Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στο Σχίνο Κορινθίας: Εκκενώθηκαν τέσσερις οικισμοί, κάηκαν σπίτια – Εικόνες τεράστιας καταστροφής

Φωτιά στον Σχίνο: Μάχη με τις φλόγες και αγώνα δρόμου κάνουν οι πυροσβέστες στα Γεράνεια, για να θέσουν υπό έλεγχο την μεγάλη φωτιά, που ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης (19/5/2021) στον Σχίνο Κορινθίας και έχει κάψει πολύ μεγάλη έκταση πυκνού δάσους, ενώ έχει προξενήσει ζημιές και σε οικήματα, καθώς, προς το μεσημέρι, σύμφωνα με προβλέψεις της ΕΜΥ, αναμένεται ενίσχυση των ανέμων στην περιοχή.

Περισσότεροι από 250 πυροσβέστες με ισχυρότατη δύναμη της Πυροσβεστικής συνεχίζουν τη μάχη με τη φωτιά, που δεν έχει ενιαίο μέτωπο, στην Κορινθία. Η πυρκαγιά ξέσπασε στον Σχίνο, όμως οι άνεμοι την «έστειλαν» προς το Αλεποχώρι. Οι αστυνομικές δυνάμεις έδωσαν εντολή στους κατοίκους του Αλεποχωρίου να εγκαταλείψουν το χωριό . Στους κατοίκους δόθηκε η οδηγία να κατευθυνθούν προς τα Μέγαρα.

Λίγο πριν από τις 14:00 το μεσημέρι, οι άνεμοι εντάθηκαν ξανά και προκάλεσαν νέα αναζωπύρωση της φωτιάς στα Γεράνεια Όρη, με τις πύρινες φλόγες να κινούνται πλέον ανατολικά προς τα Μέγαρα και εξαιτίας της εξέλιξης αυτής έχει δοθεί εντολή να εκκενωθούν άλλοι 6-7 οικισμοί. Ήδη μάλιστα εστάλη και μήνυμα από το 112 στους κατοίκους.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι ο καπνός σκέπασε αρκετές περιοχές της Αθήνας, με τους πολίτες να αντικρίζουν ακόμη και στάχτες στις αυλές και τα μπαλκόνια τους.

Φωτιά στον Σχίνο: Εκκενώνονται οικισμοί στα Μέγαρα

Σήμερα το μεσημέρι, καθώς η φωτιά κινείται προς τα Μέγαρα ο δήμαρχος της περιοχής, Γρηγόρης Σταμούλης ζήτησε να εκκενωθούν όλες οι γύρω περιοχές.

«Προσοχή! Λόγω των ισχυρών ανέμων και της δυσμενούς εξελίξεως της πυρκαγιάς που μαίνεται στα Γεράνεια, πρέπει άμεσα να εκκενωθούν όλες οι περιοχές από τον αέρα μέχρι τα Μέγαρα, Αέρας, Χάνι,Τούτουλη, Ζάχουλη, Πεύκενεας, Μαυρατζας κλπ», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό. Μάλιστα στους κατοίκους στάλθηκε και μήνυμα από 112.

Νέος συναγερμός από το 112 λίγο μετά τις 15:00 το μεσημέρι της Πέμπτης (20/5/2021).

Σε συνέχεια του προηγούμενου μηνύματος και λόγω της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας, καθώς και της ραγδαίας αύξησης της έντασης των ανέμων τις τελευταίες ώρες, όλοι οι πολίτες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Αιγειρούσες – Ντουράκος, καλούνται να απομακρυνθούν άμεσα μέσω του παραλιακού δρόμου με κατεύθυνση Αλεποχώρι – Μέγαρα για προληπτικούς λόγους.

Επίσης, σημειώνεται ότι εστάλη και μήνυμα μέσω του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης 112 για την προληπτική απομάκρυνση των πολιτών στην παραπάνω περιοχή.

