίου και τα πολυτεχνεία φέτος αναμένεται να δυσκολέψουν τους υποψηφίους για τα προγράμματά τους. Πάνω από 8.000 μόρια αναμένεται η βαθμολογική «είσοδος» στο πεδίο.

Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο, των Επιστημών Υγείας, συνωστίζονται, όπως κάθε χρόνο, οι «πρώτοι των πρώτων», οπότε εδώ το άγχος πολλών υποψηφίων δεν αναμένεται να είναι το πώς θα διαμορφωθεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Οι ιατρικές σχολές ανεβαίνουν φέτος και πάλι πάνω από τα 19.000 μόρια όπως τα περισσότερα από τα περασμένα χρόνια (πλην των δύο τελευταίων).

Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, των Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής, αναμένεται να εντοπιστεί και το μεγαλύτερο βαθμολογικό ενδιαφέρον της φετινής χρονιάς, με τα «πάνω» και τα «κάτω» που αναμένεται να εντοπιστούν. Εάν υπάρξουν πτώσεις βαθμολογιών (έστω και μικρές) θα είναι σε αυτό το πεδίο το οποίο άλλωστε προσελκύει ετησίως εκατοντάδες υποψηφίους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης Ακόμα και η σφαίρα δεν τόλμησε να τον χτυπήσει! Αν  για κάποιο λόγο είχε καταφέρει ο εκτελεστής να δολοφονήσει τον...

ΧΙΟΣ

Το Εκπολιτιστικό Σωματείο Καλλιμασιάς «Η Πρόοδος», σας προσκαλεί στη μουσικοθεατρική παράσταση – αφιέρωμα στο Ρεμπέτικο τραγούδι και στην ιστορία του, με τίτλο «Κάτσε ν’...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Σᾶς  γνωρίζουμε  ὅτι  ἡ Ἱερά Μητρόπολις Χίου, Ψαρῶν καί Οἰνουσσῶν, μέ τήν εὐκαιρία τῶν ἐπετειακῶν ἐκδηλώσεων γιά τήν συμπλήρωση 50 χρόνων ἀπό τήν εἰσβολή τῶν Τούρκων...

ΧΙΟΣ

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου ενημερώνει ότι ενεργοποιήθηκε η δυνατότητα δημιουργίας, αποθήκευσης και ελέγχου της άδειας χειριστή ταχύπλοου σκάφους στο εν θέματι ψηφιακό αποθετήριο από...

Advertisement