Νωρίτερα το πρωί, με εισήγηση της Πυροσβεστικής απομακρύνθηκαν με δικά τους μέσα και οι κάτοικοι των σπιτιών στα νότια και δυτικά του Αλεποχωρίου, όπου η κατάσταση είχε γίνει δύσκολη, κυρίως λόγω του καπνού. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας εκκενώθηκαν οι οικισμοί Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακιές, Μαυρολίμνη, Μάζι και Παρασκευά, καθώς και δύο Ιερές Μονές, του Αγίου Ιωάννη και της Αγίας Παρασκευής.

Η φωτιά βρίσκεται τώρα μεταξύ των οικισμών Μαυρατζά, Κοκκιναρέα και Τατούλη, με τους δυνατούς ανέμους που πνέουν συνεχώς στην περιοχή (η ένταση τους φτάνει τα 6 μποφόρ) να μην αφήνουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις να αντιμετωπίσουν όπως θέλουν τη φωτιά, με αποτέλεσμα η κατάσταση να γίνεται συνεχώς πιο δύσκολη.

Οι ισχυροί δυτικοί άνεμοι είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες που εδώ και περισσότερες από 12 ώρες παλεύουν με τις φλόγες.

Εκτός όμως από τους ανέμους, τις προσπάθειες κατάσβεσης δυσκολεύει και ο πυκνός καπνός που σε πολλά σημεία δεν επιτρέπει στα αεροπλάνα να επιχειρήσουν!

Η φωτιά κατακαίει ένα καταπράσινο δάσος και εκεί ο καπνός είναι τόσο πυκνός που οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν μπορούν να προσεγγίσουν, ενώ η μεγάλη θερμική μάζα επίσης δυσχεραίνει την κατάσταση.

Αεροπλάνα και ελικόπτερα επιχειρούν όπου δεν υπάρχει πολύς καπνός.

Φωτιά στον Σχίνο: Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία λόγω της φωτιάς

Επίσης, το πρωί διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων από την Τροχαία, στον κόμβο Μεγάρων- Αλεποχωρίου στο ρεύμα προς Αλεποχώρι και στην περιοχή Δελφίνια επί της οδού Χρυσανθέμων προς Μάζι, ενώ τη νύχτα είχε διακοπεί η κυκλοφορία από Σχίνο προς Αλεποχώρι και στη διασταύρωση του Πόρτο Γερμενό με την Ψάθα, στο ρεύμα προς Ψάθα, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος για πολίτες, αλλά και για να μπορούν να κινηθούν ελεύθερα τα πυροσβεστικά οχήματα.

 

Πώς ξεκίνησε η φωτιά

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η φωτιά στον Σχίνο ξεκίνησε από έναν παππού που ΄προσπάθησε να κάψει μερικά ξύλα. Ξαφνικά άρχισε να φυσάει πιο έντονα και έριξε νερό πάνω στα ξύλα προκειμένου να σβήσει τελείως η εστία. Νομίζοντας, ότι είχε σβήσει η φωτιά, αποχώρησε από το σημείο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κορινθία, ολόκληρη την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο Hlektra.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρουσιάστηκε η νέα πεζοπορική διαδρομή της Χίου «Λιθί-Αγιάσματα», μία διαδρομή 92 χιλιομέτρων η οποία βρίσκεται πλέον στη φάση της οριστικής της ολοκλήρωσης. Δημοσιογράφοι από το...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Piaggio Style Center δημιούργησε ένα μοντέλο στο οποίο οι συλλέκτες έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα τους επειδή θα κατασκευαστεί σε περιορισμένο αριθμό για...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το δεύτερο μοντέλο που κατασκευάζεται στην πλατφόρμα Large Architecture της Mazda μετά το CX-60, το νέο CX-80 είναι το πιο ευρύχωρο αυτοκίνητο που διαθέτει...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kosmocar- Volkswagen παρουσιάζει τα “Volkswagen Deals” και καθιστά την απόκτηση κάθε ετοιμοπαράδοτου μοντέλου Volkswagen πιο εύκολη από ποτέ. Με το πρόγραμμα “Volkswagen Deals”,...

Advertisement